Άνδρας δήλωσε “γυναίκα” στο δικαστήριο και απέφυγε ποινή για ενδοοικογενειακή βία

Κοινοποίηση:
dikaiosini

Η υπόθεση του Antonio Luis B.R. έχει προκαλέσει σοκ και αίσθηση στην Ισπανία, καθώς αποκαλύπτει τις περίπλοκες πτυχές της νομικής αναγνώρισης φύλου και την ενδοοικογενειακή βία. Ο άνδρας, ο οποίος αρχικά καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση για επίθεση στη σύντροφό του, κατάφερε να αποφύγει τη φυλακή με μια απροσδόκητη δήλωση: αναγνώρισε τον εαυτό του ως γυναίκα.

 

Μετά την νομική του αναγνώριση ως γυναίκα, το δικαστήριο που ασχολήθηκε με υποθέσεις βίας κατά των γυναικών στη Σεβίλλη δεν μπορούσε πλέον να τον τιμωρήσει για βία λόγω φύλου.

Η πρώην σύντροφος του Antonio Luis B.R., σύμφωνα με τον δικηγόρο της Jose Antonio Sires, υπήρξε θύμα ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης για πάνω από δέκα χρόνια. Παρά την έκδοση περιοριστικού διατάγματος, ο Luis αγνόησε τις επιταγές του και συνέχισε να παρενοχλεί την πρώην σύντροφό του. Το 2019, η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου ο Luis καταδικάστηκε για παραβίαση του περιοριστικού διατάγματος και απειλές κατά της πρώην συντρόφου του.

Η υπόθεση κράτησε χρόνια ενώ η υπεράσπισή του έκανε επανειλημμένα έφεση κατά της ποινής. Αυτά απέτυχαν και τελικά το δικαστήριο διέταξε τη φυλάκισή του στις 11 Σεπτεμβρίου πέρυσι. Όμως, έχοντας δηλώσει ότι αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα τον προηγούμενο μήνα, ο Luis ξέφυγε από τη δικαιοσύνη. Χρησιμοποίησε έναν νέο νόμο που επιτρέπει σε άτομα άνω των 16 ετών να αλλάζουν το φύλο τους χωρίς να χρειάζονται ιατρικές ή ψυχολογικές αναφορές. Οι δικηγόροι του άσκησαν ξανά έφεση, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να δικαστεί για εγκλήματα με βάση το φύλο επειδή ήταν «νέο άτομο».

Ισχυρίστηκαν ότι το δικαστήριο δεν μπορούσε πλέον να τον δικάσει ως άνδρα γιατί κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη νομοθεσία, ζήτησαν χάρη και απαίτησαν να αποσυρθεί η υπόθεση. Πολύ σύντομα, το Δικαστήριο Βίας κατά των Γυναικών απέσυρε τις κατηγορίες!

 

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στις 13 Αυγούστου, το δικαστήριο άκουσε ότι «τώρα που η κατηγορούμενη είναι γυναίκα» υπάρχει «έλλειψη αντικειμενικής δικαιοδοσίας».

Ο κ. Sires χαρακτήρισε τις ενέργειες του Luis «αναμφισβήτητη απάτη» και είπε ότι άλλαξε φύλο με μοναδικό σκοπό να αποφύγει «ειδικές κυρώσεις για τους άνδρες που διαπράττουν βία κατά της συζύγου ή της πρώην συζύγου τους». Και πρόσθεσε: «Ο δράστης… επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το νόμο με δόλιο τρόπο».

Ο κ. Sires ζήτησε τώρα να δικαστεί ο Λουίς από ποινικό δικαστήριο αντί για βία λόγω φύλου. Είπε ότι το θύμα εξακολουθεί να υποφέρει από «μια συνεχή δοκιμασία», προσθέτοντας: «Οι επιθέσεις και οι απειλές, όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, συνεχίζονται, εγείροντας φόβους για τη σωματική ακεραιότητα του θύματος».

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Luis φέρεται να επιτέθηκε ξανά στην πρώην του και να την απείλησε, λέγοντας: «Έχεις μόνο λίγες μέρες ζωής». Όταν έφτασε η αστυνομία, τους είπε: «Είμαι γυναίκα».

Ο κ. Sires επέμεινε ότι «οι άνδρες δεν μπορούν να αποφύγουν τις καταδίκες για βία λόγω φύλου», και ακόμη κι αν εγγραφούν ως γυναίκες, «οι νομικές ευθύνες που είχαν προηγουμένως παραμένουν».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: