Διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που διοργανώθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Εμάνουελ Μακρόν, βρέθηκαν ζητήματα όπως η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να βρουν κοινή στρατηγική κατεύθυνση, ενώ η Μόσχα δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν μπορεί να της επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση, τόνισε από το Παρίσι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Όπως είπε είναι σαφές ότι πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία και αυτό είναι δυνατό μόνο αν τη χρηματοδοτούμε.
Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια υπογράμμισε.
Die Situation für Europa ist schwierig. Wir begrüßen, dass über Frieden für die Ukraine gesprochen wird. Das heißt aber nicht, dass es einen Diktatfrieden geben darf und die Ukraine akzeptieren muss, was ihr vorgelegt wird. Darüber haben wir uns eng mit @ZelenskyyUa abgestimmt. pic.twitter.com/tX0A2hATlH
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 17, 2025
«Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι πάντα ενεργούμε από κοινού και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί» ανέφερε ο κ. Σολτς.
Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει στον στρατό της, η Γερμανία πρέπει επομένως να είναι πιο ευέλικτη με τους δημοσιονομικούς της κανόνες, επεσήμανε.
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι «εντελώς πρόωρη» και «εξαιρετικά ακατάλληλη» όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τόνισε ότι η Ουκρανία «πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κυριαρχία της και πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει τον δικό της ισχυρό στρατό».
Oι επιδιώξεις της Γαλλίας – Στόχος να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ευρώπης στο Ουκρανικό
Ο Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει συνεννόηση και συντονισμό των Ευρωπαίων για να απαντήσουν με έναν τρόπο συγκεκριμένο στην «προδοσία» του Ντόναλντ Τραμπ.