Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι εξελισσόμενες διαδικασίες σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται στο επίκεντρο της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Αυτό έγινε κάτι παραπάνω από σαφές κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και των δηλώσεων που έγιναν μπροστά στις κάμερες, πριν ξεκινήσει η κλειστή συνάντηση.
Η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, δίνοντας πολύ γρήγορα τον τόνο για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.
Το ενδιαφέρον και ο προσανατολισμός των Γερμανών για τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια έγινε περισσότερο εμφανές όταν έγινε γνωστή η απόφαση του Ζόραν Ζάεφ να αναβάλει την τελευταία ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των 80 βουλευτών. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της αναβολής, η ανησυχία μεταξύ των μελών της αποστολής που συνοδεύει την Γερμανίδα καγκελάριο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
TI ΔΗΛΩΣΕ Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Η Μέρκελ έρχεται σε μια Ελλάδα διαφορετική, θέλω να πιστεύω, από αυτήν της προηγούμενης επίσκεψής της. Ο Ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά από μέτρα που πολλές φορές ήταν ακατανόητα για τους πολίτες, ορισμένα ήταν άδικα. Σήμερα βγαίνουμε από την κρίση με πληγές, αφήνουμε πίσω την εποχή των ελλειμμάτων και είμαστε πρωταθλητές στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν τη συναίνεση των πολιτών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο μετά το τέλος της συνάντησής τους.
«Νομίζω ότι διανύσαμε μια περίοδο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, με δύσκολες στιγμές, με συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά, αλλά βρήκαμε κοινό τόπο, γιατί προείχε η διάσωση της Ελλάδας και της Ευρώπης. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα, από μέρος της κρίσης, είναι πλέον μέρος της λύσης», πρόσθεσε.
«Επισήμανα στην καγκελάριο το πρόβλημα της διόγκωσης του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη και τον ρόλο που έχουν στο φαινόμενο αυτό οι οικονομικές πολιτικές. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας συζητήσαμε μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το πρόγραμμα, το μεταναστευτικό… Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να επισημάνω τον καθοριστικό ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στις πρώτες ημέρες της προσφυγικής κρίσης. Μιλήσαμε για τα Βαλκάνια και για τη σημασία που έχουν η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι μοντέλο για μελλοντικές συμφωνίες», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
«Μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης… Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο από τη γειτονική μας χώρα. Υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή, υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά σε εξορύξεις, απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
ΥΠΟΔΟΧΗ ΜΕ ΑΒΡΟΤΗΤΕΣ
Νωρίτερα, χαμογελαστοί μπρστά στην είσοδο του Μεγάρου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν μία θερμή χειραψία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο χώρο της συνάντησης.
«Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μία διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης. Περάσαμε και μεταξύ μας αρκετές δυσκολίες αλλά κατορθώσαμε μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς και κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά και να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας την Μέρκελ.
ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
«Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστιοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός κλαός περασε μια δύσκολη περίδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις» τόνισε με τη σειρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι εδώ πέρασαν πολύ δύσκολα, μέσα από πολύ δύσκολες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις, κυρίως όσοι δεν είχαν δουλειά», συμμπλήρωσε.
«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεα. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», σχολίασε μεταξύ άλλων.