Άκρα ετοιμότητα στον αμερικανικό στρατό: Ενισχύει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή – Τρόμος στο Ιράν: Σε «ασφαλή τοποθεσία» οδηγήθηκε ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ

Κοινοποίηση:
λκξκλξλκξκλξλκ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξουσιοδότησε τον στρατό να ενισχύσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή με «αμυντικές ικανότητες» αεροπορικής υποστήριξης και έθεσε άλλες δυνάμεις σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί «σε ασφαλή τοποθεσία στο εσωτερικό της χώρας εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας», δήλωσαν πηγές στο Reuters, μία ημέρα αφότου το Ισραήλ σκότωσε τον επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ σε πλήγμα στη Βηρυτό.

Ο Όστιν «αύξησε την ετοιμότητα επιπρόσθετων δυνάμεων των ΗΠΑ για ανάπτυξη, αυξάνοντας την ετοιμότητά μας ώστε να ανταποκριθούμε σε διάφορα ενδεχόμενα», ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει με λεπτομέρειες τι είδους νέα αεροπλάνα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

«Ο υπουργός Άμυνας Όστιν κατέστησε σαφές πως αν το Ιράν, οι εταίροι του, ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν αμερικανικό προσωπικό ή συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να προστατεύσουν τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Σε κατάσταση τρόμου η Τεχεράνη, φοβάται ακόμα και Ιρανούς
Η κίνηση για την προστασία του Χαμενεΐ είναι η τελευταία επίδειξη νευρικότητας από τις ιρανικές αρχές καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μια σειρά καταστροφικών επιθέσεων εναντίον της Χεζμπολάχ, του καλύτερα οπλισμένου και καλύτερα εξοπλισμένου συμμάχου του Ιράν στην περιοχή.

Οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι δήλωσαν στο Reuters ότι ο Χαμενεΐ μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία, δήλωσαν επίσης ότι το Ιράν βρίσκεται σε επαφή με τη Χεζμπολάχ και άλλες περιφερειακές ομάδες αντιπροσώπων για να καθορίσουν το επόμενο βήμα μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Οι πηγές αρνήθηκαν να προσδιοριστούν περαιτέρω λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Εκτός από τη δολοφονία του Νασράλα, τα πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό την Παρασκευή σκότωσαν τον αναπληρωτή διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Αμπάς Νιλφορουσάν, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο. Άλλοι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης έχουν επίσης σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα πέρυσι και η βία αναζωπυρώθηκε αλλού: «Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή».

Το Reuters ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι το επίλεκτο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, διέταξε όλα τα μέλη του να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κάθε είδους συσκευές επικοινωνίας, μετά την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασύρματων που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ.

Μετά τα χτυπήματα στους βομβητές και τα γουόκι-τόκι, ένας Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι Φρουροί της Επανάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την επιθεώρηση όλων των συσκευών επικοινωνίας.
Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το Ιράν ανησυχεί για τη διείσδυση ισραηλινών πρακτόρων, συμπεριλαμβανομένων των Ιρανών που βρίσκονται στη μισθοδοσία του Ισραήλ, και ότι έχει ήδη αρχίσει μια ενδελεχής έρευνα του προσωπικού, με στόχο τα μεσαία και υψηλόβαθμα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response