Με «τρελούς» ρυθμούς συσσωρεύουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες… με τις καθαρές αγορές να αγγίζουν τους 55 τόνους τον Ιούλιο, όπως υποστηρίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν καθαρές πωλήσεις χρυσού, κυρίως λόγω του ότι η Τουρκία πούλησε 160 τόνους χρυσού σε αυτό το τρίμηνο.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, αυτή ήταν μια συγκεκριμένη απάντηση στη δυναμική της τοπικής αγοράς και δεν αντικατόπτριζε πιθανώς μια αλλαγή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τον χρυσό.
Αυτό επιβεβαιώθηκε τον Ιούνιο, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επανήλθε στις αγορές, προσθέτοντας 11 τόνους χρυσού στα αποθέματά της.
Μάλιστα, συνέχισε να αυξάνει τα αποθέματά της τον Ιούλιο, με αγορά χρυσού 17 τόνων.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η τουρκική κυβέρνηση επανέφερε τις ποσοστώσεις εισαγωγής χρυσού στις αρχές Αυγούστου.
Μένει να δούμε αν αυτό θα οδηγήσει σε ανανέωση των πωλήσεων χρυσού από την κεντρική τράπεζα εφόσον η τοπική ζήτηση παραμείνει αυξημένη.
Η τουρκική κυβέρνηση αύξησε πρόσφατα την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 65%.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής τον Ιούλιο, προσθέτοντας 23 τόνους χρυσού στις αποθήκες της.
Επρόκειτο για τον ένατο συνεχόμενο μήνα αγορών για την κινεζική κεντρική τράπεζα.
Σημειώνεται πως η Χώρα του Δράκου είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού από την αρχή του έτους (YTD) μέχρι σήμερα, έχοντας αυξήσει τα επίσημα αποθέματά της κατά 188 τόνους.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κατέχει πλέον επίσημα 2.136 τόνους χρυσού, που αποτελούν το 4% των συνολικών της αποθεμάτων.
Η Κίνα έχει μακρά ιστορία ως προς το να αυξάνει τα αποθεματικά της και μετά να… σιωπά.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συσσώρευσε 1.448 τόνους χρυσού μεταξύ 2002 και 2019, και στη συνέχεια, για περισσότερα από δύο χρόνια, τήρησε σιγή ιχθύος, ώσπου το περασμένο φθινόπωρο επανήλθε με την υποβολή εκθέσεων.
Πολλοί εικάζουν ότι οι Κινέζοι συνέχισαν να προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά τους αυτά τα σιωπηλά χρόνια.
Στην πραγματικότητα, η Κίνα κατέχει πολύ περισσότερο χρυσό από ό,τι αποκαλύπτει επίσημα.
Όπως επεσήμανε ο Jim Rickards στο Mises Daily το 2015, πολλοί άνθρωποι εικάζουν ότι η Κίνα διατηρεί αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός λογαριασμών» σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος (SAFE).
Πέρυσι, υπήρξαν μεγάλες μη αναφερθείσες αυξήσεις σε χρυσό από την κεντρική τράπεζα.
Οι κεντρικές τράπεζες που συχνά αποτυγχάνουν να αναφέρουν αγορές περιλαμβάνουν την Κίνα και τη Ρωσία.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ο μυστήριος αγοραστής που αποθηκεύει χρυσό για να ελαχιστοποιήσει την έκθεσή της στο δολάριο.
Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP) ήταν επίσης μεγάλος αγοραστής χρυσού τον Ιούλιο, προσθέτοντας 22 τόνους χρυσού στα αποθέματά της.
Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας αγορών χρυσού για την πολωνική κεντρική τράπεζα, συνολικού ύψους 71 τόνων.
Το φθινόπωρο του 2021, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Πολωνίας Adam Glapiński είπε ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να προσθέσει 100 τόνους χρυσού στα αποθέματά της το 2022.
Δεν είναι σαφές γιατί η τράπεζα δεν ακολούθησε αυτό το σχέδιο, αλλά τώρα βρίσκεται μόλις 29 τόνους λιγότερο από τον δηλωμένο στόχο.
Όταν ανακοίνωσε το σχέδιο επέκτασης των αποθεμάτων χρυσού της, ο Glapiński είπε ότι η κατοχή χρυσού ήταν θέμα οικονομικής ασφάλειας και σταθερότητας.
Ο χρυσός διατηρεί την αξία του ακόμη και όταν κάποιος διακόψει το ρεύμα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταστρέφοντας παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε ηλεκτρονικά λογιστικά αρχεία.
Φυσικά, δεν υποθέτουμε ότι αυτό θα συμβεί.
Αλλά όπως λέει και η παροιμία – το προειδοποιημένο είναι πάντα ασφαλισμένο.
Και η κεντρική τράπεζα καλείται να είναι προετοιμασμένη ακόμη και για τις πιο δυσμενείς συνθήκες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε μια ιδιαίτερη θέση για τον χρυσό στη διαδικασία διαχείρισης συναλλάγματος».
Οι υπόλοιποι… και οι πωλητές
Τρεις άλλες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν χρυσό τον Ιούλιο: Το Κατάρ αγόρασε 3 τόνους, η Σιγκαπούρη 2 τόνους, η Τσεχία 2 τόνους.
Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης ανέφερε μια αγορά χρυσού 30 τόνων τον Ιούνιο, αφού τα στοιχεία για αυτόν τον μήνα είχαν ήδη συγκεντρωθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία θα ξαναρχίσει την αγορά συναλλάγματος και χρυσού τους επόμενους μήνες, αλλά υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες για το σχέδιο.
Το Καζακστάν (4 τόνοι) και το Ουζμπεκιστάν (11 τόνοι) ήταν οι αξιόλογοι πωλητές χρυσού τον Ιούλιο.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες που αγοράζουν από την εγχώρια παραγωγή – όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν – να εναλλαχθούν μεταξύ αγοράς και πώλησης.
Ακόμη και με τις μεγάλες πωλήσεις της Τουρκίας νωρίτερα φέτος, οι καθαρές αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα ανήλθαν συνολικά σε 387 τόνους κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Αυτό ήταν το υψηλότερο σύνολο του πρώτου εξαμήνου από τότε που ο οργανισμός άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία το 2000.
Αυτό συνέχισε την τάση αύξησης των αποθεμάτων χρυσού που είδαμε πέρυσι.
Οι συνολικές αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα το 2022 ανήλθαν σε 1.136 τόνους.
Ήταν το υψηλότερο επίπεδο καθαρών αγορών που έχει καταγραφεί από το 1950, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό το 1971.
Ήταν η 13η συνεχόμενη χρονιά καθαρών αγορών χρυσού από την κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με την Έρευνα για τα Αποθεματικά Χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας για το 2023 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το 24% των κεντρικών τραπεζών σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερο χρυσό στα αποθέματά τους τους επόμενους 12 μήνες.
Το 71% των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι το συνολικό επίπεδο των παγκόσμιων αποθεμάτων θα αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Αυτή ήταν μια αύξηση 10 μονάδων σε σχέση με πέρυσι.
Φτάνει η ώρα της αλήθειας για οικονομίες και αγορές – Σήμα ύφεσης στέλνει η ανθεκτικότητα στην τιμή
Ως γνωστόν, ο χρυσός είναι ένα από τα περιουσιακά στοιχεία με τις καλύτερες επιδόσεις σε περιόδους κρίσεων.
Η ανθεκτικότητά που παρουσιάζει απέναντι αποτελεί άλλο ένα σημάδι –μαζί με την επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων– ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται – αν και πάντα πρέπει να δυσπιστούμε σε ό,τι αφορά ορισμένες αγορές που έχουν μια υποτιθέμενη έκτη αίσθηση για το τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Γενικότερα, είναι διάχυτη η πεποίθηση πως το κίτρινο μέταλλο έχει ιδιαίτερη διόραση όταν γίνεται λόγος για αύξηση του πληθωρισμού ή επικείμενες εξάρσεις της αγοράς.
Παρότι κανένας άντρας, γυναίκα ή μέταλλο δεν έχει κρυστάλλινη σφαίρα, θα ήταν παράλειψη να απορρίψουμε τι μπορεί να λέει το πολύτιμο μέταλλο – ειδικά αν συντρέχουν και άλλα δεδομένα.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει σε πολλές περιστάσεις, καθώς οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ ανήλθαν σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αντίθετα, ήταν ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις τους τελευταίους έξι μήνες (το ασήμι ακόμα περισσότερο), και επίσης τις τελευταίες εβδομάδες σημείωσε αύξηση.
Ανατρέχοντας σε προηγούμενες υφέσεις, διαπιστώνουμε πως ο χρυσός πάντα είχε συνήθως την καλύτερη απόδοση έναντι των κύριων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, εταιρικό χρέος και εμπορεύματα).
Μπορούμε επίσης να δούμε από το γράφημα ότι οι μετοχές έχουν τη χειρότερη απόδοση από τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζονται, σημειώνοντας ράλι πριν ξεκινήσει η ύφεση, πριν αρχίσει το ξεπούλημα στην αγορά.
Ένα μεγάλο «αλλά»…
Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά», καθώς η επόμενη ύφεση είναι πιθανό να συνοδεύεται από αυξημένο πληθωρισμό.
Το παραπάνω διάγραμμα ταιριάζει πιθανώς με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα περίμεναν να συμβεί σε μια ύφεση, δηλαδή πωλήσεις μετοχών και ράλι στα ομόλογα.
Όμως, σε μια πληθωριστική ύφεση σημασία έχουν οι πραγματικές αποδόσεις, όχι οι ονομαστικές.
Σε τέτοιες πτώσεις, η ψευδαίσθηση του χρήματος σημαίνει ότι οι μετοχές συνήθως είναι εντάξει σε ονομαστικούς όρους, αλλά υφίστανται μεγάλες απώλειες σε πραγματικούς όρους.
Ομοίως, τα ομόλογα αυξάνονται σε ονομαστικούς όρους, αλλά σε πραγματικούς όρους χάνουν την αξία τους.
Τα εμπορεύματα κάνουν ράλι τόσο σε πραγματικούς όσο και σε ονομαστικούς όρους.
Εν κατακλείδι, ακόμα κι αν ο χρυσός δεν σηματοδοτεί ύφεση, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τα δολλάρια θα γίνουν πετσετάκια χωρίς αξία. Φαίνεται πλέον καθαρά αυτό