Άνταμ Σμιθ – Ποιος ήταν ο “Νεύτων της παγκόσμιας οικονομίας”

Κοινοποίηση:
antam-smith-poios-o-quot-neyton-tis-pagkosmias-oikonomias-quot

O Άνταμ Σμιθ γεννήθηκε στην πόλη Κιρκάλντυ της Σκωτίας. Ήταν γιος της Μαργαρίτας Ντάγκλας. Ο πατέρας του λεγόταν επίσης Άνταμ Σμιθ και εργάστηκε ως δικηγόρος και δημόσιος υπάλληλος.Ο Σκωτσέζος δημοσιογράφος και βιογράφος του Σμιθ, Τζον Ραη, αναφέρει πως ο Σμιθ απήχθει απο τσιγγάνους στην ηλικία των τεσσάρων ετών και απελευθερώθηκε μόνο αφού κάποιοι οργάνωσαν αποστολή για την διάσωση του.

Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών ο Άνταμ Σμιθ εισήχθη στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης,όπου σπούδασε ηθική φιλοσοφία.Έτσι ο Σμιθ ανέπτυξε το πάθος του για την ελευθερία,τον λογισμό και την ελευθερία του λόγου.Το 1740 κέρδισε το βραβείο Σνελ και άφησε το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης για να παρακολουθήσει το κολέγιο Μπάλιολ της Οξφόρδης.

Το έργο του «Ο Πλούτος των Εθνών» υπήρξε μία από τις πρώτες προσπάθειες να μελετηθεί η ιστορική ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου στην Ευρώπη. Αυτό το έργο βοήθησε στη δημιουργία της σύγχρονης ακαδημαϊκής πειθαρχίας των οικονομικών και παρέσχε μία από τις πιο γνωστές
διανοητικές δικαιολογήσεις του ελεύθερου εμπορίου, του καπιταλισμού και του ελευθερισμού. Πέθανε στις 17 Ιουλίου του 1790 στο Εδιμβούργο.

Κεντρικό θέμα του έργου του Άνταμ Σμιθ είναι η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, ο εκπληκτικός τρόπος με τον οποίο κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας και τις συντονίζει με τέτοιον τρόπο, ώστε οι πολίτες της κοινωνίας να απολαμβάνουν από τα παραγόμενα αγαθά και υπηρεσίες την μέγιστη δυνατή ωφέλεια, στο καλύτερο εφικτό επίπεδο ποιότητας και στην φθηνότερη τιμή. Η αγορά αποτελεί για τον Άνταμ Σμιθ, το ελεύθερο πεδίο δράσης της ατομικής πρωτοβουλίας, η οποία είναι ο κύριος μοχλός παραγωγής πλούτου στην κοινωνία.

Τον συντονισμό αυτών των πρωτοβουλιών τον αναλαμβάνει η ίδια η αγορά με την διάσημη Αόρατη Χείρα του Adam Smith που όμως είναι καθόλα ορατή από τις πολύ πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης που εκδηλώνονται καθημερινά στην αγορά. Όπως οι δυνάμεις της δράσης και της αντίδρασης στην φύση ή η δύναμη της βαρύτητας, ενώ είναι τόσο άυλες και αόρατες, από την άλλη πλευρά επιφέρουν τόσο πραγματικά και σημαντικά αποτελέσματα.

Αυτά που ανακάλυψε και μας δίδαξε ο Ισαάκ Νεύτων για τους νόμους της Φύσης και τις αόρατες δυνάμεις της, το αυτό έπραξε ο Άνταμ Σμιθ για τους νόμους της οικονομίας και τις αόρατες δυνάμεις της, της προσφοράς και της ζήτησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολύ δικαίως, ο Άνταμ Σμιθ απεκλήθη, από υπερασπιστές και αντιπάλους, ο Νεύτων της Οικονομίας.

Αντίστοιχα με την ισορροπία που επιτυγχάνεται στην φύση από την εξισορρόπηση της δράσης από την αντίδραση, το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομία, μας εξηγεί ο Άνταμ Σμιθ, με απαράμιλλη λεπτότητα ορθολογικής σκέψης και ανάλυσης αλλά και εμπειρικής εξακρίβωσης των τετελεσμένων αποτελεσμάτων της αλληλεπίδρασης στην οικονομία, των δυνάμεων της προσφοράς και της ζήτησης.

Η ελεύθερη αγορά, αποδεικνύει ο Άνταμ Σμιθ, εξασφαλίζει την ισορροπία και την σταθερότητα του οικονομικού συστήματος, με τον μηχανισμό των τιμών στο μικροοικονομικό επίπεδο, ενώ στο μακροοικονομικό επίπεδο λειτουργεί, ο μεταγενέστερος στην διατύπωση, περίφημος νόμος, του μεγάλου Σμιθιανού Γάλλου οικονομολόγου, Jean Baptiste Say, αφού οι δυνάμεις της προσφοράς δημιουργούν την αναγκαία ζήτηση, ώστε η τελική συνολική προσφορά να εξισώνεται με την τελική συνολική ζήτηση και να μην αφήνεται μ’ αυτόν τον τρόπο παραγωγικό δυναμικό αναπασχόλητο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: