Άσκηση-”μαμούθ”: Το Ισραήλ στέλνει την ελίτ των ΕΔ στη Κύπρο

Κοινοποίηση:
ΙΣΡΑΗΛ

Στην άσκηση ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ αναφέρεται σημερινό ρεπορτάζ της Jerusalem Post.

Αναλυτικά τι αναφέρει:

”Εκατοντάδες στρατιώτες και έφεδροι του IDF θα φθάσουν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα για μια κοινή άσκηση που προσομοιώνει τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ βαθιά μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Η άσκηση στην Κύπρο, με την ονομασία Agapinor-2022 ή Beyond the Horizon, αποτελεί μέρος της άσκησης Chariot of Fire, διάρκειας ενός μήνα, του Ισραηλινού Στρατού, που στοχεύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων του στρατού σε έναν έντονο, πολυμέτωπο και παρατεταμένο πόλεμο σε όλα τα σύνορα του Ισραήλ. Η άσκηση, που ξεκινά την Κυριακή, θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

 

Δυνάμεις της Κυπριακής Εθνοφρουράς θα ενταχθούν στα στρατεύματα του IDF καθώς και σε πολλές πλατφόρμες της Ισραηλινής Αεροπορίας. Ισραηλινές ναυτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της ελίτ Shayetet 13, καθώς και δυνάμεις της ειδικής μονάδας μηχανικής μάχης Yahalom, της μονάδας σκύλων Oketz, δυνάμεις πληροφοριών και στρατεύματα από τη Διεύθυνση C4I και Cyber Defense, θα λάβουν επίσης μέρος στην άσκηση.

Τα στρατεύματα αναμένεται να εκπαιδεύονται σε διαφορετικούς τύπους εδάφους, συμπεριλαμβανομένων υψηλού υψομέτρου, ορεινών καθώς και σε αστικές και ανοιχτές περιοχές του νησιού, που θα λειτουργήσουν ως υποκατάστατο των έντονων μαχών κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

 

Σύμφωνα με το IDF, είναι «μοναδικό και το πρώτο στο είδος του» που δίνει την ευκαιρία στα στρατεύματα να προσαρμοστούν γρήγορα σε άγνωστα εδάφη ενώ αντιμετωπίζουν σενάρια έκτακτης ανάγκης και άλλους τρόπους που «προσομοιώνουν την πραγματικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ενώ οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει αρκετές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την τοπική κυπριακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Philenews, η άσκηση είναι η μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση της χώρας με το Ισραήλ.

Το IDF ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο στόχος της άσκησης ήταν να βελτιώσει την ετοιμότητα των στρατευμάτων και τις ικανότητές τους να διεξάγουν αποστολές «βαθιά στο εχθρικό έδαφος, συνδυάζοντας και μεγιστοποιώντας τις διεπιστημονικές ικανότητες».

Η άσκηση θα δει μαχητικά ελικόπτερα να βοηθούν τις επίγειες δυνάμεις, να απομακρύνουν τραυματίες από επιθετικά ελικόπτερα, να κατευθύνουν και να συνοδεύουν επίγειες δυνάμεις καθώς και να απορρίπτουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό από μεταγωγικά αεροπλάνα της IAF.

Η άσκηση «είναι ένα σημαντικό συστατικό για τη διατήρηση των δυνατοτήτων των δυνάμεων για διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το IDF. «Η συνεργασία μεταξύ των στρατών συμβάλλει στην αύξηση της περιφερειακής σταθερότητας και της ικανότητας αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων».

Ενόψει της άσκησης που αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ συνομίλησε με τον Κύπριο ομόλογό του, Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, την Κυριακή.

Οι δύο άνδρες «συζήτησαν τη σημασία του για την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα», έγραψε ο Gantz στο Twitter, προσθέτοντας ότι «τόνισε τον στρατηγικό δεσμό μεταξύ των χωρών μας, ο οποίος συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα».

«[Η άσκηση] υπογραμμίζει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Το Ισραήλ, η Κύπρος και η γειτονική Ελλάδα είναι στενοί σύμμαχοι και μοιράζονται μια σειρά από στρατηγικά συμφέροντα. Ενώ και οι τρεις έχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα, όπως το φιλόδοξο έργο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο έως την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι χώρες ελπίζουν επίσης να εμποδίσουν την ανάπτυξη του άξονα Ρωσίας-Ιράν-Χεζμπολάχ.

Υπό το πρίσμα της νέας προσέγγισης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να αναζήτησε εξηγήσεις για την άσκηση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό KAN, η Ιερουσαλήμ ενημέρωσε την Άγκυρα ότι η μαζική εκπαιδευτική άσκηση στην Κύπρο σχετίζεται αποκλειστικά με στρατιωτική εκπαίδευση.

Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα της Κύπρου το 1974 και οι εντάσεις μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας παραμένουν τεταμένες.”

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: