Την επιτυχία της ελληνικής αποστολής κάνει μεγαλύτερη το γεγονός ότι στην άσκηση παίρνουν μέρος επαγγελματίες των επίλεκτων σωμάτων του στρατού με μέσο όρο ηλικίας σαφώς πολύ μικρότερο από αυτό των 40 χρόνων των μελών της ΛΕΦΕΔ
Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα αναγνωρίσεως της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) στην φημισμένη διεθνή άσκηση περιπόλων του Ηνωμένου Βασιλείου, “Cambrian Patrol 2019”, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Ελληνες εθελοντές έφεδροι από τη Θεσσαλονίκη μέτρησαν τις δυνάμεις τους στο πιο απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον στα βουνά της Ουαλίας απέναντι στις στρατιωτικές ομάδες 34 χωρών. Μεταξύ αυτών, η ομάδα της Λεγεώνας των Ξένων και αυτή της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ με το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στην δυσκολότερη άσκηση αυτού του είδους στο ΝΑΤΟ να ανέρχεται σε 1.000 στελέχη των πιο προηγμένων στρατών του κόσμου.
Την επιτυχία της ελληνικής αποστολής κάνει μεγαλύτερη το γεγονός ότι στην άσκηση παίρνουν μέρος επαγγελματίες των επίλεκτων σωμάτων του στρατού με μέσο όρο ηλικίας σαφώς πολύ μικρότερο από αυτό των 40 χρόνων των μελών της ΛΕΦΕΔ. Πόσο μάλλον όταν ένα μέλος της ομάδας μας, που κατέκτησε την ίδια θέση με το απόσπασμα της Λεγεώνας των Ξένων, είναι 52 ετών. Οι έφεδροι από τη Θεσσαλονίκη είχαν διακριθεί και το 2018 στη συγκεκριμένη άσκηση κατακτώντας επίσης το αργυρό μετάλλιο και αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους. Στα αξιοσημείωτα της άσκησης είναι και η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου από την 33 Μοίρα Καταδρομών της Κύπρου, στη δεύτερη χρονιά συμμετοχής της.
O πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ, που ιδρύθηκε το 2006 στη Θεσσαλονίκη, έφεδρος Ταγματάρχης (ΠΖ) Γιάννης Σιδηρόπουλος, μιλώντας στο “protothema.gr” για την επιτυχία της ελληνικής αποστολής, σημειώνει ότι “αποτελεί ένα ακόμα μήνυμα αποτροπής. Στα μάτια των ξένων το ότι πήγαν εκεί έφεδροι 40αρηδες και κατάφεραν αυτά που δεν κατάφεραν επαγγελματίες τούς βάζει στη διαδικασία να σκεφτούν εάν είναι σε αυτό το επίπεδο οι έφεδροι στην Ελλάδα τότε πώς είναι οι επαγγελματίες;”. Και πώς να περάσει απαρατήρητη η ελληνική συμμετοχή όταν ένας χειρουργός γιατρός, ένας υδραυλικός, ένας φαρμακοποιός, ένας υποδηματοποιός, ένας μεταφορέας και ένας αστυνομικός κατέγραψαν αυτή την επίδοση εν μέσω καταρρακτώδους βροχής κόντρα σε εν ενεργεία στελέχη ενόπλων δυνάμεων πολύ ισχυρότερων χωρών από τη δική μας.
Ποια όμως είναι η επίπονη άσκηση Cambrian Patrol, στα ομώνυμα βουνά της Ουαλίας, που απαιτεί υψηλές φυσικές και διανοητικές επιδόσεις όλων των βασικών ικανοτήτων για συνεχή περιπολία 48 ωρών και φέτος συμπλήρωσε τα 60 χρόνια διεξαγωγής της; Το σχόλιο ενός συμμετέχοντα κατά την περσινή άσκηση ίσως δίνει την απάντηση: “48 ώρες και 74 χιλιόμετρα κουβαλώντας 40 κιλά εξοπλισμού και εφοδίων, χωρίς ύπνο, ελάχιστο φαγητό και 2 λίτρα νερό τη μέρα”.
Ηταν η χρονιά του 1959 όταν ξεκίνησε μία στρατιωτική εξόρμηση στα βουνά της περιοχής, που περιελάμβανε πορεία μεγάλης απόστασης και βολή. Ενα χρόνο αργότερα η άσκηση αυτή θα καθιερωνόταν ως Cambrian Patrol, αποτελώντας θεσμό για την εκπαίδευση των βρετανικών δυνάμεων και απαιτητική δοκιμασία για τα περίπολα, που φιλοξενούνται από την 160η Ουαλική Ταξιαρχία, που τη διοργανώνει.
Σκοπός του Cambrian Patrol είναι να προσφέρει μία δύσκολη άσκηση περιπόλων προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των ομάδων που διαγωνίζονται. Τα 8μελή περίπολα, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν στελέχη και των τριών σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, εκτελούν συγκεκριμένα σενάρια για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους φέροντας πλήρη εξάρτηση. Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και σε ένα ορεινό ανάγλυφο 30 χιλιομέτρων δοκιμάζονται οι ικανότητες τους στην τακτική, την αντοχή, την ηγεσία και τη σκοποβολή ώστε να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι.