Άνγκελα Μέρκελ: “Πολύ σοβαρή η κατάσταση με τον κορονοϊό – 14 δισ. στήριξη προς τις επιχειρήσεις”

Κοινοποίηση:
μερκελ

Στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ παραδέχθηκε πως οι περιορισμοί επαφών των πολιτών αποτελούν «υπερβολική απαίτηση από την δημοκρατία».

«Προς το παρόν η κατάσταση παραμένει σοβαρή, θα έλεγα μάλιστα πολύ σοβαρή», τόνισε η Καγκελάριος, αναφερόμενη στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι περιορισμοί επαφών των πολιτών αποτελούν «υπερβολική απαίτηση από την δημοκρατία», επισημαίνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις είναι «από τις πιο δύσκολες της θητείας» της. Εμφανίστηκε ωστόσο συγκρατημένα αισιόδοξη για οικονομική ανάκαμψη εντός του 2021 και εφόσον υπάρχει εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

«Οι περιορισμοί ωστόσο είναι αναπόφευκτοι. Αν περιμέναμε να γεμίσουν τα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα ήταν αργά», συνέχισε η Μέρκελ μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Οικονομικό Συνέδριο που διοργανώνει η «Sueddeutsche Zeitung», ενώ ανέφερε ότι το 30-40% του πληθυσμού της Γερμανίας ανήκει σε κάποιου είδους ευπαθή ομάδα και χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.
«Η καταπολέμηση της πανδημίας δεν αποτελεί αμιγώς ιατρικό ζήτημα, αλλά και ηθικό, οικονομικό και κοινωνικό», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την θλίψη της για το γεγονός ότι κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για περαιτέρω μέτρα, καθώς συνάντησε ισχυρή αντίσταση από τις τοπικές κυβερνήσεις. «Με στενοχωρεί το γεγονός ότι κάποιες φορές δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα. Στο τέλος θα κοστίσει περισσότερα χρήματα. Όταν αντιδρούμε γρήγορα, μπορούμε να βγούμε και νωρίτερα από τους περιορισμούς. Επειδή κάθε μέρα μετράει, γι’ αυτό κι εγώ πρότεινα χθες κάποια μέτρα», εξήγησε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική της γερμανικής οικονομίας για το 2021, μετά την ύφεση που προκαλούν οι συνέπειες της πανδημίας, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του φετινού Συνεδρίου της εφημερίδας της Βαυαρίας, η Καγκελάριος σημείωσε ότι η ζωή και η εργασία των πολιτών θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από τον κορονοϊό όσο δεν υπάρχει εμβόλιο, εμφανίστηκε ωστόσο σχετικά αισιόδοξη, ενώ χαρακτήρισε «αχτίδα φωτός στον ορίζοντα» το γεγονός ότι γερμανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας «βρίσκονται πολύ μπροστά» στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου. Όταν θα έχουμε εμβόλιο, «ο εμβολιασμός θα γίνεται οικειοθελώς», τόνισε η ίδια, απαντώντας στην ανησυχία για ενδεχόμενο υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα.

Στην οικονομία «περιμένουμε δυναμική ανάπτυξη το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από το κράτος, το οποίο, όπως είπε, «αναλαμβάνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο νέο χρέος» για αυτόν τον σκοπό. Με το βλέμμα ιδιαίτερα στους κλάδους της εστίασης και της ψυχαγωγίας, έκανε λόγο για τομείς που έχουν πληγεί με μεγάλη σφοδρότητα από την πανδημία και υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της. «Στο τέλος είναι σημαντικό να σταθμίζουμε όλους τους περιορισμούς του κορονοϊού με αντίβαρο τα οικονομικά και τα κοινωνικά ζητήματα. Δεν πρόκειται για απόφαση ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία, στην υγεία και στον πολιτισμό, αλλά για απόφαση που αφορά όλα αυτά μαζί», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «αυτά τα μέτρα εξυπηρετούν όλους, καθώς μια καλά ελεγχόμενη πανδημία είναι το καλύτερο για την οικονομία».

Κρατική στήριξη 14 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις που πλήττονται από το lockdown
Το πακέτο στήριξης της οικονομίας για το «μερικό lockdown» που έχει τεθεί σε ισχύ για τον Νοέμβριο θα κοστίσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ κι αυτά είναι «πολλά λεφτά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το κράτος είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος του επιπλέον δανεισμού που απαιτείται.

Το σημαντικό είναι τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν με σύνεση και να ξεκινήσουν μελλοντικές επενδύσεις, δήλωσε ο κ. Σολτς μιλώντας στο Οικονομικό Συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung και τόνισε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την μελλοντική ανάπτυξη», καθώς μόνο έτσι θα είναι εφικτό να μειώσουμε τον δείκτη του χρέους και να αποπληρώσουμε τα δάνεια. Ανέφερε δε ότι κατά το τρέχον και το επόμενο έτος θα διατεθούν περίπου 300 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις, ενώ θα είναι δυνατό το ποσό να αυξηθεί.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε ωστόσο αντίστοιχα γενναιόδωρος όταν ερωτήθηκε εάν σκέφτεται φοροελαφρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ. «Όταν μιλάμε για βοήθεια δισεκατομμυρίων που δίδονται στην οικονομία ως στήριξη, αυτό δεν είναι σωστό. Είναι και λίγο ντροπή να ακούμε τώρα τέτοια αιτήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή διάσκεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τα κρατίδια και την αδυναμία της Καγκελαρίου να πείσει τους Πρωθυπουργούς για την ανάγκη νέων μέτρων, ο κ. Σολτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι, ενόψει της επόμενης διάσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 25 Νοεμβρίου και θα ασχοληθεί με τα μέτρα για τον Δεκέμβριο και την περίοδο των Χριστουγέννων, «πρέπει να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων».

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας στήριξης προς τις επιχειρήσεις, εφόσον το απαιτούν τα μέτρα περιορισμού. «Αυτή τη στιγμή δίνουμε 14 δισεκατομμύρια. Και αυτά είναι πολλά λεφτά», τόνισε ο υπουργός.

Αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια για το κόστος των περιορισμών του τρέχοντος μήνα, αλλά το ποσό διευρύνθηκε, προκειμένου να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν ακόμη και 200.000 ευρώ για αυτόν τον μήνα, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι μέχρι και 5.000 ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: