Tο ξέσπασμα μιας επιδημίας του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Γουινέα συνιστά κίνδυνο για την περιοχή και απαιτείται επαγρύπνηση, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στη Γουινέα, στη Δυτική Αφρική, καταγράφηκαν επτά κρούσματα και τέσσερις άνθρωποι πέθαναν. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές, ο ΠΟΥ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού και να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο, όπως εκείνο του 2013-16, όταν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τα επτά κρούσματα ήταν όλα τους μέλη της ίδιας οικογένειας. Το πρώτο θύμα ήταν μια νοσηλεύτρια ηλικίας 51 ετών από το Γκουέκε, μια πόλη 23.000 κατοίκων, η οποία πέθανε στα τέλη Ιανουαρίου. Οι υπόλοιποι έξι ήταν όλοι συγγενείς της: ο σύζυγός της, ο γιος της, δύο αδελφοί της, η μητέρα της και η θεία της, που έμεναν μαζί της και παρέστησαν στην κηδεία της, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
Οι δύο αδελφοί της, ηλικίας 38 και 42 ετών, πέθαναν επίσης. Το τέταρτο θύμα είναι «μια ηλικιωμένη», ανέφεραν οι αρχές, χωρίς να διευκρινίζουν αν πρόκειται για τη μητέρα ή τη θεία. Ο σύζυγος της νοσηλεύτριας, ηλικίας 65 ετών, νοσηλεύεται στο Κονακρί.
Στην «καλύτερη περίπτωση» τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στη Γουινέα μέσα στις επόμενες 72 ώρες, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη χώρα, Άλφρεντ Τζορτζ Κι-Ζέρμπο.
Στη ΛΔ του Κονγκό έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα αφότου ξέσπασε η επιδημία, στις 7 Φεβρουαρίου, στην πόλη Μπουτέμπο. Η ίδια περιοχή ήταν το επίκεντρο και της προηγούμενης επιδημίας, τον περασμένο Ιούνιο. Στο Μπουτέμπο έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία εμβολιασμού.
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, σε επαγρύπνηση», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος επιδημιολόγος του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αυτή η ασθένεια συνιστά περιφερειακό κίνδυνο», πρόσθεσε.