Ένας Θεσσαλονικιός startupper διδάσκει σκάκι σε όλο τον κόσμο

Κοινοποίηση:
1

«Παρότι βρισκόμαστε σε μια χώρα που βιώνει κρίση σε εθνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα οι Έλληνες εντός και εκτός μεγαλουργούν. Αρκεί να πιστεύουν στον εαυτό τους».

Αυτό δηλώνει ο Παναγιώτης Χωματίδης, που κατάφερε σε πολύ νεαρή ηλικία να δημιουργήσει τη δική του start up επιχείρηση, κάνοντας την αγάπη του για το σκάκι επάγγελμα, ή όπως περιγράφει καλύτερα ο ίδιος, «ένα όνειρο, πραγματικότητα» μέσω της πλατφόρμας WCHESS

 

Το site δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι ασχολούνται με το σκάκι ανά τον κόσμο, να δικτυωθούν μεταξύ τους και να διδάξουν ή να διδαχθούν σκάκι, καθώς αυτές είναι οι δύο κατηγορίες των χρηστών (trainers/students). Όλοι οι χρήστες σερφάρουν σε ένα ιδιαίτερα εύχρηστο διαδικτυακό περιβάλλον, με τους μαθητές να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και διαλέξεις, να λύσουν προβλήματα και ασκήσεις, αλλά και να κοινοποιήσουν τις δικές τους παρτίδες. Για τους καθηγητές ανοίγει διάπλατα η εύρεση νέων μαθητών, ενώ μπορούν ακόμα να κοινοποιήσουν τις διαλέξεις και τα βίντεο τους, αλλά το πιο σημαντικό, να γράψουν το δικό τους βιβλίο!

Η ιστορία του WCHESS ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Χωματίδη και του συνεργάτη του, Αντώνη Βραγοτέρη.

«Το σκάκι μπήκε στη ζωή μου στην ηλικία των 6 και από τότε έγινε τρόπος ζωής. Ασχολήθηκα σε επαγγελματικό επίπεδο, κατέκτησα πανελλήνια πρωταθλήματα, εκπροσώπησα τη χώρα σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια νεανικά τουρνουά, όντας έφηβος. Παρ’ όλα αυτά όταν τελείωσα το λύκειο και μέχρι τα 24, σταμάτησα να ασχολούμαι με το σκάκι λόγω σπουδών. Το ενδιαφέρον μου όμως για το άθλημα δεν έσβησε ποτέ και έτσι παραιτήθηκα από τη προηγούμενη δουλειά μου, ώστε να αφοσιωθώ στην πλατφόρμα και να κάνω την αγάπη μου εργασία και ένα μεγάλο όνειρο πραγματικότητα», αναφέρει ο Π. Χωματίδης.

Τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο ξεκίνημά του, όπως δηλώνει είναι πολλά. «Στην αρχή δε ξέρεις από πού πρέπει να ξεκινήσεις, φοβάσαι να παρουσιάσεις την ιδέα σου, μήπως τυχόν και την κλέψουν και όταν έρχεται η ώρα να δημιουργήσεις μια εταιρεία, εμφανίζεται μπροστά σου το κράτος. Κάνοντας μια αναδρομή, θα συμβούλευα τους νέους επιχειρηματίες να μιλάνε παντού και σε όλους για την ιδέα τους. Να θυσιάσουν αρκετό από το χρόνο τους σε προσωπική δουλειά και εκθέσεις στο εξωτερικό. Αυτό που μου έκανε εντύπωση έξω είναι ότι όλοι συνεργάζονται μεταξύ τους χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Εμείς βρήκαμε σύμμαχο και συμπαραστάτη την οικογένεια του OKTHESS όπου μας βοηθά και μας συντονίζει καθημερινά. Πλέον ανήκουμε και στο οικοσύστημα του ACT (Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης) που λειτουργεί ως επιταχυντής για τις start ups. Η δουλειά που γίνεται εκεί είναι εξαιρετική και το κυριότερο, δωρεάν. Οι άνθρωποι που τρέχουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι επαγγελματίες και θα βοηθήσουν τους νέους επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα», τονίζει.

Ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τον κ. Χωματίδη, έχει η ομάδα που στελεχώνει μια start up επιχείρηση, καθώς αυτή είναι που δίνει ζωή σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Η ομάδα του WCHESS πλαισιώνεται από τον Χωματίδη Παναγιώτη και τον Αντώνη Βραγοτέρη, που είναι οι ιδρυτές και ιδιοκτήτες, τον Γεώργιο Μαντζουρανίδη, που είναι κειμενογράφος και σκηνοθέτης των βίντεο και τον Κωνσταντίνο Τζίκα, δικηγόρο και υπεύθυνο για το privacy policy και τα nda του site. Oμάδα προγραμματισμού είναι η Darwin Business & IT solutions.

«Από τις αποτυχίες μαθαίνεις και από τις επιτυχίες μαθαίνεις περισσότερα»

Έχοντας ήδη αρκετά ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο, το WCHESS, προσελκύει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές του αθλήματος, οι οποίοι πέρα από τις υπηρεσίες που αναφέρθηκαν, απολαμβάνουν και πολλές καινοτομίες.

«Η ανταπόκριση του κοινού προς το παρόν είναι ενθαρρυντική, ενώ οι χρήστες είναι από πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Η πλατφόρμα είναι online σε beta version, καθώς κάνουμε πειράματα και συνεχώς βελτιώνουμε το περιβάλλον του χρήστη. Το ενδιαφέρον στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερο και ιδιαίτερα στην ομογένεια. Ειδικά από την Αμερική», σημειώνει ο κ. Χωματίδης.

Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός των άλλων, το WCHESS προσφέρει στους χρήστες υπηρεσίες, αντίστοιχες των οποίων δεν υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.

Με το «fix it on your own», δίνεται η δυνατότητα, σε κάποιον που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα, να δημιουργήσει το δικό του βιβλίο που σχετίζεται με το σκάκι και να το μοιράσει δωρεάν ή να το πουλήσει στο e-shop του site, χωρίς εκδοτικά έξοδα.

πηγή: thesstoday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: