Ένα νέο υπερκράτος στην Ασία; EAEU και ASEAN έρχονται μαζί!

Κοινοποίηση:
rossia_kina

H Ανατολή βγαίνει μπροστά για μια δική της νέα τάξη πραγμάτων!

Η οικονομική και διπλωματική ολοκλήρωση στην Ευρασία επιταχύνεται, καθοδηγούμενη από πρωτοβουλίες όπως η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) και η ASEAN. Η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης! Οι ΗΠΑ θέλουν να αντιστρέψουν αυτή την τάση με την βοήθεια του ΝΑΤΟ. Η Ανατολή βγαίνει μπροστά για μια δική της νέα τάξη πραγμάτων!

Όπως γράφει το γερμανόφωνο RT σε άρθρο που φιλοξενεί:

Και οι δύο οργανισμοί, η EAEU και η ASEAN, δεν είναι μόνο οικονομικής αλλά και στρατηγικής φύσης και στοχεύουν στην δημιουργία μιας συνεκτικής και διασυνδεδεμένης περιοχής που θα μπορεί να δρα ανεξάρτητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δυτικοί επιχειρηματίες που επισκέπτονται ή εργάζονται στην περιοχή αναφέρουν με ενθουσιασμό τον δυναμισμό που έχει αναπτυχθεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή των χωρών αυτής της περιοχής, ο οποίος συνοδεύεται από μεγάλη εμπιστοσύνη στο μέλλον, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξελίξεις στην Δύση (σ.σ. η οποία φτωχοποιείται).

Η EAEU, η οποία περιλαμβάνει χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν, είναι μια οικονομική ένωση κρατών που βρίσκεται κυρίως στην Βόρεια Ευρασία.

Η ASEAN, η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι επίσης ένας περιφερειακός διακυβερνητικός οργανισμός που περιλαμβάνει τις ακόλουθες δέκα χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας: Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

Η ASEAN στοχεύει στην δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για αγαθά, υπηρεσίες και κεφάλαια που διευκολύνει το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των κρατών μελών. Η ίδια η ASEAN αντιπροσωπεύει μια συλλογική αγορά με ραγδαία αυξανόμενη αγοραστική δύναμη άνω των 650 εκατομμυρίων ανθρώπων, σημαντικά περισσότερα άτομα από ό,τι στην ΕΕ. Ο οργανισμός έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της πολιτικής σταθερότητας και της περιφερειακής ασφάλειας.

Αν και η Κίνα δεν είναι μέλος του ASEAN, έχει σημαντική και αυξανόμενη οργανωτική σχέση με αυτήν την περιφερειακή ομάδα. Η σχέση αυτή χαρακτηρίζεται από διάλογο, οικονομικές εταιρικές σχέσεις και μια σειρά πολυμερών συνεργασιών.

Εδώ είναι μερικές βασικές πτυχές αυτής της σχέσης:

  1. Εταίρος διαλόγου: Η Κίνα είναι επίσημος εταίρος διαλόγου της ASEAN από το 1996. Αυτή η εταιρική σχέση διευκολύνει τις τακτικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου για ποικίλα θέματα, όπως το εμπόριο, η ασφάλεια και οι πολιτιστικές ανταλλαγές.
  2. Οικονομικοί δεσμοί: Η Κίνα και οι χώρες της ASEAN έχουν πολύ ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, οι οποίοι ενισχύθηκαν περαιτέρω από τη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών ASEAN-Κίνας (ACFTA), η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2010. Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην μείωση των εμπορικών φραγμών και στην προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ των κρατών μελών και της Κίνας.
  3. Στρατηγική εταιρική σχέση: Το 2003, η Κίνα και η ASEAN καθιέρωσαν μια στρατηγική εταιρική σχέση για την ειρήνη και την ευημερία. Αυτή η συνεργασία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών σε τομείς όπως οι επενδύσεις, οι υποδομές, η εκπαίδευση και η προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (RCEP) : Αν και δεν είναι αποκλειστικό έργο ASEAN-Κίνας, το RCEP είναι μια σημαντική περιφερειακή εμπορική συμφωνία που περιλαμβάνει τις χώρες ASEAN και τους έξι εταίρους τους, στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση ακόμη στενότερης οικονομικής ολοκλήρωσης στην περιοχή.
  5. Θαλάσσια συνεργασία και ασφάλεια : Υπάρχουν επίσης διάλογοι και προσπάθειες συνεργασίας σχετικά με την ασφάλεια στην θάλασσα και την επίλυση συγκρούσεων, ιδιαίτερα στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις.

