Άρειος Πάγος: Εξετάζεται αναίρεση της απόφασης για τους κατοίκους του Έβρου που συνέλαβαν παράνομους μετανάστες

Κοινοποίηση:
JHYJYGH

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε να της διαβιβαστεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης για την υπόθεση των κατοίκων του Έβρου που είχαν συλλάβει παράνομους μετανάστες τον Αύγουστο του 2023 όταν ο Έβρος φλέγονταν.

Η απόφαση αυτή αφορούσε κατηγορούμενους κατοίκους που υποτίθεται πως «προέβησαν σε πράξεις βίας κατά προσφύγων και μεταναστών, δημοσιεύοντας βίντεο με τις ενέργειές τους και πραγματοποιώντας συλλήψεις» στον Έβρο.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου, το οποίο είχε μετατρέψει τη βασική κακουργηματική κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικά χαρακτηριστικά σε πλημμέλημα παράνομης κατακράτησης.

Στους τρεις κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική ποινή με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι τον επόμενο βαθμό της διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από ακροαριστερές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν ότι η ποινή ήταν ανεπαρκής και «δεν αναγνώριζε το ρατσιστικό κίνητρο των ενεργειών των κατηγορουμένων».

Παράλληλα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάσισε την πλήρη απαλλαγή των 13 παράνομων μεταναστών που είχαν απαχθεί τον Αύγουστο του 2023.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: