Έγινε και αυτό: ΚΕΠ ενημέρωσε πωλητή ΙΧ ότι η μεταβίβαση ακυρώθηκε… μετά από 6 μήνες – Το έδωσαν σε ανήλικο αγοραστή

Κοινοποίηση:
1

Απίστευτο και όμως Ελληνικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι ιδιοκτήτης αυτοκινήτου το πούλησε σε άλλο καταναλωτή, έκαναν την μεταβίβαση κανονικά σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στην επαρχία και μετά από 6 μήνες κάλεσαν από το ΚΕΠ τον πωλητή και τον ενημέρωσαν ότι η μεταβίβαση ήταν άκυρη καθώς ο αγοραστής ήταν ανήλικος!

Ειδικότερα η μεταβίβαση ενός οχήματος είναι μια τυπική διαδικασία η οποία για λόγους εξυπηρέτησης των πολιτών μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Ωστόσο όπως αποδείχθηκε η παρατηρητικότητα των υπαλλήλων του ΚΕΠ στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας μάλλον ήταν ανύπαρκτη καθώς ο αγοραστής του οχήματος δεν είχε κλείσει ακόμη τα 18 έτη με αποτέλεσμα να είναι ανήλικος αλλά παρόλα αυτά κινούνταν κανονικά με το αυτοκίνητο ασχέτως αν δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ή δεν είχε αποκτήσει ακόμη δίπλωμα οδήγησης! Το περιστατικό έλαβε χώρα σε ένα χωριό της Αιτωλοακαρνανίας όπου ο πωλητής ενός Peugeot Rally μετέβη μαζί με τον αγοραστή στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης του οχήματος με τον υποψήφιο αγοραστή.

Αφού είχαν προμηθευτεί όλα τα δικαιολογητικά και τα παράβολα για την μεταβίβαση τα προσκόμισαν στο ΚΕΠ και ο αγοραστής έφυγε από εκεί με το νέο του μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ωστόσο 6 μήνες αργότερα από το ΚΕΠ κάλεσαν τον πωλητή του Peugeot 106 Rallye και τον ενημέρωσαν πως η διαδικασία μεταβίβασης του οχήματος δεν είχε ολοκληρωθεί καθώς ο αγοραστής ήταν ανήλικος και το όχημα παραμένει στο όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη!

Ο κάτοχος του Peugeot 106 Rallye έπαθε κυριολεκτικά σοκ καθώς τα χρήματα που είχε πάρει από τον αγοραστή του αυτοκινήτου τα χρησιμοποίησε για την απόκτηση άλλου αυτοκινήτου και βέβαια αμέσως σκέφθηκε πως ότι και αν είχε συμβεί σε αυτούς τους 6 μήνες θα ήταν υπόλογος εκείνος ως νόμιμος ιδιοκτήτης του οχήματος. Αμέσως κάλεσε τον αγοραστή του Peugeot 106 Rallye και τον ενημέρωσε για την εξέλιξη όλης υπόθεσης για την μεταβίβαση του οχήματος ωστόσο ο νεαρός του αποκάλυψε πως οι γονείς του δεν του επέτρεπαν να έχει αυτοκίνητο και πως έπρεπε να δεχθεί να το πουλήσουν ώστε να πάρει και εκείνος τα χρήματα που είχε δώσει!

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν το Peugeot 106 Rallye να επιστρέψει στην αυλή του πρώην ιδιοκτήτη του μέχρι να βρεθεί ο επόμενος… ενήλικος αγοραστής ώστε να επιστραφούν και τα χρήματα στον ανήλικο. Ωστόσο το γελοίο της υπόθεσης έχει να κάνει με τους υπαλλήλους των ΚΕΠ οι οποίοι όχι μόνο δεν διαπίστωσαν ότι ο αγοραστής του οχήματος είναι ανήλικος αλλά είχαν το θράσος αλλά και την αδιαφορία να ενημερώσουν τον πωλητή του αυτοκινήτου πως η διαδικασία μεταβίβασης δεν ολοκληρώθηκε μετά από 6 μήνες!

Επίσης όλο αυτό το διάστημα ο ανήλικος κυκλοφορούσε κανονικά το Peugeot 106 Rallye στους επαρχιακούς δρόμους χωρίς βέβαια να τον έχει ελέγξει κανένας και ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει κάποιο ατύχημα ή χειρότερα να έχει κάνει κακό στον εαυτό του ή στους επιβάτες διερχόμενων αυτοκινήτων.

Τι χρειάζεται για την μεταβίβαση ΙΧ

Η μεταβίβαση του αυτοκινήτου είναι μια απλή σχετικά διαδικασία, η οποία συνήθως ολοκληρώνεται εντός τριών εργάσιμων ημερών. Το κόστος της μεταβίβασης κυμαίνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου. Η μεταβίβαση του οχήματος μπορεί να γίνει στην Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ).

Αφού καταθέσουν τα δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, πωλητής και αγοραστής ανταλλάσσουν υπεύθυνες δηλώσεις αναγράφοντας το ποσό της αγοράς ώστε να το υποβάλουν στην Εφορία.

Συνήθως ο χρόνος ολοκλήρωσης της μεταβίβασης είναι τρεις ημέρες.

Στο διάστημα αυτό ο αγοραστής μπορεί να κινεί νόμιμα και να ασφαλίσει το όχημα το οποίο έχει περάσει πια στην κατοχή του, με τη σφραγισμένη από το υπουργείο φωτοτυπία της άδειας, μέχρι να παραλάβει την πρωτότυπη και να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη μεταβίβαση του οχήματος είναι τα εξής:

– Αδεια κυκλοφορίας ΙΧ οχήματος (πρωτότυπη και φωτοτυπία).

– Ισχύον ΚΤΕΟ (δελτίο τεχνικού ελέγχου), εφόσον υποχρεούται να διαθέτει το όχημα (πρωτότυπο και φωτοτυπία).

– Αίτηση Μεταβίβασης Οχήματος.

– Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δόσεις).

– Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, πωλητή και αγοραστή.

– ΑΦΜ αγοραστή.

– Παραστατικό τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους αδείας του οχήματος. Στην αιτιολογία μην ξεχάσετε να αναγράψετε την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος.

– Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη οφειλής Τελών Κυκλοφορίας.

Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή το ΚΕΠ. Επιπλέον θα χρειαστεί εξουσιοδότηση επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

Οι ενδιαφερόμενοι πηγαίνουν στην αρμόδια υπηρεσία και καταθέτουν τα έγγραφα. Ο υπάλληλος εκδίδει νέα προσωρινή άδεια κυκλοφορίας και έπειτα από 7 ημέρες ο αγοραστής παραλαμβάνει την κανονική άδεια.

Τα έξοδα κατά τη μεταβίβαση του οχήματος τα πληρώνουν οι αγοραστές. Συγκεκριμένα πληρώνουν το τέλος αδείας που ανέρχεται σε 75 ευρώ και το τέλος μεταβίβασης, το οποίο ανάλογα με τα κυβικά του αυτοκινήτου διαμορφώνεται ως εξής:

– 30 ευρώ για οχήματα από 51 – 400 κυβικά εκατοστά.

– 45 ευρώ για οχήματα από 401 – 800 κυβικά εκατοστά.

– 60 ευρώ για ΙΧ από 801 – 1.300 κυβικά εκατοστά.

– 90 ευρώ για οχήματα από 1.301 – 1.600 κυβικά εκατοστά.

– 120 ευρώ για ΙΧ από 1.601 – 1.900 κυβικά εκατοστά.

– 145 ευρώ όταν το όχημα είναι 1.901 – 2.500 κυβικά εκατοστά.

– 205 ευρώ για 2.501 κυβικά εκατοστά και άνω.

Για την πληρωμή των παραβόλων γίνεται κατάθεση σε αριθμό λογαριασμού συμβεβλημένης τράπεζας που θα σας δώσει ο υπάλληλος της περιφέρειας ή του ΚΕΠ. Μην ξεχάσετε να γράψετε τον αριθμό της πινακίδας σας στην αιτιολογία της κατάθεσης που θα κάνετε.

Με τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλιστή. Η ασφάλεια του αυτοκινήτου θα σταματήσει να ισχύει 30 ημέρες μετά τη μεταβίβαση και η ασφαλιστική εταιρεία θα σας επιστρέψει το ποσό που αναλογεί στις ημέρες που υπολείπονται για τη λήξη της.

 

Ο νέος ιδιοκτήτης του οχήματος είναι υποχρεωμένος να το ασφαλίσει την πρώτη ημέρα μετά την μεταβίβαση, ώστε να μην έχει κυρώσεις σύμφωνα με τους νόμους για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΕΓΩ πριν 15 χρόνια πούλησα ενα αμάξι σε εναν αλβανο , ολα εγιναν κανονικά και μετα απο 3-4 χρόνια άρχισαν να ερχοντε κλήσεις απο την τροχαια και τον δήμο , πήρα τηλέφωνο και μου ειπαν οτι το αμάξι μου ανηκει , τους εξήγησα πως εχω την αδεια που εχει γινει η μεταβίβαση και τι μου ειπαν ? οτι το ΑΦΜ του αγοραστή δεν ηταν σωστο !!! λες και εγω μπορούσα να ελέγξω εαν ηταν σωστό οταν έγινε η αγοραπωλησία , το λάθος το δικο τους μου κόστισε αλλο ενα αμάξι

Comments are closed.