Αυτό που είναι κρίσιμο είναι ότι η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για όλα τα κράτη της ASEAN και ότι η ASEAN και η Κίνα συνεργάζονται επίσης στενά σε πολλούς άλλους τομείς για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτή η σχέση είναι πολύπλοκη και παρουσιάζει προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τις εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι οποίες επανεμφανίζονται επί του παρόντος με τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Μια άλλη πρόκληση όχι μόνο για την Κίνα αλλά και για την ASEAN είναι οι αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές και διπλωματικές ενέργειες της Ουάσιγκτον για να σταματήσει τη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή, την οποία οι Αμερικανοί κυριαρχούν και εκφοβίζουν για δεκαετίες.

Η Ρωσία, ως μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, και η Κίνα, ως προνομιούχος εταίρος της ASEAN, είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτές τις εξελίξεις ως προς την αύξηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, αλλά και προς την ολοκλήρωση μεταξύ ASEAN και EAEU (σ.σ. ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΙΑΤΙΚΟ ΥΠΕΡΚΡΑΤΟΣ;;;), με σημαία τις κοινές πρωτοβουλίες και την αύξηση διμερών εμπορικών συμφωνιών με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την προώθηση στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο περιοχών.

Ακολουθούν μερικά αξιοσημείωτα παραδείγματα:

Κοινές πρωτοβουλίες και αυξανόμενες διμερείς εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ASEAN και EAEU:

1. Συμφωνία-πλαίσιο για συνολική οικονομική συνεργασία

  • Υπογράφοντες: ASEAN και EAEU
  • Στόχος: Αυτή η συμφωνία πλαίσιο παρέχει τη βάση για συνολική οικονομική συνεργασία, που καλύπτει τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι υπηρεσίες και άλλοι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

2. Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Βιετνάμ και EAEU

  • Υπογράφοντες: Βιετνάμ και ΕΑΕΕ. Ημερομηνία υπογραφής: Μάιος 2015
  • Στόχος: Αυτή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ήταν η πρώτη του είδους της μεταξύ της EAEU και ενός κράτους μέλους της ASEAN. Ενίσχυσε σημαντικά το εμπόριο μεταξύ του Βιετνάμ και των χωρών της EAEU μειώνοντας τους δασμούς σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξάνοντας έτσι τον όγκο του διμερούς εμπορίου.

3. Συνεργασία στην ψηφιακή οικονομία

  • Συμμετέχουν: κράτη μέλη της ASEAN και της EAEU
  • Στόχος: Προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, της ψηφιακής υποδομής και των ρυθμιστικών πλαισίων. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην βελτίωση της ψηφιακής συνδεσιμότητας και της οικονομικής ένταξης μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών και ψηφιακών λύσεων.

4. ASEAN-EAWU-Επιχειρηματικό Συμβούλιο

  • Συμμετέχοντες: Εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τα κράτη μέλη της ASEAN και της EAEU
  • Στόχος: Διευκόλυνση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ επιχειρήσεων, παροχή πλατφόρμας για διάλογο και προώθηση εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών. Το Συμβούλιο εργάζεται για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών, τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και την δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επιχειρηματικές εταιρικές σχέσεις.

5. Ενεργειακή συνεργασία

  • Συμμετέχουν: κράτη μέλη της ASEAN και της EAEU
  • Στόχος: Διερεύνηση ευκαιριών συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η συνεργασία στοχεύει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, στην ανάπτυξη κοινών έργων και στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα. Η Ρωσία εμπλέκεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν τον τομέα.

7. Αγροτοβιομηχανική συνεργασία

  • Συμμετέχουν: κράτη μέλη της ASEAN και της EAEU
  • Στόχος: Προώθηση της συνεργασίας στην γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, της μεταφοράς τεχνολογίας και των κοινών επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει την επισιτιστική ασφάλεια, αυξάνει την αγροτική παραγωγικότητα και ανοίγει νέες αγορές για τα γεωργικά προϊόντα.

8. Τελωνειακή συνεργασία

  • Συμμετέχουν: κράτη μέλη της ASEAN και της EAEU
  • Στόχος: Εναρμόνιση των τελωνειακών διαδικασιών, διευκόλυνση του εμπορίου και μείωση των καθυστερήσεων και του κόστους που συνδέονται με το διασυνοριακό εμπόριο. Η βελτιωμένη τελωνειακή συνεργασία συμβάλλει στον εξορθολογισμό της κυκλοφορίας των αγαθών, αυξάνει την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και προωθεί την διευκόλυνση του εμπορίου.

Όχι μόνο στο πλαίσιο της EAEU, αλλά και διμερώς, η Ρωσία ενίσχυσε ενεργά τις σχέσεις της με την Νοτιοανατολική Ασία μέσω διαφόρων μεγάλων έργων ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά:

Ενεργειακά έργα

1. Δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής της Rosneft

  • Εμπλεκόμενες χώρες: Βιετνάμ και Ινδονησία
  • Λεπτομέρειες: Η Rosneft, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, έχει σημαντικές δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία, ιδιαίτερα στο Βιετνάμ. Η εταιρεία εκμεταλλεύεται υπεράκτια έργα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

2. Τα έργα φυσικού αερίου της Gazprom

  • Εμπλεκόμενες χώρες: Βιετνάμ, Μιανμάρ
  • Λεπτομέρειες: Η Gazprom, ένας άλλος ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός, συμμετέχει σε πολλά έργα φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ασία. Στο Βιετνάμ, η Gazprom αναπτύσσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Moc Tinh και Hai Thach μαζί με τους Βιετναμέζους εταίρους της. Στην Μιανμάρ, η Gazprom εξερευνά και αναπτύσσει πόρους φυσικού αερίου.

3. Συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

  • Εμπλεκόμενες χώρες: Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϊλάνδη
  • Λεπτομέρειες: Η Ρωσία προωθεί τη συνεργασία πυρηνικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom. Πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες και συζητήσεις με το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη για την ανάπτυξη υποδομών πυρηνικής ενέργειας και τη μεταφορά τεχνολογίας.

Στρατιωτική συνεργασία

1. Προμήθειες όπλων και αμυντικές συμβάσεις

  • Εμπλεκόμενες χώρες: Βιετνάμ, Ινδονησία, Μαλαισία, Μιανμάρ
  • Λεπτομέρειες: Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής όπλων στην Νοτιοανατολική Ασία, προσφέροντας μια ποικιλία στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια, τανκς και συστήματα αεράμυνας.

Σημαντικές συμβάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Βιετνάμ : Παράδοση υποβρυχίων κλάσης «Kilo», μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.
  2. Ινδονησία : Απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35 και διαφόρων άλλων αμυντικών συστημάτων.
  3. Μαλαισία : Προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-30 MKM.
  4. Μιανμάρ : Παράδοση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29, ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας.

2. Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

  • Εμπλεκόμενες χώρες: Βιετνάμ, Ινδονησία, Λάος
  • Λεπτομέρειες: Η Ρωσία διεξάγει τακτικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για τη βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας. Αυτές οι ασκήσεις συχνά περιλαμβάνουν προστασία υπεράκτιων πλατφορμών πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αντιτρομοκρατική και τακτική εκπαίδευση.

3. Αμυντική εκπαίδευση και κατάρτιση

  • Εμπλεκόμενες χώρες: Διάφορα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας
  • Λεπτομέρειες: Η Ρωσία παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και εκπαίδευση σε στρατιωτικό προσωπικό από τη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή αξιωματικών της Νοτιοανατολικής Ασίας σε ρωσικές στρατιωτικές ακαδημίες και τη διεξαγωγή κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

4. Στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες

  • Εμπλεκόμενες χώρες: Βιετνάμ, Ινδονησία, Μαλαισία
  • Λεπτομέρειες: Η Ρωσία έχει υπογράψει πολλές συμφωνίες στρατηγικής εταιρικής σχέσης με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που επικεντρώνονται στην αμυντική συνεργασία, την μεταφορά τεχνολογίας και την κοινή έρευνα και ανάπτυξη. Αυτές οι συμφωνίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων και στην βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας για την ασφάλεια.

Αυτά τα ενεργειακά έργα και οι πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας απεικονίζουν τις στρατηγικές προσπάθειες της Ρωσίας να εμβαθύνει την δέσμευσή της στην Νοτιοανατολική Ασία, να αυξήσει την επιρροή της και να προωθήσει στενότερους δεσμούς με την περιοχή, οδηγώντας την στην νέα εποχή!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: