Ένοχη Ολλανδή γυναίκα για συμμετοχή στο Ισλαμικό κράτος

Κοινοποίηση:

Σήμερα, το δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση μιας 33χρονης Ολλανδέζας, γνωστής ως Χάσνα Α., η οποία είχε επιστρέψει στην Ολλανδία μαζί με τον γιο της μετά από παραμονή στη Συρία, όπου είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Η Χάσνα Α. καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για σοβαρές κατηγορίες που περιλαμβάνουν την υποδούλωση μιας γυναίκας Γιαζίντι

 

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Χάσνα Α. ήταν ένοχη για τις εξής κατηγορίες: υποδούλωση, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, προώθηση τρομοκρατικών εγκλημάτων και έκθεση του ανήλικου γιου της σε κίνδυνο. Οι Γιαζίντι είναι μια κουρδόφωνη μειονότητα που ζει κυρίως στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και υπήρξαν θύματα σοβαρών διωγμών κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Αυτές οι διώξεις περιλάμβαναν βιασμούς, απαγωγές και άλλες μορφές απάνθρωπης μεταχείρισης.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου πολλές χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πολιτικών κρίσεων στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της τρομοκρατίας. Η περίπτωση της Χάσνα Α. αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις όσον αφορά την επαναπατρισμένης πολιτών που έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

 

Ο επαναπατρισμός έντεκα γυναικών

Το γεγονός ότι μια γυναίκα Γιαζίντι μετατράπηκε σε σκλάβα της Χάσνα Α. «είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» ανέφερε το δικαστήριο.

Η Ολλανδέζα πήγε με τον 4χρονο γιο της στη Συρία, έξι μήνες αφού ανακηρύχθηκε το «χαλιφάτο» του ΙΚ. Μετά την άφιξή της, παντρεύτηκε έναν μαχητή του ΙΚ, με τον οποίο απέκτησε παιδιά. Στη συνέχεια, έζησε για κάποιο διάστημα στο σπίτι ενός άλλου τζιχαντιστή, όπου είχε για σκλάβα της μια Γιαζίντι. «Οι πρακτικές του ΙΚ ήταν εν γνώσει της και δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει τη ζωή της Γιαζίντι που την είχαν κάνει σκλάβα. Το αντίθετο. Έδινε η ίδια εντολές στη γυναίκα, για να κάνει δουλειές στο σπίτι και να προσέχει τον γιο της» μολονότι γνώριζε τις «συστηματικές» διώξεις εναντίον των μελών της μειονότητας.

Η Χάσνα Α. επαναπατρίστηκε τον Νοέμβριο του 2022, μαζί με άλλες έντεκα Ολλανδέζες και τα 28 παιδιά τους. Οι γυναίκες συνελήφθησαν αμέσως μόλις έφτασαν στην Ολλανδία, ως ύποπτες για τη διάπραξη τρομοκρατικών εγκλημάτων, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NOS.

 

ΑΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: