Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης της Ταϊβάν, το Shunxin-39, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Καμερούν, αναχαιτίστηκε από την ακτοφυλακή της χώρας περίπου 13 χιλιόμετρα ανοικτά των βόρειων ακτών της Ταϊβάν αργά το απόγευμα της Παρασκευής (3/1) και διατάχθηκε να επιστρέψει πιο κοντά στην ακτή για έρευνα.
Ωστόσο, οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να επιβιβαστούν στο πλοίο και το Shunxin-39 μπόρεσε να συνεχίσει τη διαδρομή του προς ένα λιμάνι της Νότιας Κορέας.
Οι αρχές της Ταϊβάν δήλωσαν ότι, αν και το Shunxin-39 είναι νηολογημένο στο Καμερούν, ανήκει στην Jie Yang Trading Limited του Χονγκ Κονγκ, της οποίας ηγείται ο Guo Wenjie, πολίτης της Κίνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.
Η Chunghwa Telecom, η οποία είναι μέλος μιας διεθνούς κοινοπραξίας στην οποία ανήκει το καλώδιο, δήλωσε ότι μπόρεσε να ανακατευθύνει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση σε άλλα καλώδια και ότι οι υπηρεσίες συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Το καλώδιο Trans-Pacific Express αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων συνδέει από το 2008 χώρες της Ανατολικής Ασίας με τη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ταϊβάν έχει αντιμετωπίσει αρκετές δεκάδες περιστατικά ζημιών στα υποβρύχια τηλεπικοινωνιακά της καλώδια τα τελευταία χρόνια, χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει οριστικά την πηγή των επιθέσεων, και έχει απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια.
Οι επιθέσεις στα καλώδια της Ταϊβάν ακολουθούν την διακοπή λειτουργίας ενός υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας την ημέρα των Χριστουγέννων, το οποίο η Φινλανδία επέρριψε στον σκιώδη στόλο πετρελαιοφόρων της Ρωσίας.
Αυτού του είδους οι επιθέσεις της λεγόμενης γκρίζας ζώνης έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια, καθώς το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν δοκιμάσει την ικανότητα και την ετοιμότητα της Δύσης να αντισταθεί σε υβριδικές μορφές επιθέσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ορθώς εσχολιάσθη. Επιπροσθέτως. κουραστικό το μοτίβο κατηγοριών μία για το ένα μια για το άλλο. Τώρα στην “μόδα” τα “υποθαλάσια καλώδια”, τεχνικώς, όχι εντελώς αδύνατο, όμως ισχυρώς αμφισμητίσιμο.
”Μανα” και ”κορη” εδω και χρονια ειναι στα ”μαχαιρια”. Αλληλοκατηγορουνται γιατι η μεν Κινα την θελει πισω στο σπιτι ενω αυτη προτιμα τον πιο ”πλουσιο” του πλανητη και θελει ναναι μακρια απο την ”μανα” Αν ηταν μια απλη οικογενειακη διενεξη μικρο το κακο ομως εδω εμπλεκονται η μεγαλυτερη σε πληθυσμο χωρα στον κοσμο, σε λιγο θαναι και η πλουσιοτερη, απο την αλλη η ισχυροτερη στρατιωτικα-οικονομικα χωρα του πλανητη μας. Οποτε αυτη η διενεξη των δυο γιγαντων προκαλει παγκοσμια ανησυχια.