Έγινε και αυτό! Κάλεσαν ως μέλη εφορευτικής επιτροπής εκλογών υποψήφιους στις Πανελλαδικές!

Κοινοποίηση:
[361476] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΛΠΕΣ, ΠΑΡΑΒΑΝ, ΣΦΑΓΙΔΕΣ...ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Κι ενώ οι υποψήφιοι των ευρωεκλογών τρέχουν για τον δικό τους καημό, που δεν είναι άλλος από την εκλογή τους στις επικείμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, κοντά τους ταλαιπωρούνται και κάποιοι άλλοι υποψήφιοι. Αυτοί των… πανελληνίων εξετάσεων. Πριν λίγες ημέρες οι εξετάσεις ξεκίνησαν, με τους μαθητές να ρίχνονται σε μια από τις πρώτες μεγάλες μάχες της ζωής τους. Οι κόποι όλων των τελευταίων ετών κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από τα γραπτά αποτελέσματα των μαθημάτων στα οποία εξετάζονται. Αυτά άλλωστε είναι που θα κρίνουν σε ποια σχολή θα μπορούν να εισαχθούν για να ξεκινήσουν τις σπουδές τους. Όμως η διαδικασία των εξετάσεων διακόπτεται για λίγο εξαιτίας των εκλογών της Κυριακής, κι αν ήταν μόνο αυτό θα ήταν απλά μια μικρή «ανάσα». Το μπλέξιμο βρίσκεται στο γεγονός πως κάποιοι υποψήφιοι κλήθηκαν να εκτελέσουν και χρέη εφορευτικής επιτροπής. Κάτι που τους υποχρεώνει να χάσουν μια ολόκληρη μέρα και μάλιστα μεσούσης μιας δύσκολης δοκιμασίας.

Πρόκειται για περιπτώσεις με τις οποίες οι γονείς των υποψηφίων θορυβήθηκαν και ήδη άρχισαν να αναζητούν ενέργειες που πρέπει να κάνουν, τόσο για να μην χρειαστεί να πάνε τα παιδιά τους στο εκλογικό κέντρο και να απωλέσουν τον πολύτιμό τους χρόνο, όσο και για να μην έχουν ποινικές περιπέτειες από την πράξη τους. Ειδικά για το τελευταίο όμως, κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί πλην του δικαστικού αντιπροσώπου, στου οποίου τη διακριτική ευχέρεια βρίσκεται η επιλογή.

«Έχουμε την αγωνία μας, έχουμε κι αυτό» σημειώνει στην «Ε» υποψήφιος που βρίσκεται ήδη στη διαδικασία των εξετάσεων και μόλις έλαβε το σημείωμα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για τις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, πληροφορήθηκε πως με απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής για τη διενέργεια των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024. Παρακαλείται μάλιστα, σύμφωνα με τα άρθρα 50,58 και 78 παρ.2 του Π.Δ. 26/2012 (ΦΕΚ 5 7Α/15-3-2012) «Περί Κωδικοποιήσεως σ ́ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών», να βρίσκεται στη θέση του. Δηλαδή στον τόπο ψηφοφορίας μια ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας. Κάτι που σημαίνει στις 6 το πρωί της 9ης Ιουνίου, για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Επισημαίνεται, μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, ότι η αμέλεια ή η απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων του τιμωρείται από τις διατάξεις του άρθρου 118 παρ. 3 ΠΛ. 26/2012 με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια, καθώς και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια. «Όποιος και να το λάμβανε αυτό το χαρτί του χαλάει την ηρεμία. Πόσο μάλιστα σ’ ένα άτομο που βρίσκεται στη διαδικασία των εξετάσεων και η σκέψη του πρέπει να είναι αδιατάραχτη από το οτιδήποτε» εξηγεί ο γονέας του υποψηφίου. Σημείωσε μάλιστα πως θα τρέξει να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να μην ασχοληθεί καθόλου το παιδί του, αλλά παράλληλα να μην έχει και κάποια τιμωρία γι’ αυτό. Είναι όμως αυτά αρκετά;

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, δεν αποτελεί κώλυμα για κάποιον η συμμετοχή του στις εν λόγω εξετάσεις, ως εκ τούτου είναι στη διακριτική ευχέρεια

του εκάστοτε δικαστικού αντιπροσώπου για το αν θα ασχοληθεί με μια τέτοια περίπτωση. Νομικοί κύκλοι ωστόσο συστήνουν να βρεθεί ο ίδιος ο υποψήφιος πανελλαδικών εξετάσεων ή συγγενικό του πρόσωπο με κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του, ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Αν μάλιστα νωρίτερα έχει προνοήσει να το αναφέρει και στην αρμόδια Εισαγγελία τότε θα λειτουργήσει προστατευτικά ακόμα και στο χειρότερο σενάριο, στο οποίο ο εκάστοτε δικαστικός αντιπρόσωπος θα θέλει να εξαντλήσει την αυστηρότητά του, σε μια τέτοια περίπτωση.

Τα έγγραφα για τις εφορευτικές επιτροπές έχουν ήδη σταλεί από την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα φτάνουν στις κατοικίες των μελών τα τελευταία εξ αυτών.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Ζέρβας, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, εξηγώντας πως και ο ίδιος θα έρθει σε επαφή με την Εισαγγελία για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με κάποιον ή κάποια υποψήφια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Προφανώς θα απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους προσκομίζοντας το αντίστοιχο έγγραφο που αποδεικνύει πως γράφουν εξετάσεις, αλλά το καλύτερο θα ήταν να μην μπούνε καθόλου στην εν λόγω διαδικασία. Αυτό το στοιχείο όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Έχω την αίσθηση πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε κανένα εκλογικό κέντρο, τόσο για τα μέλη της εφορευτικής που είναι υποψήφιοι εξετάσεων όσο και για την εύρυθμη λειτουργία των εκλογών» καταλήγει.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: