Ένα ζαχαρούχο ρόφημα καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων με το συκώτι

Κοινοποίηση:
sikoti-782x440-1

Περίπου το 65% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη. Η χρόνια ηπατική νόσος είναι μια κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος και θνησιμότητα που σχετίζεται με ηπατική νόσο.

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital οδήγησαν μια από τις πρώτες μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ποτών με ζάχαρη, των τεχνητά ζαχαρούχων ποτών και της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και χρόνιου ήπατος θνησιμότητα από ασθένεια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης ζαχαρούχων ροφημάτων και θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Longgang Zhao, μεταδιδακτορικός ερευνητής. «Τα ευρήματά μας, εάν επιβεβαιωθούν, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μια στρατηγική δημόσιας υγείας για τη μείωση του κινδύνου ηπατικής νόσου με βάση δεδομένα από μια μεγάλη και γεωγραφικά διαφορετική δεξαμενή ανθρώπων».

Αυτή η μελέτη παρατήρησης συμπεριέλαβε σχεδόν 100.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τη μεγάλη, προοπτική μελέτη Women’s Health Initiative. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν τη συνήθη κατανάλωση αναψυκτικού, ποτών φρούτων (όχι όμως χυμών φρούτων) και στη συνέχεια ανέφεραν την κατανάλωση τεχνητά ζαχαρούχων ποτών μετά από τρία χρόνια.

Οι συμμετέχουσες παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από 20 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν την αυτοαναφερόμενη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και τον θάνατο λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου, όπως η ίνωση, η κίρρωση ή η χρόνια ηπατίτιδα, τα οποία επαληθεύτηκαν περαιτέρω από ιατρικά αρχεία ή τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου.

Συνολικά 98.786 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συμπεριλήφθηκαν στις τελικές αναλύσεις. Το 6,8% των γυναικών που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη καθημερινά είχαν 85% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος και 68% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα από τρία ζαχαρούχα ποτά το μήνα.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν μπορεί να συναχθεί η αιτιότητα. Βασίστηκε σε απαντήσεις που αναφέρθηκαν σχετικά με την πρόσληψη, την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα αποτελέσματα. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επικυρωθεί αυτή η συσχέτιση κινδύνου και να προσδιοριστεί γιατί τα ζαχαρούχα ποτά φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και ασθενειών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: