Αντιμέτωποι με μια έκπληξη βρέθηκαν οι επιστήμονες που χαρτογράφησαν τον πυθμένα της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Γουατεμάλας, καθώς ανακάλυψαν ένα τεράστιο υποθαλάσσιο βουνό.
Το υποθαλάσσιο βουνό, έχει ύψος 1.600 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Οι ειδικοί από το Schmidt Ocean Institute το ανακάλυψαν χρησιμοποιώντας έναν πολυδεσμικό ηχοβολιστή στο ερευνητικό σκάφος Falkor.
«Όσοι επέβαιναν στο Falkor ανακάλυψαν κάτι απροσδόκητο, που προκαλεί δέος, κάτι νέο», είπε η Wendy Schmidt, πρόεδρος του Schmidt Ocean Institute.
«Ενώ υπάρχουν πολλά που έχουμε μάθει καθώς οι ανακαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια όλο και πιο γρήγορα, είναι τόσα πολλά ακόμα που παραμένουν άγνωστα στον Ωκεανό μας – και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε την εξερεύνηση».
Καλύπτοντας 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το κολοσσιαίο υποθαλάσσιο βουνό βρίσκεται 2.400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ομάδα το ανακάλυψε τυχαία το καλοκαίρι, ενώ διέσχιζαν τον Ωκεανό από το Puntarenas της Κόστα Ρίκα, προς το East Pacific Rise.
«Ένα υποθαλάσσιο βουνό με ύψος πάνω από 1,5 χιλιόμετρο που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένο κάτω από τα κύματα υπογραμμίζει πραγματικά πόσα πολλά δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα», δήλωσε η Δρ Jyotika Virmani, εκτελεστική διευθύντρια του Schmidt Ocean Institute.
«Ένας πλήρης χάρτης του πυθμένα είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την κατανόηση του ωκεανού μας, επομένως είναι συναρπαστικό να ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία μας επιτρέπει να χαρτογραφήσουμε και να δούμε αυτά τα καταπληκτικά μέρη του πλανήτη μας για πρώτη φορά!», ανέφερε.
100.000 ανεξερεύνητα υποθαλάσσια βουνά
Εκτός από τεράστια, τα υποθαλάσσια όρη είναι γνωστό ότι αποτελούν και εστίες βιοποικιλότητας. Στις επιφάνειές τους φιλοξενούνται διάφορα πλάσματα: από κοράλλια βαθέων υδάτων έως σφουγγάρια και πλήθος ασπόνδυλων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το νέο βουνό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πολλά που υπάρχουν κρυμμένα στους ωκεανούς. Πρόσφατες δορυφορικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ανεξερεύνητα θαλάσσια βουνά με ύψος πάνω από 1.000 μέτρα, σύμφωνα με το Schmidt Ocean Institute.
Από το 2013, το ερευνητικό ινστιτούτο έχει χαρτογραφήσει 1,44 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα του ωκεανού, ανακαλύπτοντας περισσότερα από 20 υποθαλάσσια χαρακτηριστικά.
Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, το ερευνητικό σκάφος Falkor πιστώνεται ήδη εννέα ανακαλύψεις. Ανάμεσα σε αυτές, δύο αχαρτογράφητα υποθαλάσσια βουνά στο Θαλάσσιο Καταφύγιο των Νήσων Γκαλαπάγκος, τρία νέα υδροθερμικά πεδία αερισμού, ένα νέο οικοσύστημα κάτω από υδροθερμικούς αεραγωγούς και δύο παρθένους κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρού νερού.
Το ψηλότερο βουνό της Γης είναι στον κάτω από την θάλασσα
Το Schmidt Ocean Institute είναι εταίρος της πρωτοβουλίας Seabed 2030, η οποία έχει τον φιλόδοξο στόχο να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον θαλάσσιο πυθμένα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Αυτό το εγχείρημα όχι μόνο θα ρίξει φως στην απίστευτη τοπογραφία των ωκεανών της Γης, αλλά θα βοηθήσει επίσης τα σκάφη να πλοηγούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Η απουσία λεπτομερούς υποβρύχιας τοπογραφίας ή βαθυμετρικών δεδομένων, εμποδίζει την ικανότητα ασφαλούς πλοήγησης πλοίων στη θάλασσα, τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και την προστασία των παράκτιων κοινοτήτων», πρόσθεσε το Schmidt Ocean Institute.
Σημειώνεται ότι με τεχνικούς όρους, το ψηλότερο βουνό στη Γη είναι ένα βυθισμένο υποθαλάσσιο βουνό: το Mauna Kea της Χαβάης, ένα αδρανές ηφαίστειο που έχει ύψος πάνω από 10.210 μέτρα, μετρημένο από τη βάση του στον πυθμένα της θάλασσας, 5.486 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Συγκριτικά, το Έβερεστ είναι σχετικά… μικροκαμωμένο με 8.848 μέτρα ύψος.