Τα τελευταία χρόνια από την ΕΜΥ γίνεται σύνθεση των μακροπρόθεσμων προγνώσεων από τα μεγάλα Παγκόσμια Κλιματικά Κέντρα.
Για το φθινόπωρο του 2022 επελέγησαν να εξεταστούν οι αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, ο υετός, τα γεωδυναμικά ύψη στα 500 hPa και οι αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως προκύπτουν από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem).
Το φετινό φθινόπωρο, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα προβλέπεται σχετικά ζεστό, ενώ μειωμένες θα είναι οι βροχοπτώσεις στα νοτιοανατολικά, όπως αναφέρεται σχετικά.
Οι προβλέψεις του Νοεμβρίου δείχνουν πιθανότητες για αυξημένες χιονοπτώσεις στην κεντρική Ευρώπη, ενώ στα περισσότερα από τα άλλα μέρη προβλέπονται λιγότερες χιονοπτώσεις από το κανονικό για αυτόν τον μήνα, ενώ οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
«Η πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου δείχνει ισχυρότερες αρνητικές ανωμαλίες. Το μοτίβο φαίνεται υπό την επίδραση ενός συστήματος υψηλών πίεσεων, καθώς η πρόβλεψη δεν επιτρέπει πολλά εκτεταμένα σενάρια χιονόπτωσης και σαφώς αρνητικά σήματα εμφανίζονται και στην Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες στη Βαλκανική και την χώρα μας εμφανίζονται πάνω από τα κανονικά επίπεδα και κανονικές στη δυτική Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς.
Για την πρόβλεψη του Ιανουαρίου 2023 δεν υπάρχει ουσιαστική βελτίωση, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπεται να έχει λιγότερες χιονοπτώσεις μέχρι τα μέσα του χειμώνα, εκτός από ορισμένες μικρότερης έκτασης περιοχές.
Οι θερμοκρασίες στα βορειοδυτικά της Ευρώπης στα Βαλκάνια και τη χώρα μας δείχνουν να βρίσκονται σε υψηλότερες