Παρότι οι κινεζικές αρχές έδωσαν μόνο ένα περίγραμμα των μέτρων τόνωσης της οικονομία, ανακοίνωσαν το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 ότι θα εκδώσει ειδικά ομόλογα για να βοηθήσει την οικονομία της, σηματοδοτώντας ένα… πάρτυ δημοσιονομικών δαπανών για την ενίσχυση των τραπεζών και της αγοράς ακινήτων και τη χαλάρωση του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης ως μέρος ενός από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης των τελευταίων ετών.
Το σχέδιο είναι μέρος μιας σειράς ενεργειών που ανέλαβε το Πεκίνο για να χαράξει μια γραμμή κάτω από μία πολυετή κρίση στον τομέα των ακινήτων και τη χρόνια χαμηλή κατανάλωση που μαστίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Τα σχεδιαζόμενα ειδικά ομόλογα του Πεκίνου στοχεύουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών – μέρος μιας ώθησης για να αυξήσουν τις πιστώσεις με την ελπίδα να τροφοδοτήσουν τις υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες.
Η Κίνα ετοιμάζεται επίσης να επιτρέψει στις τοπικές κυβερνήσεις να δανειστούν περισσότερα για να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση αχρησιμοποίητης γης για ανάπτυξη, με στόχο να εξέλθει η αγορά ακινήτων από μια παρατεταμένη ύφεση.
Δεν δόθηκαν στοιχεία για τα σχεδιαζόμενα ειδικά ομόλογα που ανακοινώθηκαν σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομικών Lan Fo’an και άλλους αξιωματούχους, μετά από μια σειρά βημάτων που ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες που περιελάμβαναν περικοπές επιτοκίων και ρευστότητα για τις τράπεζες.
Ωστόσο, ο Lan είπε ότι η Κίνα έχει ακόμα περιθώριο «να εκδώσει χρέη και να αυξήσει το έλλειμμα» για να χρηματοδοτήσει τα νέα μέτρα.
Οι αξιωματούχοι δίνουν μάχη για να αντιστρέψουν την επιβράδυνση της Κίνας και να επιτύχουν έναν στόχο ανάπτυξης 5% φέτος – αξιοζήλευτος για πολλές δυτικές χώρες, αλλά απέχει πολύ από τη διψήφια επέκταση που για χρόνια τόνωσε τον ασιατικό γίγαντα.
Το Σάββατο (12/10), ο Lan είπε ότι το Πεκίνο “επιταχύνει τη χρήση πρόσθετων κρατικών ομολόγων, και εξαιρετικά μακροπρόθεσμα ειδικά ομόλογα δημοσίου εκδίδονται επίσης για χρήση».
«Στους επόμενους τρεις μήνες, συνολικά 2,3 τρισεκατομμύρια γιουάν (325 δισεκατομμύρια δολάρια) ειδικών ομολογιακών κεφαλαίων μπορούν να κανονιστούν για χρήση σε διάφορα μέρη», πρόσθεσε.
Επιπλέον, το Πεκίνο σχεδιάζει επίσης να «εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα για να στηρίξει μεγάλες κρατικές εμπορικές τράπεζες», είπε ο Lan, αν και δεν είπε πόσο.
Οι κινεζικές αρχές παροτρύνουν τις εμπορικές τράπεζες να δανείζουν περισσότερα και χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων — μέτρα που θα έβαζαν περισσότερα μετρητά στις τσέπες των καταναλωτών.
Ως εκ τούτου, τα ομόλογα του Πεκίνου θα προσφέρουν στις τράπεζες βοήθεια για τη στήριξη των κεφαλαίων τους, δίνοντάς τους μεγαλύτερο περιθώριο για να δανείσουν περισσότερα.
Ομόλογα για κτίρια
Στις τοπικές κυβερνήσεις θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν αχρησιμοποίητη και αδρανής γη για ανάπτυξη, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Liao Min
Η κίνηση θα «βοηθήσει στη μείωση των πιέσεων ρευστότητας και χρέους στις τοπικές κυβερνήσεις και τις εταιρείες ακινήτων», εξήγησε.
Το Πεκίνο θα ενθαρρύνει επίσης την απόκτηση υφιστάμενων εμπορικών ακινήτων που θα χρησιμοποιηθούν ως οικονομικά προσιτή στέγαση.
Ωστόσο, οι αναλυτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το Πεκίνο απέφυγε να δώσει έναν αριθμό για περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα.
Το Πεκίνο πιθανότατα «εξακολουθούσε να εργάζεται για τις μικρές λεπτομέρειες του δημοσιονομικού κινήτρου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Heron Lim από την Moody’s Analytics.
«Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές μπορεί να κάνουν ένα βήμα πίσω μέχρι να είναι απολύτως βέβαιοι για την κατεύθυνση που παίρνει η δημοσιονομική πολιτική».
Στους δρόμους του Πεκίνου το Σάββατο, ωστόσο, όσοι μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ήταν σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι.
«Όλοι έδωσαν μεγάλη προσοχή σε αυτή τη συνάντηση, ειδικά από τη στιγμή που το χρηματιστήριο βιώνει πρόσφατα μια πτωτική τάση», δήλωσε ο Quan Sheng, ένας 41χρονος που εργάζεται στον τομέα της πληροφορικής.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι σίγουρα θετικό νέο… Αυτό παρέχει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί», πρόσθεσε.
«Έλλειψη μπροστινής καθοδήγησης»
Η οικονομική αβεβαιότητα της Κίνας τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο που έχει διατηρήσει την κατανάλωση πεισματικά χαμηλά.
Το Σάββατο, “ιδιαίτερα απουσίασε οποιαδήποτε αναφορά για δωρεές μεγάλης κλίμακας προς τους καταναλωτές”, δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ της Capital Economics.
«Η έλλειψη μελλοντικής καθοδήγησης για την κλίμακα του δημοσιονομικού ελλείμματος του επόμενου έτους σημαίνει ότι είναι ακόμα δύσκολο να κρίνουμε πόσο μεγάλη και μακροχρόνια θα είναι η δημοσιονομική ώθηση», πρόσθεσε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινέζοι πολιτικοί έχουν αποκαλύψει μια σειρά από μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς περικοπών επιτοκίων και χαλάρωσης των κανόνων για την αγορά κατοικιών, αλλά οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι χρειάζεται περισσότερη δράση για να βγει οριστικά η οικονομία από την ύφεση.
Νωρίτερα το Σάββατο, οι κορυφαίες τράπεζες της Κίνας δήλωσαν ότι θα μειώσουν τα χαμηλότερα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων από τις 25 Οκτωβρίου, μετά από έκκληση της κυβέρνησης για δράση.
«Εκτός από τα δεύτερα στεγαστικά δάνεια στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Shenzhen και ορισμένες άλλες περιοχές, τα επιτόκια άλλων επιλέξιμων στεγαστικών δανείων θα προσαρμοστούν», σε τουλάχιστον 30 μονάδες βάσης κάτω από το βασικό επιτόκιο δανεισμού, το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας για στεγαστικά δάνεια, κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, σύμφωνα με το CCTV.
Το CCTV ανέφερε ότι οι μεγάλες τράπεζες είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσαν τις προσαρμογές «κατά παρτίδες».
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τον περασμένο μήνα ζήτησε από τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν αυτά τα επιτόκια έως τις 31 Οκτωβρίου.