Έλον Μασκ: Eπιπλοκές με το πρώτο τσιπ εγκεφάλου της Neuralink – Πού «σκόνταψε» το εγχείρημα

Κοινοποίηση:
elon-musk

Η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ υπέστη ένα απροσδόκητο πρόβλημα στο πρώτο ανθρώπινο εμφύτευμά της καθώς η συσκευή άρχισε να αποσπάται από το κρανίο του ασθενούς, μειώνοντας τον όγκο των δεδομένων που μπορούσε να συλλάβει, αποκάλυψε η εταιρεία την Τετάρτη.

Η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή του Neuralink, γνωστή ως BCI, εμφυτεύτηκε στον εγκέφαλο του 29χρονου ασθενή Noland Arbaugh τον Ιανουάριο. Το τσιπ έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ασθενείς με παράλυση να ελέγχουν την εξωτερική τεχνολογία χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό τους και ο Arbaugh – ο οποίος έχει παραλύσει από τους ώμους και κάτω λόγω ενός ατυχήματος στην κατάδυση πριν από οκτώ χρόνια συμμετέχει στην εξαετή δοκιμή της Neuralink για να δοκιμάσει την ασφάλεια της συσκευής.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Neuralink μετέδωσε ζωντανά ένα βίντεο εννέα λεπτών με τον ασθενή που έδειχνε πώς λειτουργεί η τεχνολογία BCI. Εμφανίστηκε να παίζει βιντεοπαιχνίδια και εξήγησε ότι απλά φαντάζεται τον κέρσορα να κινείται εκεί που θέλει και το κάνει.

Το τσιπ της Neuralink περιέχει 1.024 ηλεκτρόδια σε 64 «νήματα» – τα οποία είναι πιο λεπτά από ανθρώπινη τρίχα- που είναι προγραμματισμένα να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη νευρική δραστηριότητα και την πρόθεση κίνησης του εγκεφάλου και να στέλνουν αυτά τα δεδομένα στον υπολογιστή της εταιρείας για αποκωδικοποίηση για να μετατρέψουν τις σκέψεις σε δράση.

Ωστόσο, τις εβδομάδες μετά το εκπληκτικό βίντεο, «ένας αριθμός νημάτων αποσύρθηκε από τον εγκέφαλο [του Arbaugh], με αποτέλεσμα μια καθαρή μείωση στον αριθμό των αποτελεσματικών ηλεκτροδίων», είπε η Neuralink στη σχετική ανάρτηση. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να μετρήσει πόσο αποτελεσματικά αποδίδει το σύστημα ηλεκτροδίων και νημάτων της. Δεν ήταν σαφές πόσα νήματα έχουν αποκολληθεί.

«Σε απάντηση σε αυτή την αλλαγή, τροποποιήσαμε τον αλγόριθμο εγγραφής ώστε να είναι πιο ευαίσθητος στα σήματα, βελτιώσαμε τις τεχνικές για τη μετάφραση αυτών των σημάτων σε κινήσεις του δρομέα και βελτιώσαμε τη διεπαφή χρήστη», πρόσθεσε ο κολοσσός, επιμένοντας ότι η βελτίωση θα βελτιώσει την ακρίβεια της ικανότητας του ασθενή να ελέγχει τα bit του δρομέα ανά δευτερόλεπτο (BPS).

Το BPS, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι «το τυπικό μέτρο για την ταχύτητα και την ακρίβεια». «Αυτές οι βελτιώσεις προκάλεσαν μια γρήγορη και διαρκή βελτίωση στο BPS, η οποία έχει πλέον αντικαταστήσει την αρχική απόδοση του Noland», είπε η Neuralink.

Η εταιρεία – η οποία πρόσφατα άλλαξε την έδρα της από το Ντέλαγουερ στη Νεβάδα μετά τη διαμάχη του Μασκ με έναν δικαστή του Ντέλαγουερ που ακύρωνε το πακέτο αμοιβής του 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Tesla – σκέφτηκε να αφαιρέσει το εμφύτευμα, αλλά το πρόβλημα δεν έθεσε άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια του δέκτη.

Ακόμα κι έτσι, η πιθανότητα αφαίρεσης του εμφυτεύματος του Arbaugh, η λεγόμενη «εκφύτευση», δόθηκε στη δημοσιότητα, είπαν στη Wall Street Journal άνθρωποι με γνώση του θέματος. Ο Nerbaugh έγινε το πρώτο άτομο που δοκίμασε το τσιπ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία που ανήκει στον Μασκ όταν ένας ρομπότ χειρουργός έβαλε το εμφύτευμα στον εγκέφαλό του.

Παρά το πρόβλημα, ο Arbaugh φέρεται να χρησιμοποιεί το σύστημα BCI της Neuralink για περίπου οκτώ ώρες την ημέρα τις καθημερινές και έως και 10 ώρες τα Σαββατοκύριακα. «Τώρα μπορώ κυριολεκτικά να ξαπλώνω στο κρεβάτι και να παίζω με τους χτύπους της καρδιάς μου», είπε τον Μάρτιο, ή τουλάχιστον μέχρι να τελειώσει η μπαταρία του επαναφορτιζόμενου τσιπ του.

Η Neuralink, που ιδρύθηκε το 2016, έχει κρατήσει ως επί το πλείστον κρυφές τις πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία της και τις δοκιμές σε ανθρώπους, πυροδοτώντας εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. άναψε το πράσινο φως για δοκιμές του τσιπ εγκεφάλου σε ανθρώπους πέρυσι, αφού η εταιρεία έκανε εκατοντάδες δοκιμές σε ζώα – και αντιμετώπισε αντιδράσεις από ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων στη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Arbaugh είπε ότι υπέγραψε για να δοκιμάσει το εμφύτευμα επειδή ήθελε να γίνει μέρος μίας διαδικασίας που πιστεύει «ότι πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Πόσο μ@κ@κος πρέπει να είναι κάποιος για να πάει οικιοθελώς να κάνει τον εγκέφαλό του “android”.

Comments are closed.