Η στυτική δυσλειτουργία είναι μία από τις συχνότερες διαταραχές στους άνδρες. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης της στύσης σχετίζεται με φάρμακα που λαμβάνουν οι άνδρες, με ή χωρίς ιατρική συνταγή.
Τα φάρμακα αυτά μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες, τα νεύρα ή την κυκλοφορία του αίματος, αναφέρουν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Ανεξαρτήτως του τρόπου δράσεώς τους, όμως, μην διακόψετε τη λήψη τους επειδή νομίζετε ότι σας προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας, τονίζουν. Να θυμάστε ότι η απότομη διακοπή ορισμένων φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Συνεπώς, πρώτα μιλήστε με τον γιατρό σας.
Ποια είναι λοιπόν αυτά που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία ή να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεώς της; Είναι δεκάδες και μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν ορισμένα:
Φάρμακα για την υπέρταση (αντιυπερτασικά και διουρητικά)
Αντιισταμινικά (για τις αλλεργίες)
Αντικαταθλιπτικά
Φάρμακα για τη νόσο Πάρκινσον
Φάρμακα για την καρδιακή αρρυθμία
Ηρεμιστικά
Μυοχαλαρωτικά
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ)
Φάρμακα που ανήκουν στην οικογένεια των Η2-ανταγωνιστών ισταμίνης (για το έλκος και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
Ορμόνες
Φάρμακα χημειοθεραπείας
Φάρμακα για τον καρκίνο του προστάτη
Αντιεπιληπτικά
Οπιούχα αναλγητικά
Αντιλιπιδαιμικά (μειώνουν τα λιπίδια στο αίμα)
Από τα φάρμακα για την υπέρταση, οι θειαζίδες είναι αυτές που συνηθέστερα σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία. Ακολουθούν οι β-αποκλειστές. Οι α-αποκλειστές έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια.
Άλλες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία είναι η νικοτίνη, το αλκοόλ, οι αμφεταμίνες, τα βαρβιτουρικά, η κοκαΐνη, η μαριχουάνα και η ηρωίνη.