Έξι μαχητές της Λιβύης στο στόχαστρο του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου

Κοινοποίηση:
dikaiosini-1-1

Σήμερα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά έξι μελών μιας πολιτοφυλακής της Λιβύης, οι οποίοι κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα πολέμου. Αυτή η εξέλιξη έρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΔΠΔ να αποδώσει δικαιοσύνη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη Λιβύη από το 2011 και μετά.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στο 2023 ότι είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από δικαστές για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Λιβύη. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους αυτών των ενταλμάτων και οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τα νέα εντάλματα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν κατηγορίες όπως ανθρωποκτονίες, βασανιστήρια, κακοποιήσεις και σεξουαλική βία. Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για βιασμό, γεγονός που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί.

Η δημοσιοποίηση αυτών των ενταλμάτων αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια του ΔΠΔ να καταπολεμήσει την ατιμωρησία και να προάγει τη δικαιοσύνη σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις. Η Λιβύη έχει βιώσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της εμφυλίου πολέμου και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

 

Η δράση αυτή του ΔΠΔ μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για άλλες χώρες και οργανισμούς να συνεργαστούν στην καταπολέμηση των εγκλημάτων πολέμου και στην προστασία των θυμάτων. Η διαδικασία αυτή είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς θεσμικές διαδικασίες και την προώθηση της ειρήνης.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και σήμερα κυβερνάται από δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η μία στη δυτική Λιβύη με έδρα την Τρίπολη και πρωθυπουργό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, μια κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και μια άλλη στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύει το Κοινοβούλιο και συνδέεται με το στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του οποίου το προπύργιο βρίσκεται στη Βεγγάζη.

Οι σφοδρές μάχες έληξαν το 2020, αλλά έκτοτε σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος προς μια πολιτική διευθέτηση και ένοπλες φατρίες εξακολουθούν να κυριαρχούν στο πεδίο.

Σύμφωνα με το ΔΠΔ, οι ύποπτοι για τα έξι εντάλματα σύλληψης ήταν όλοι μέλη της πολιτοφυλακής Κανιγιάτ – συμμάχου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού της ανατολικής Λιβύης – που την βοήθησε να εξαπολύσει μια επίθεση που διήρκησε 14 μήνες στην πρωτεύουσα Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, με στόχο να την καταλάβει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τα άτομα αυτά ήταν στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία που επιβλήθηκαν το 2020, όταν απέτυχε η επίθεση, και το 2021 για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

H υπόθεση των ταραχών στη Λιβύη παραπέμφθηκε στο ΔΠΔ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2011 και το Δικαστήριο τόνισε ότι το επίκεντρο της έρευνάς του είναι τα φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response