Επικοινωνιακή… αισιοδοξία επιδεικνύει η κυβέρνηση και όλη η τουριστική βιομηχανία φοβάται για δεύτερο ναυάγιο.
Σε επικίνδυνα μονοπάτια διακρίσεων και μάλιστα αποκλίνοντας από την ευρωπαϊκή γραμμή κατευθύνει τον ελληνικό τουρισμό το αποτυχημένο δίδυμο Κυριάκου Μητσοτάκη – Χάρη Θεοχάρη. Σαν να μην έφτανε η εμμονή στα πιστοποιητικά εμβολιασμού (προς τούτο οι διακρίσεις), το δίδυμο που σχεδίασε το «Restart tourism 2020», με τα τραγικά αποτελέσματά του, επανέρχεται δριμύτερο και αποφασισμένο να καταστρέψει και το καλοκαίρι του 2021. Πέρυσι με την καλλιέργεια αισιοδοξίας που εκπορευόταν από το πουθενά οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και της εστίασης να ανοίξουν (προσλαμβάνοντας προσωπικό, ανακαινίζοντας τις επιχειρήσεις κ.λπ.) με τεράστια ζημιά από την παταγώδη αποτυχία. Φέτος επιχειρεί την ίδια στρατηγική με επικοινωνιακές πομφόλυγες.
Το… κόλπο των αυξημένων κρατήσεων
Ήδη ο Χ. Θεοχάρης αφήνει να διαρρεύσει και αναπαράγεται από τα «πετσωμένα» ΜΜΕ ότι υφίσταται εκτίναξη των κρατήσεων από Βρετανία λόγω της δήθεν« κυβερνητικής αποφασιστικότητας» και της ανακοίνωσης της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα ανοίξει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου για αναψυχή από τις 17 Μαΐου. Ολα αυτά καλλιεργούν ελπίδες, οι οποίες όμως είναι φρούδες. Το αληθές είναι ότι υφίσταται εκτίναξη των κρατήσεων από τη Βρετανία, ωστόσο αυτή προκύπτει διότι συγκρίνεται με τις κρατήσεις μία εβδομάδα πριν, που ήταν μηδενικές. Πώς μπορεί ο Βρετανός πολίτης να κάνει κράτηση όταν δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να ταξιδέψει στο εξωτερικό;
Επικίνδυνες διακρίσεις
Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία θεωρούν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό προνόμιο εισάγει επικίνδυνες διακρίσεις σε βάρος όσων πολιτών δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Eτσι, μπορεί στη Σύνοδο Κορυφής να αποφασίστηκε η εντός τριμήνου λειτουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά τούτο θα αφορά μόνο ιατρικούς σκοπούς (επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί μια πύλη η οποία συνδέει τις διαφορετικές εθνικές λύσεις ώστε αυτές οι πληροφορίες να είναι διαλειτουργικές).
Μάλιστα στη Σύνοδο Κορυφής καταγράφηκε έντονος προβληματισμός ειδικά από Μέρκελ και Μακρόν για τα νομικά ζητήματα που γεννώνται και αφορούν τα ατομικά δικαιώματα (όπως αυτό της ανάπτυξης προσωπικότητας, της ισότητας, της ελεύθερης μετακίνησης κ.λπ.) που υπάρχουν σε όλα τα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.
Αυτά βέβαια δεν απασχολούν το δίδυμο Μητσοτάκη – Θεοχάρη. Έτσι, αποφάσισε να διαχωρίσει την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και να πορευτεί με διμερείς συμφωνίες. Πρώτο μέλημα η συμφωνία με την Αγγλία, που είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα μετά τη Γερμανία.
Η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Βρετανών, ιδιαίτερα για το προϊόν ήλιος – θάλασσα. Στα τελευταία προ Covid χρόνια έρχονταν για τουρισμό περίπου 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί, με διαμονή επτά με οκτώ μέρες κατά μέσο όρο. Το 2020, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ήρθαν 1 εκατομμύριο Βρετανοί. Θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι το 2019 ήρθαν 31,3 εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας.
Ακόμη και να επανέλθουν τα νούμερα των ετών 2018-2019 (δηλαδή 3,5 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες), το οποίο θεωρείται απίθανο, πώς μπορεί να σωθεί η χρονιά με το 11% των τουριστών όταν μάλιστα έχεις πάει και κόντρα σε όλη την Ευρώπη που θα σε κατηγορεί για διακρίσεις;
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2020 το 89% των προγραμματισμένων θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια από τη Βρετανία αφορούσαν πτήσεις χαμηλού κόστους. Άρα εισέρχεται και ο παράγοντας τι θα ξοδέψουν αυτοί που θα έρθουν. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τη μείωση των εισοδημάτων στη Βρετανία λόγω της πανδημίας, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε πως για άλλη μια φορά το δίδυμο Μητσοτάκη – Θεοχάρη πλοηγεί λάθος τον ελληνικό τουρισμό.
Θα τους σώσει άραγε η TUI; Πέρυσι δεν τα κατάφερε. Φέτος;
ΣΙΓΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