Σε μικρή παραθεριστική οικία παραπέμπει η εικόνα από το καθολικό ξωκλήσι της Santa Maria που βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση λίγο έξω από τη Χώρα.
Σύμφωνα με το naxostimes.gr, το ξωκλήσι έχει ιστορία αιώνων, ακόμη και πριν το 1600, τότε που Αποστολικοί Επισκέπτες του Βατικανού βρέθηκαν στην Νάξο και κατέγραψαν την ύπαρξη του στις αναφορές τους. Μέχρι πρότινος, το εκκλησάκι είχε ξεχαστεί. Ωστόσο μια επιστημονική έρευνα το «ανακάλυψε» ξανά.
Ωστόσο, η εικόνα σήμερα της Santa Maria είναι πολύ διαφορετική, καθώς έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές. Μεταλλικές πέργκολες, χώρος για μπάρμπεκιου, ακόμη και το ιερό έχει μετατραπεί σε δωμάτιο! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αυθαίρετες οικοδομικές παρεμβάσεις ξεκίνησαν εδώ και τρία χρόνια. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ξωκλήσι προορίζεται για μίσθωση μέσω της πλατφόρμας Airbnb.
Τι λέει το συμβόλαιο αγοραπωλησίας
Ωστόσο, συμβόλαιο αγοραπωλησίας της έκτασης του 1923 (αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή της η Αρχιεπισκοπή Νάξου) αναφέρει ρητά ότι το εκκλησάκι θα παρέμενε ως είχε και οι επόμενοι ιδιοκτήτες του αγροτεμαχίου δεν θα απαγόρευαν σε εφημέριους του Δυτικού Δόγματος να ιερουργούν σε αυτό και σε πιστούς να εκκλησιάζονται.
Ο συγκεκριμένος όρος φαίνεται ότι ξεχάστηκε, καθώς δεν υπάρχει στα επόμενα συμβόλαια αγοραπωλησιών, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν το γνωρίζει ο σημερινός ιδιοκτήτης.
Σύμφωνα με τον εφημέριο του Καθολικού Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου π. Γεώργιο Παλαμάρη, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι ενήμερη για τον βανδαλισμό και μάλιστα έχει υπάρξει τηλεφωνικό σήμα της για άμεση διακοπή των εργασιών που εκτελούνται στον Καθολικό Ναό της Santa Maria.
Η αρχιεπισκοπή δεν επιδιώκει έναν «ιερό πόλεμο», αλλά ένα αίσιο τέλος της ιστορίας, αποδίδοντας στο ξωκλήσι και την παναγία τον σεβασμό που του αρμόζει.
Μορφολογικά στοιχεία του ναού παραπέμπουν στην εποχή του Δουκάτου του Αιγαίου
Η Santa Maria βρίσκεται στις παρυφές της σημερινής Χώρας Νάξου, σε μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό και από τον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Χώρα με τα χωριά, στη θέση Κόκκινα Σπίτια (ή Άσπρα Σπίτια).
«Κάποια μορφολογικά στοιχεία του ναού, όπως τα φουρούσια στο μαρμάρινο θύρωμα της εισόδου, μάς παραπέμπουν τεχνοτροπικά στην εποχή του Δουκάτου του Αιγαίου, δεδομένου ότι μάς θυμίζουν έντονα παρόμοια μοτίβα που εντοπίζονται στην Παναγία των Χιόνων στον Μπούργο (15ος αι.), αλλά τον Άγιο Ιωάννη στον πύργο του Μπελώνια στο Γαλανάδο» αναφέρει στο naxostimes.gr ο Ιστορικός και Αρχαιολόγος Θανάσης Κοτσάκης και προσθέτει:
«Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για την προέλευση της ονομασίας του ναού. Ενδεχομένως να μην ήταν, τουλάχιστον κατά τους παρελθόντες αιώνες, αφιερωμένος στην Παναγία (Santa Maria), όπως φαίνεται εξ πρώτης όψεως, αλλά στην Αγία Μαγδαληνή (Santa Maria Magdalena, όπως την αναφέρουν οι ιταλικές πηγές). Ενδέχεται δηλαδή να πρόκειται για παραφθορά του ονόματος συν τω χρόνω. Η εικασία αυτή εδράζεται επιπλέον στο γεγονός ότι ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος Νάξου – Πάρου Βαρθολομαίος Polla κάνει λόγο στα 1660 για καθολικό ναό αφιερωμένο στην Αγία Μαγδαληνή, ο οποίος απέχει μισό μίλι από τη Χώρα Νάξου, κάτι το απολύτως συμβατό με την περίπτωση του ναού της Santa Maria».
Τέλος, όπως αναφέρει ο κ. Κωτσάκης, είναι σύνηθες φαινόμενο για τις καθολικές εκκλησίες η αλλαγή ονομασίας τους και δεν αποκλείεται η εκδοχή της αλλαγής ονομασίας του ναού με την πάροδο των αιώνων.
Φωτιά και τσεκούρι αντίχριστοι φύγετε από το εκκλησάκι μας