«Άνοιξαν» οι ουρανοί χθες – Πάνω από 1600 κεραυνοί «χτύπησαν» τη χώρα

Κοινοποίηση:
thunder

Περισσότεροι από 1600 κεραυνοί καταγράφηκαν από το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Τρίτη 26/05, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί.

Σε αυτόν σημειώνονται τόσο οι κεραυνοί που έπεσαν καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ημέρας, όσο και η ολική βροχόπτωση, όπως αυτή καταγράφηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Την ίδια ώρα ένα τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα χθες Τρίτη στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας καθώς κεραυνός που έπεσε στη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης στη Σκοπέλου  σκότωσε ακαριαία μια γυναίκα, ηλικίας 52 ετών.

Παρόλο που ο αριθμός των κεραυνών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, είναι αξιοσημείωτο ότι σημειώθηκε κεραυνική δραστηριότητα σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα, με εξαίρεση μόνο περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου.

noa_dayrain_zeus

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr η αστάθεια θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 27/05, με βροχές, καταιγίδες, και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Η θερμοκρασία που θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση, δεν θα ξεπεράσει τους 22 έως 24 βαθμούς.

Λόγω των δυσμενών συνθηκών που θα επικρατήσουν στο οδικό δίκτυο της χώρας, σας προτρέπουμε να συμβουλεύεστε την ενότητα «Συνθήκες οδικού δικτύου» για τον ασφαλή σχεδιασμό των οδικών σας μετακινήσεων. Στο σχετικό χάρτη φαίνονται οι συνθήκες που αναμένονται το μεσημέρι της Τετάρτης 27/05. Με γαλάζιες και μπλε αποχρώσεις σημειώνονται τα τμήματα του οδικού δικτύου όπου αναμένονται βροχοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις ή καταιγίδες, αντίστοιχα.

Με αφορμή την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, το ζήτημα της προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα τους κεραυνούς έρχεται στο προσκήνιο.

Πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές σε περίπτωση κακοκαιρίας για προστασία από τους κεραυνούς

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα. Εάν βρίσκεστε σε δάσος και δεν προλαβαίνετε να μετακινηθείτε σε πιο ασφαλή περιοχή, βρείτε καταφύγιο κάτω από τα πιο χαμηλά δέντρα.

2. Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.

3. Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.

4. Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.

5. Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.

6. Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

7. Βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα.

8. Κλείστε το κλιματιστικό. Οι μεταβολές στην ηλεκτρική ισχύ λόγω των κεραυνών μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο μηχάνημα.

9. Μη στέκεστε κοντά στα παράθυρα.

10. Αν δεν μπορείτε να βρείτε καταφύγιο τότε πάρτε τη “θέση προστασίας από κεραυνό” δηλαδή καθίστε έτσι ώστε να ακουμπούν στο έδαφος μόνο τα δάκτυλα των ποδιών με τις φτέρνες ψηλά και ενωμένες και με τα χέρια σας καλύψτε το κεφάλι στο ύψος των αυτιών. Μην ξαπλώσετε ή μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στο έδαφος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: