Έντομα: Τι μπορείτε να κάνετε για να τα αποφύγετε εν μέσω καλοκαιριού

Κοινοποίηση:
κουνουπι

Τα έντομα μπορεί να κάνουν δύσκολο το καλοκαίρι μας, όμως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε το καθένα από αυτά.

Σφήκες

«Αν τρώτε κοντά σε στάσιμα νερά, θα υπάρχουν πολύ περισσότερα έντομα από ό,τι αν έχει λίγο αεράκι», λέει σεφ και ιδρυτής του Woodfired Canteen. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν τρώτε έξω, στη φύση, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει απρόσκλητους επισκέπτες στο τραπέζι σας. Ετοιμάστε, λοιπόν, μικρές «θυσίες» για τον «θεό των σφηκών», όπως λίγη αραιωμένη μαρμελάδα σε ένα φλιτζάνι για να επικεντρωθούν σε αυτήν, προτείνει.

Μπορείτε, επίσης, να ανάψετε το μπάρμπεκιου, προσθέτει: «Ο καπνός ενοχλεί τα έντομα, οπότε τον αποφεύγουν».

Και ό,τι έχει ζάχαρη, καλό είναι να το ανοίγετε την τελευταία στιγμή. Κέικ, ανθρακούχα ποτά, κέτσαπ λειτουργούν σαν μαγνήτης.

Κουνούπια

Φορέστε φαρδιά, μακρυμάνικα πουκάμισα, μακριά παντελόνια και κλειστά παπούτσια και καλύψτε ή αδειάστε τυχόν δοχεία με νερό για να μην προσελκύετε τα κουνούπια.

Έπειτα υπάρχουν τα αντικουνουπικά σε σπρέι.

Τα αυτοκόλλητα ή τα έμπλαστρα εντομοαπωθητικά παρέχουν αμελητέα προστασία, λένε οι ειδικοί, όπως και τα κεριά σιτρονέλλας και οι κρέμες σώματος. Οι συσκευές με υπερήχους και οι ηλεκτρικές συσκευές δολοφονίας μυγών δεν αξίζουν τα χρήματά σας, ενώ η πρόσληψη Β1, Β12 ή άλλων βιταμινών δεν προσφέρει καμία προστασία.

Μυρμήγκια

Για αρχή, αναρωτηθείτε αν είναι πράγματι ανάγκη να εξολοθρεύσετε τα μυρμήγκια που έχουν φωλιά κοντά σας, λέει αρθρογράφος κηπουρικής του Guardian, καθώς, όπως λέει, τα μυρμήγκια αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος μας.

Ενθαρρύνετέ τα να μετακομίσουν, ρίχνοντας νερό στη φωλιά, «όχι για να πνίξετε τα μυρμήγκια αλλά για να δημιουργήσετε συνθήκες υγρασίας στις οποίες θα προτιμούσαν να μην ζουν».

Εάν σας επισκέπτονται στο σπίτι, «διατηρήστε τα τρόφιμα σφραγισμένα και τακτοποιημένα και καθαρίστε τις επιφάνειές σας με αραιωμένο λευκό ξύδι, καθώς διαταράσσει τη μυρωδιά από τα ίχνη τους».

Φρουτόμυγες

Βρείτε ποιο φρούτο τις ελκύει, αυτό δηλαδή που τις μαζεύει, και μετακινήστε το κάπου αλλού, ιδανικά έξω, ώστε να πάνε σε αυτό και όχι σε άλλα φρούτα,

Αν ετοιμάζετε μπάρμπεκιου και εμφανιστούν μύγες, βάλτε έναν ανεμιστήρα να φυσάει πάνω από το φαγητό, ώστε να μην μπορούν να το πλησιάσουν.

Οικιακές μύγες

Για τις κανονικές μύγες υπεύθυνος πολιτικής και εκστρατειών στη Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων, συνιστά «σχολαστική υγιεινή και έγκαιρη απόρριψη όλων των σκουπιδιών. Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα είναι σκεπασμένα και τοποθετήστε τους κάδους απορριμμάτων μακριά από πόρτες και παράθυρα».

Οι κάδοι πρέπει να έχουν κλείνουν καλά και, όταν κάνει ζέστη, να τους ψεκάζετε με εντομοκτόνο οικιακής χρήσης μέσα, αλλά και από κάτω.

Άλλα μέτρα προστασίας είναι, φυσικά, οι σίτες στα παράθυρα ή οι παγίδες με κόλλα για τις μύγες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: