Σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ξεκινώντας από την οικονομία και την ύφεση την οποία για μια ακόμη φορά απέδωσε στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πέραν των επιπτώσεων της πανδημίας.
Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ με την Ιταλία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι:
Η συμφωνία αυτή ήταν ήδη έτοιμη επί της κυβέρνησής του το 2016 αλλά δεν προχώρησε κάτω από την προειδοποίηση του τότε ΥΠΕξ Ν. Κοτζιά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχτεί τεράστια κριτική από την αντιπολίτευση για παραχώρηση κυριαρχίας στους ιταλούς ψαράδες και μειωμένη επήρεια στα νησιά.
Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνει αυτή τη συμφωνία και προσφέρει την συναίνεσή της επειδή είναι διαφορετικές οι συνθήκες καθώς υπάρχει το τουρκολιβυκό σύμφωνο που δεν υπήρχε το 2016, άρα είναι επιτακτική η ανάγκη.
Σημείωσε ότι πρέπει η συμφωνία να οδηγήσει σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση και με την Αίγυπτο – τάχθηκε μάλιστα υπέρ της μερική οριοθέτησης («τμηματικά θα πάμε», ανέφερε μεταξύ άλλων). Παράλληλα είπε θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ στο Ιόνιο ώστε και οι δύο αυτές ενέργειες να αποτελέσουν προμήνυμα για το τι θα κάνουμε στα νότια της Κρήτης προκειμένου να προστατευτούν τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Για οικονομία
Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η ύφεση είχε κάνει την εμφάνισή της ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020, άρα δεν ευθύνεται μόνο η πανδημία του κορωνοϊού.
Προεδιοποίησε εκ νέου για τον κίνδυνο βαθιάς ύφεσης αν η κυβέρνηση προχωρήσει με ατολμία και δε ρίξει χρήματα στην αγορά, καθώς όπως είπε τότε η ύφεση θα είναι τέτοια το 2020 που θα καθιστά δύσκολη την ανάκαμψη το 2021.
«Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κινηθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή» είπε, ώστε να κρατηθεί η οικονομία και να μην υπάρχει πτώση του ΑΕΠ. «Να φροντίσουμε να μην μικρύνει ο παρανομαστής ραγδαία» (του λόγου χρέους προς ΑΕΠ).
Αναφορικά με τον δανεισμό του ESM, στο ερώτημα αν ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα έπαιρνε αυτά τα χρήματα απάντησε «εξαρτάται από τους στόχους που θα είχα για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων». Αν ο στόχος ήταν να φτιάξουμε ένα σύστημα Υγείας ενδεχομένως να άξιζε τον κόπο, είπε, προσθέτοντας: « και αν οι όροι δεν ήταν μνημονιακοί όροι».
Για πρόωρες
Στο ερώτημα γιατί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι φιλολαϊκό δεν έχει την ανάλογη απήχηση και οι δημοσκοπήσεις δείχνει καθηκωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή να κοιτάει κανείς τις δημοσκοπήσεις με βάση την πρόθεση ψήφου γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας στους 10 πολίτες που να εκτιμάει ότι έρχονται εκλογές εν μέσω πανδημίας, άρα δεν υπάρχει διακύβευμα αλλαγής κυβέρνησης, υπάρχει μόνο διακύβευμα αλλαγής κυβερνητικής πολιτικής». Κατά τα λοιπά σημείωσε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνουνε μεγάλη υποστήριξη στην κοινωνία.
Για σχέση με Μητσοτάκη
Στο ερώτημα πώς είναι οι σχέσεις του με το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως έχει τυπικές σχέσεις μαζί τους και πως τις δύο φορές που έχουν συζητήσει από κοντά «το κλίμα είναι ευχάριστο». Υπογράμμισε ότι την ευθύνη για την ενημέρωση των αρχηγών και των κομμάτων την έχει ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει σταθερή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό είναι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι στα εθνικά θέματα υπάρχει ενημέρωση και επικοινωνία στο επίπεδο των υπουργών.
Για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς για την ανασυγκρότηση του κόμματος και για το αν τον ΣΥΡΙΖΑ τον κρατάει πίσω το λεγόμενο «3%» έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει μπροστά. Ειδικότερα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει περάσει από 40 κύματα, δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 – 2012» Αντιθέτως, «ενηλικιώθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες» και «σήμερα καταλαμβάνει ένα χώρο από το κέντρο ως τα αριστερά του πολιτικού φάσματος». Χαρακτήρισε άδικη την κριτική περί του 3% λέγοντας ότι αφενός όσοι τα λένε αυτά ξεχνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα άλλο κόμμα, αφετέρου ακόμη και όταν είχε χαμηλά ποσοστά «είχε απήχηση πολύ ευρύτερη του ποσοστού της η ανανεωτική αριστερά».
Στο ερώτημα αν θεωρεί πως στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι θα μειωθεί η επιρροή τους αν διευρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε παραπέμποντας στη ρήση του Μαρξ «Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο» και πως στα μεγάλα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές φωνές, διαφορετικές τάσεις, καθώς είναι πολυσυλλεκτικά τα κόμματα. Από εκεί και πέρα είπε ότι δεν υπάρχουν δεν υπάρχουν ιδεολογικές και στρατηγικές διαφωνίες, υπάρχουν ενδεχομένως διαφωνίες στην τακτική και αγωνία για το τι θα φέρει αυτός ο μετασχηματισμός και αυτή η ανασυγκρότηση του κόμματος.
Ωστόσο άφησε μια αιχμή – προειδοποίηση με νόημα:
«Εγώ πιστεύω απολύτως ότι σε ένα με δυο χρόνια από σήμερα θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η εσωκομματική γεωγραφία του νέου ΣΥΡΙΖΑ, και θα έχει αναδιαταχθεί και τόσο που – γιατί τα γεγονότα είναι αυτά και η στάση απέναντι στα γεγονότα που διατάσσουν με βάση τις πολιτικές τοποθετήσεις στο εσωτερικό των κομμάτων άρα αυτοί που σήμερα μοιάζουν να είναι στα αριστερά αύριο να ναι στα δεξιά και αυτοί που είναι στα δεξιά αύριο να ναι στα αριστερά. Όμως είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς, να είναι καρδιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης».
Και συνέχισε λέγοντας «έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, απόφαση ειλημμένη» και δεν αφορά πρόσωπα αλλά την πολιτική, «στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν ένα ρόλο ιστορικό». Επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει διαφωνία ως προς τα στρατηγικά ζητήματα», άρα» με τις όποιες αναταράξεις θα προχωρήσουμε».
Για ΚΙΝΑΛ
Τέλος, αναφορικά με τη πρόθεση συνεργασίας που εκδηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου που βασίζεται στη θέση ότι η χώρα μπορεί και πρέπει να κυβερνιέται με κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας.