«Άκυρο» σε Ουκρανία από τη γαλλική ακροδεξιά – «Όχι σε αποστολή στρατού, τέλος οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς»

Κοινοποίηση:
lepen-tarantela

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν, δήλωσε πως εάν εκλεγεί πρωθυπουργός στη Γαλλία δεν πρόκειται να στείλει γαλλικά στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και πως θα σταματήσει την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Οι δηλώσεις Μπαρντελά βρίσκονται σε αντίθεση με τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν και στέλνουν μήνυμα στο Κίεβο για αλλαγή πολιτικής σε περίπτωση που η ακροδεξιά ανέλθει στην κυβέρνηση, ένα πολύ πιθανό σενάριο βάσει δημοσκοπήσεων για τις επικείμενες εκλογές στη Γαλλία (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου).

«Όχι» γαλλική μπότα στην Ουκρανία
«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία παρέχοντας αποκλειστικά αμυντικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και υλικοτεχνική υποστήριξη για να μπορέσει να προστατευτεί και να κρατήσει το μέτωπο», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της έκθεσης όπλων Eurosatory στο Παρίσι.

«Σε αντίθεση με τον πρόεδρο [Εμανουέλ Μακρόν], είμαι αντίθετος στην αποστολή γαλλικών στρατευμάτων και στρατιωτών στην Ουκρανία», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο γαλλικός στρατός σε ουκρανικό έδαφος είναι κόκκινη γραμμή». Σημειώνεται πως Παρίσι και Κίεβο βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας για αποστολή στελεχών των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με το ρόλο των εκπαιδευτών σε ουκρανικό έδαφος.

Τέλος και η αποστολή πυραύλων
Επίσης αποκλείοντας την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικό έδαφος, ο Μπαρντελά δείχνει την πρόθεση της γαλλικής ακροδεξιάς για μια σημαντική στροφή στους σχεδιασμούς για την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έδωσαν το «πράσινο φως» στο Κίεβο για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους, κοντά στα σύνορα με το Χάρκοβο, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την ουκρανική πόλη.

Η Γαλλία έχει ήδη προσφέρει πυραύλους κρουζ SCALP στο Κίεβο και αναμενόταν να στείλει περισσότερους. Ωστόσο σε περίπτωση που εκλεγεί στην πρωθυπουργία ο Μπαρντελά η ροή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς θα τερματιστεί.

Ο Γάλλος Πρόεδρος παραμένει ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο ο πρωθυπουργός ελέγχει τον προϋπολογισμό και μέσω αυτού μπορεί να εμποδίσει τους σχεδιασμούς του Μακρόν. Ο Μπαρντελά ξεκαθάρισε πως στόχος του κόμματος του είναι η Γαλλία να συνεχίσει τον εξοπλισμό της. «Φιλοδοξία μου είναι να διασφαλίσω την κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία της Γαλλίας και θα συνεχίσω τις οικονομικές προσπάθειες που ορίζονται στον νόμο στρατιωτικού σχεδιασμού», τόνισε.

Χαμόγελα στη Μόσχα
Μιλώντας συγκεκριμένα για την Ουκρανία, ο Μπαρντελά καταδίκασε την «παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας» από τη Ρωσία, υπογράμμισε ωστόσο πως επιθυμεί να αποφύγει κάθε κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Ρωσία επειδή είναι μια πυρηνική δύναμη». «Δεσμεύομαι για την επιστροφή της ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή», είπε.

Οι δηλώσεις του Μπαρντελά καταδεικνύουν και τους λόγους που η νίκη της «Εθνικής Συσπείρωσης» στη Γαλλία, αλλά και η άνοδος συνολικά της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, προκάλεσε χαμόγελα στη Μόσχα. Τα ακροδεξιά κόμματα «σύντομα θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους», είχε εκτιμήσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς η Ρωσία εκτιμά πως θα μπορούσε να επωφεληθεί από την παρουσία νέων «Όρμπαν» στην καρδιά της ΕΕ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η μονη μας ελπιδα να σταματησει ο πολεμος ……..Εμεις εδω συνεχιζουμε να μαλκιζομαστε …..

Leave a Response