Έξοδος του Μεσολογγίου – Όταν οι Έλληνες δεν έκαναν συμφωνίες με τον εχθρό αλλά πολεμούσαν μέχρις εσχάτων

Κοινοποίηση:
exodos

Στην εποχή της σημερινής μετριότητας, αξίζει να γυρίσει κανείς ξανά στις ένδοξες ηρωικές στιγμές της Ελληνικής φυλής, για να δεί και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο της σκέψης και της ζωής του.

 

Αυτά που συνέβησαν στο Μεσολόγγι είναι εφάμιλλα, της δόξας των Σπαρτιατών, του Μαραθώνα και των Πλαταιών. Στιγμές απαράμιλλης δόξας, στιγμές που δεν πρέπει να ξεχαστούν, και πρέπει να διδάσκονται στις επόμενες γενεές.

Οι 12.000 ψυχές που βρισκόνταν για ένα ολόκληρο κλεισμένες στο Μεσολόγγι, και αρνούνταν να παραδοθούν στους Τούρκους και τον σουλτάνο, συγκίνησαν τους ανθρώπους σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Προτίμησαν να πέσουν μαχόμενοι παρά να προσκυνήσουν.

Ήταν 10 Απριλίου του 1826 όταν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι πραγματοποίησαν την ηρωική Έξοδο. Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι κάτοικοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) λιμοκτονούσαν ενώ έτρωγαν ότι υπήρχε, ποντίκια, γάτες, σκυλιά.

Υπό τις συνθήκες αυτές, που καθιστούσαν αδύνατη την αποτελεσματική υπεράσπιση της πόλης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε γι’ αυτή, η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου).

Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Νωρίτερα είχαν σκοτώσει τους τούρκους αιχμαλώτους, ενώ στην πόλη παρέμειναν τραυματίες και γέροι.

Όμως, το σχέδιο της εξόδου, είτε προδόθηκε, είτε δεν εφαρμόστηκε σωστά κι έτσι οι δυνάμεις του Ιμπραήμ κατέσφαξαν με τα γιαταγάνια τούς μαχητές της ελευθερίας. Στο μεταξύ, μέσα στο Μεσολόγγι είχαν αρχίσει οι σφαγές από τους Τουρκοαιγύπτιους, που είχαν εισβάλει από άλλο σημείο της πόλης.

Σε πολλά σημεία σημειώθηκαν δραματικές σκηνές: ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, όταν κυκλώθηκε από τους εισβολείς στο σπίτι του, όπου είχαν συγκεντρωθεί τραυματίες, γέροντες και γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη, ενώ ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ ανατίναξε τον Ανεμόμυλο, στην τελευταία πράξη αντίστασης, όταν κυκλώθηκε από τους εχθρούς. Το πρωί της 10ης Απριλίου, ανήμερα των Βαΐων, η οθωμανική ημισέληνος κυμάτιζε στα χαλάσματα του Μεσολογγίου.

Οι πληροφορίες για τις απώλειες των Ελλήνων κατά την πολιορκία και την έξοδο είναι αντιφατικές. Πιθανότερο φαίνεται ότι από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο, οι 1.700 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι.

Γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν για να πουληθούν στη Μεθώνη και στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Οι απώλειες για τους τουρκοαιγύπτιους εισβολείς ανήλθαν σε 5.000 άνδρες.

Δείτε βίντεο – Η Έξοδος του Μεσολογγίου

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: