Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να χάσουν την επισιτιστική ασφάλεια ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Πολωνικού Οικονομικού Ινστιτούτου.
Για να ερευνήσει το υπό εξέταση φαινόμενο, το ινστιτούτο κατέληξε σε έναν δείκτη ευαισθησίας (SI) που συνιστά την αυτοδυναμία μιας δεδομένης χώρας στην παραγωγή σίτου, το μερίδιο του ουκρανικού και του ρωσικού σίτου στα αποθέματα σίτου μιας δεδομένης χώρας και το μερίδιο των σιτηρών και ριζικές καλλιέργειες στο ενεργειακό ισοζύγιο μιας δεδομένης χώρας.
Η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου «Ζήτηση κρίσης στην αγορά τροφίμων ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία» έδειξε ότι το Μπενίν (SI = 97,6), η Βόρεια Κορέα (SI = 97,3), το Σουδάν (SI = 92,5), η Νικαράγουα (SI = 90,8) και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (SI = 89,8) διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως να χάσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Ακολούθησαν η Αρμενία, ο Λίβανος, η Γεωργία και η Ρουάντα. Ο πληθυσμός όλων αυτών των χωρών συνολικά ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια κατοίκους.
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος βρέθηκαν στην κορυφή του πίνακα στην Ευρώπη. Ωστόσο, κατατάχθηκαν στη δεύτερη εκατοντάδα παγκοσμίως. «Έτσι, δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στις περιπτώσεις τους», διευκρινίζει η έκθεση.