Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Τι ποινές προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας για τον 33χρονο πιλότο

Κοινοποίηση:
mpampis4

Η δικαστική πορεία της έρευνας για τον 33χρονο πιλότο σχετικά με τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, είναι περίπου προδιαγεγραμμένη, αν και ουδείς πρέπει να προκαταλαμβάνει την Δικαιοσύνη.

Όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγκλήματος, η 37ήμερη σκηνοθεσία εκ μέρους του (δημοσίως και στις αρχές) αλλά και ο χαρακτηρισμός άνθρωπος “χωρίς αναστολές”, από τον εισαγγελέα που συναίνεσε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης, πιστοποιούν πως δύσκολα θα αποφύγει την προσωρινή κράτηση μετά την απολογία του.

Άρα το βάρος της υπεράσπισης πέφτει πάνω στη δόμηση ενός υπερασπιστικού λόγου που θα κατατείνει στην δημιουργία ενός υποβάθρου που θα οδηγήσει στο τελικό στόχο που προφανώς έχει: Την αναγνώριση ελαφρυντικών. Και αυτό είναι κάτι που προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα.

Η “στόχευση”, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, είναι να περιγραφεί ένα σκηνικό μέσα από τις προανακριτικές απολογίες του, αφενός πως λειτούργησε “εν βρασμώ” (προηγήθηκε καυγάς κλπ), αφετέρου πως το θύμα απώθησε βίαια το παιδί τους (“τη μικρή δεν θα την ξαναχτυπήσεις”) και βέβαια το προφίλ ενός ατόμου που διήγε “σύννομο βίο”. Η παραπάνω περιγραφή, μπορεί να μην τυποποιήθηκε σε κάποιο αίτημα του κατηγορουμένου, αλλά ο λόγος του σε αυτό κατατείνει.

Τι σημαίνει
Πρακτικά λοιπόν τι σημαίνει αυτό με βάση τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, για τη στιγμή μετά από εύλογο χρόνο που μετά το πέρας της δίκης δικαστές και ένορκοι θα κληθούν να ανακοινώσουν την τελική ετυμηγορία τους ;

Η ποινική δίωξη σε βάρος του (εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη και μάλιστα για αυτά τα αδικήματα)
αφορά δυο κακουργήματα και δυο πλημμελήματα. Ο νέος ποινικός κώδικας του 2019 , προβλέπει τις εξής ποινές:

– Για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η παράγραφος 1 του άρθρου 299 ΠΚ, αναφέρει πως «όποιος σκότωσε άλλον τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών». Δηλαδή η νέα διάταξη προβλέπει διαζευκτικά ποινή , πλην ισοβίων, και απο 10-15 χρόνια κάθειρξη χωρις μάλιστα να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό. Αν όμως η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής (εφόσον έτσι κρίνει το δικαστήριο) , επιβάλλεται κάθειρξη έως 15 έτη. Αν μάλιστα του αναγνωριστεί και ελαφρυντικό (π. χ σύννομος βίος) η η συγκεκριμένη ποινή μπορεί να πέσει και (αρκετά) κάτω απο τα 10 χρόνια!

– Για το κακούργημα της κακοποίησης ζώου, η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΣ στις αρχές Μαίου 2021, προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη κατ’ ανώτατο όριο. Επίσης προβλέπεται και χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως εκατό 100 ευρώ έκαστη.
– Για το πλημμέλημα της ψευδούς καταγγελίας επειδή κατέστησε άλλους υπόπτους, το άρθρο 230 ΠΚ, ορίζει «ότι όποιος, χωρίς να καθιστά άλλον ύποπτο, παριστάνει εν γνώσει του ψευδώς στην αρχή ότι τελέστηκε κάποιο κακούργημα ή πλημμέλημα, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

– Τέλος, για το πλημμέλημα της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση στις αρχές, η παράγραφος 1 του άρθρου 224 ΠΚ ορίζει τα εξής: «Όποιος, ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας σε δικαστήριο ή ενώπιον αρχής αρμόδιας να ενεργεί εξέταση για την κρινόμενη υπόθεση, εν γνώσει του καταθέτει ψευδή στοιχεία σχετικά με την υπόθεση αυτή ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή».
Εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ισόβια για την ανθρωποκτονία, τότε επιβάλλονται και οι επιπλέον ποινές (π.χ για την κακοποίηση ζώου συν 6 χρόνια κλπ).

Αν όμως σπάσει η ισόβια κάθειρξη και επιβληθεί π.χ 15ετής κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, όλες οι ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης συνολικά δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 20 χρόνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: