Μόνο το 19,5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι πιστεύει πως η τουρκική οικονομία θα βελτιωθεί, ενώ το 24,3% δήλωσε πως πιστεύει ότι τα δικά του οικονομικά θα βελτιωθούν και το 33,6% δήλωσε ότι είναι σε θέση να καταβάλει μόνο τις ελάχιστες πληρωμές για το χρέος της πιστωτικής του κάρτας.
Οι φτωχές και μεσαίου εισοδήματος οικογένειες της Τουρκίας έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση που είδε το επίσημο ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών του 85% τον Οκτώβριο του 2022. Στη συνέχεια το ποσοστό έπεσε με διακυμάνσεις.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat), ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 61,78% τον Ιούλιο, αλλά η ENAG, μια ανεξάρτητη ομάδα οικονομολόγων, αμφισβήτησε τα στοιχεία της TurkStat και δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι είχε ανακοινωθεί από την TurkStat, καθώς ήταν 100,88% τον Ιούλιο.
Το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα καθιστά δύσκολο για εκατομμύρια ανθρώπους να αγοράσουν ακόμη και τα βασικά τους είδη και να πληρώσουν το ενοίκιο και τους λογαριασμούς τους.
Όταν ρωτήθηκαν για τα τρία κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, το 60,3% των συμμετεχόντων απάντησε: «οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες», ενώ το 51% ανέφερε «οικονομικά προβλήματα».
Όταν ρωτήθηκαν για τα τρία κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Κωνσταντινούπολη, το 52% των συμμετεχόντων ανέφερε «πρόσφυγες και μετανάστες», το 50% είπε «οικονομικά προβλήματα» και το 49,8% ανέφερε τον «επικείμενο σεισμό της Κωνσταντινούπολης».
Το 2001, δύο χρόνια μετά από έναν σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών που άφησε πίσω του 17.000 νεκρούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι ειδικοί υπολόγισαν 65% πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους άνω των 7 βαθμών πριν από το 2030 στην ίδια περιοχή – στην οποία περιλαμβάνεται και η Κωνσταντινούπολη.
Ο κίνδυνος ανεβαίνει στο 75% σε 50 χρόνια και στο 95% σε 90 χρόνια.