Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ αναφέρουν ότι οι άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν σποραδικά να τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα, μπορεί να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα τους.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν μεσολαβούν 24 ώρες μεταξύ δύο γευμάτων, αυξάνονται τα επίπεδα ενός βασικού λιπαρού οξέος που μειώνει τη φλεγμονή.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως διαφόρων σοβαρών ασθενειών. Και αυτό διότι οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η σύγχρονη διατροφή (ιδίως η πλούσια σε θερμίδες δυτικού τύπου διατροφή) αυξάνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών που άγονται από τη χρόνια φλεγμονή, όπως:
Η παχυσαρκία
Ο τύπου 2 διαβήτης
Η καρδιοπάθεια
Η άνοια
Φυσική αντίδραση
Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση σε λοίμωξη ή τραυματισμό. Προκαλείται, όμως, και από την ενεργοποίηση άλλων μηχανισμών, όπως το επονομαζόμενο φλεγμονόσωμα (inflammasome).
Το φλεγμονόσωμα δρα ως συναγερμός στο εσωτερικό των σωματικών κυττάρων, ενεργοποιώντας τη φλεγμονή για να τα βοηθήσει να προστατευθούν όταν κάτι τα απειλεί. Την προκαλεί, όμως, και έμμεσα, όταν επιτελεί άλλες λειτουργίες του, όπως η καταστροφή των ανεπιθύμητων κυττάρων που οδηγεί στην απελευθέρωση του περιεχομένου τους στο σώμα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως το να μένει κάποιος για πολλές ώρες νηστικός είναι αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει βάρος και να έχει υγιή σωματικά κύτταρα. Στην παρούσα μελέτη, όμως, οι επιστήμονες ήθελαν να εξακριβώσουν εάν και πως επηρεάζει τη φλεγμονή στο σώμα.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Reports. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 21 υγιείς εθελοντές. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ένα γεύμα των 500 θερμίδων και έμειναν νηστικοί επί 24 ώρες, πριν φάνε το επόμενο.
Οι αναλύσεις έδειξαν πως η νηστεία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα επίπεδα του αραχιδονικού οξέος στο αίμα τους. Μετά την κατανάλωση φαγητού, όμως, μειώνονταν.
Το αραχιδονικό οξύ είναι ένα λιπίδιο του αίματος, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια και καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Κέιμπριτζ.
Περαιτέρω έρευνες στο εργαστήριο έδειξαν πως το λιπίδιο αυτό μείωνε τη δραστηριότητα του φλεγμονοσώματος NLRP3. Με αυτό τον τρόπο μείωνε τη φλεγμονή στον οργανισμό
Το εύρημα αυτό «παρέχει μία πιθανή εξήγηση για το πώς η νηστεία μας προστατεύει από τη φλεγμονή – ιδίως από την βλαπτική μορφή της που άγει πολλές παθήσεις που προκαλεί η δυτικού τύπου διατροφή», πρόσθεσε η ειδικός.
Σημαίνει άραγε αυτό ότι η νηστεία μας προστατεύει και από τις παθήσεις αυτές; «Είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτό, διότι οι επιδράσεις του αραχιδονικού οξέος δεν διαρκούν πολύ», απάντησε. «Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο».
Τι να προσέχετε
Στη νέα μελέτη, όμως, τα οφέλη παρατηρήθηκαν με την κατανάλωση λίγων θερμίδων για δύο μέρες. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβαίνει καθημερινά. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν κάποιος τρώει μόνο μία φορά την ημέρα αισθάνεται έντονη πείνα, κόπωση και οξυθυμία. Αντιμετωπίζει επίσης δυσκολίες συγκέντρωσης και έχει αδυναμία.
Μελέτες στο εργαστήριο, εξ άλλου, έχουν δείξει πως η κατανάλωση φαγητού μόνο μία φορά την ημέρα οδηγεί τελικά σε αύξηση:
Του σωματικού βάρους
Της ινσουλίνης
Των λιπιδίων στο αίμα
Ενδέχεται επίσης να οδηγεί σε ανεπαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Τέλος, το φαγητό μόνο μία φορά την ημέρα αντενδείκνυται εντελώς για όποιον αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα υγείας, εάν δεν του το έχει συστήσει ο γιατρός του.