Στις ΗΠΑ μετέβη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να «πουλήσει» το «σχέδιο νίκης» του, που όχι μόνο δεν φαίνεται να πείθει τους δυτικούς, αλλά φέρνει και την αντίδραση της Μόσχας. Κάθε μέρα που περνάει η θέση των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ γίνεται πιο επισφαλής, ο ρωσικός στρατός προελαύνει στο ανατολικό μέτωπο και με τον χειμώνα προ των πυλών και τις καταστροφές στις υποδομές ενέργειας το Κίεβο ποντάρει όλα τα χρήματα των συμμάχων του στο αμφιλεγόμενο σχέδιο που παρουσίασε ο Ζελένσκι. Ο ίδιος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε ότι οι Ουκρανοί δεν θα αποδεχτούν ποτέ μια συμφωνία ειρήνης με τη Μόσχα που θα τους επιβληθεί από τις μεγάλες δυνάμεις και κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι σχεδιάζει επιθέσεις σε πυρηνικές υποδομές της Ουκρανίας.
Η ψυχρή υποδοχή και αξιολόγηση του σχεδίου, όπως εκφράστηκαν με διαρροές στο Bloomberg, αντανακλούν μια βαθύτερη αίσθηση απαισιοδοξίας μεταξύ των δυτικών συμμάχων. Και παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι το σχέδιο θα τερματίσει τον πόλεμο, δυτικοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν σημαντική πρόοδο μέσω αυτού, περιγράφοντάς το ως «λίστα ευσεβών πόθων», ενώ το Κρεμλίνο το χαρακτηρίζει «μοιραίο λάθος» και απειλεί με σοβαρές συνέπειες το Κίεβο.
Τραμπ: «Είναι πλασιέ»
Με τον πόλεμο να εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του και τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί να πάρει στα χέρια του για δεύτερη φορά το τιμόνι των ΗΠΑ, η κούραση των συμμάχων σε συνδυασμό με τις θέσεις του πρώην προέδρου σηματοδοτούν την αποδυνάμωση της στήριξης προς την Ουκρανία. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του μεγιστάνα σε συγκέντρωσή του στην Πενσιλβάνια, όπου ανέφερε ότι θεωρεί τον Ζελένσκι «τον μεγαλύτερο πλασιέ στην ιστορία» και ότι «κάθε φορά που έρχεται στη χώρα φεύγει με 60 δισ. δολάρια».
Στα σημαντικότερα στοιχεία του σχεδίου βρίσκονται η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ώστε να προλάβει το τέλος της θητείας του πρόεδρου Τζο Μπάιντεν, η δρομολόγηση νέων μηχανισμών για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων με τη δημιουργία κοινής ομπρέλας αεράμυνας πάνω από το ουκρανικό έδαφος και η απόκτηση της δυνατότητας το Κίεβο να στοχεύει περιοχές πιο βαθιά στα ρωσικά εδάφη.
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αναφέρει ότι το σχέδιο αποτελείται από τέσσερα κύρια σημεία και ένα που θα χρειαστεί μετά τον πόλεμο, προσθέτοντας ότι έχει σχεδιαστεί για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και να υλοποιηθούν το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2024. Επίσης, έχει επανειλημμένα καλέσει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων βαθιά μέσα στη Ρωσία, παρά τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι επιθέσεις αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, καθώς αποτελούν παραβίαση της κόκκινης γραμμής για τη Μόσχα.
Παγίδα το Κουρσκ
Την ίδια ώρα στα μέτωπα των συγκρούσεων οι Ουκρανοί επανακαθορίζουν τους στρατηγικούς τους στόχους στο Κουρσκ. Παρόλο που η Ουκρανία εξακολουθεί να κατέχει εδάφη εντός ρωσικού εδάφους μετά την αιφνιδιαστική εισβολή της στην περιοχή πριν από δύο μήνες, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο πλέον να αλλάξουν οι ισορροπίες υπέρ του Κιέβου. Οι ίδιοι οι στόχοι της εισβολής έχουν άλλωστε μεταβληθεί με τον χρόνο. Ο αρχικός σκοπός ήταν να αναγκαστεί η Ρωσία να μεταφέρει στρατεύματα από το Ντονμπάς και να χρησιμοποιηθεί η κατεχόμενη περιοχή ως διαπραγματευτικό χαρτί στο πλαίσιο του «σχεδίου νίκης».
Οταν ο στόχος της απαγκίστρωσης στρατευμάτων απέτυχε, καθώς η Ρωσία μετακίνησε μικρό αριθμό δυνάμεων χωρίς να ανακόψει την προέλαση στα ανατολικά, οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εστιάσουν στην αποτροπή μιας επικείμενης μεγάλης ρωσικής επίθεσης μέσω του Κουρσκ, να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας», για να διασωθεί έτσι το διαπραγματευτικό τους χαρτί. Το κρίσιμο ερώτημα στο μέτωπο αυτό είναι αν η Ρωσία θα καταφέρει να ανακτήσει τα κατειλημμένα εδάφη μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πλάνο της στρατιωτικής της διοίκησης.
Η Ινδία ως ιδανικός μεσάζων;
Τα νερά της αδιέξοδης μέχρι τώρα σύγκρουσης στην Ουκρανία ήρθε να ταράξει ο ενημερωτικός ιστότοπος Politico με δημοσίευμά του. Υποστηρίζει ότι το Κίεβο ποντάρει τώρα στην Ινδία προκειμένου να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία με όρους αποδεκτούς από την Ουκρανία. Το Κίεβο φέρεται να έχει βρει τον ιδανικό μεσολαβητή στο πρόσωπο του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο την περασμένη Δευτέρα 23/9 στη Νέα Υόρκη και συζήτησαν την πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Καθώς οι προσπάθειες χωρών όπως η Σαουδική Αραβία να παίξουν ρόλο ειρηνοποιού έχουν πέσει στο κενό, η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι βοηθά ενεργά την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας και ο Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τη Βραζιλία ότι «παίρνει το μέρος της Ρωσίας», η Ινδία εμφανίζεται τώρα ως μοναδικός παίκτης. Ενώ η χώρα έχει αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, έχει τοποθετηθεί υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και υπέρ της ανάγκης τερματισμού του πολέμου.