Έκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ για την 7ήμερη εργασία – Υπουργοί του έχουν υπογράψει ακόμα και… εννιαήμερη! (φώτο)

Κοινοποίηση:
tsipras_axtsiglou_main

Σε «μπούμερανγκ» για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι εξελίσσεται η απόπειρα κυβερνητικών στελεχών και αριστερών «τρολ» του Διαδικτύου να… χρεώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόθεση θεσμοθέτησης της επταήμερης εργασίας, όταν το ίδιο το κυβερνών κόμμα έχει ήδη κάνει αυτό που… καταγγέλλει!

Όπως προκύπτει, υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2017 αποδέχθηκαν κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, που προβλέπουν την συνεχόμενη εργασία και τα Σαββατοκύριακα. Μία σειρά συμβάσεων με την υπογραφή του υπουργείου Εργασίας περιέχουν διατάξεις για υποχρεωτική εργασία επτά ημερών, ενώ αποκορύφωμα της κυβερνητικής υποκρισίας χαρακτηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσης την σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που προβλέπει, υπό προϋποθέσεις, εννέα συνεχόμενες ημέρες εργασίας.

Έτσι, και καθώς η ΝΔ εξακολουθεί να τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία, αλλά στην επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος, τα στοιχεία που κατέθεσαν στη Βουλή οι κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει την «σφραγίδα» του σε ένα καθεστώς εργασίας, για το οποίο τα στελέχη του επιχειρούν να καταγγείλουν τη Νέα Δημοκρατία!

Συγκεκριμένα, η επιχειρησιακή σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο άρθρο 6, προβλέπει για τους μηχανοδηγούς ότι, «όταν προκύπτει υπηρεσιακή ανάγκη (π.χ. λήψη θερινών αδειών, μεγάλος αριθμός δελτίων ασθενείας ή έκτακτων περιστατικών) επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του πενθημέρου άλλες 4 ημέρες (μέγιστο μέχρι 9 συνεχόμενες ημέρες) και να λαμβάνουν τουλάχιστον το ήμισυ των δικαιούμενων αναπαύσεων σε μηνιαία βάση». Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι «στην περίπτωση της υπέρβασης των 7 συνεχόμενων ημερών θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση του εργαζόμενου», καθιστώντας με τον τρόπο αυτό υποχρεωτικές τις 7 ημέρες εργασίας εφόσον το κρίνει η υπηρεσία.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία, κατά πληροφορίες, λόγω έλλειψης προσωπικού, υπήρχε πρόβλημα με τη συνεχή εργασία των μηχανοδηγών και η συνεχής εργασία ήταν ένα γεγονός. Για το λόγο αυτό το σωματείο Σιδηροδρομικών είχε απευθυνθεί από το 2017 στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας τη διευθέτηση του προβλήματος και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Τότε το υπουργείο και ο γενικός γραμματέας Εργασίας κ. Νεφελουδης, σύμφωνα με συνδικαλιστές, είχε κάνει απλές συστάσεις προς την εταιρεία. Στη συνέχεια το σωματείο των μηχανοδηγών είχε υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία, με την οποία αποδεχόταν την 9ήμερη εργασία. Και αυτό, την στιγμή που υπήρχε σε ισχύ επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, η οποία προέβλεπε καλύτερους όρους εργασίας.

Τον Οκτώβριο του 2018 υπογράφηκε τελικά νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, με αποτέλεσμα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να καθιερωθεί επισήμως η 9ήμερη εργασία. Μάλιστα, τότε η ΓΣΕΕ είχε καταγγείλει ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι «δεν παρατηρείται καμία παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, καθόσον τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του ΠΔ 88/99», παρότι σύμφωνα με την γενική συνομοσπονδία εργατών υπήρχε παραβίαση των νόμιμων χρονικών ορίων εργασίας.

Τροπολογία Αχτσιόγλου για εργασία Κυριακές και αργίες

Μόλις χθες, δε, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να εκδοθούν νωρίτερα οι συντάξεις, κατέθεσε τροπολογία, που υποχρεώνει τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ να εργαστούν Κυριακές και αργίες! Η τροπολογία Αχτσιόγλου αναφέρει επί λέξει ότι «η Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας δύναται να λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Το προσωπικό της υποχρεούται σε υπερωριακή εργασία κατά τις ημέρες αργιών και εορτών, ανάλογα με τις ανάγκες και με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και των υποδομών στέγασης των υπηρεσιών του Φορέα».

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2019 προβλέπει την υποχρεωτική υπερωριακή εργασία τις ημέρες αργιών και εορτών των εργαζομένων στη διεύθυνση Στέγασης και Τεχνικών Υπηρεσιών, ώστε να δύναται να λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα. Δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας, χωρίς να είναι υποχρεωτική προβλέπεται και για τη διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Παρόμοια πρόβλεψη περί συνεχούς εργασίας, σημειωτέον, υπάρχει και στη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: