Έρευνα: Αποφύγετε να τρώτε δύο ζαμπόν την ημέρα

Κοινοποίηση:
diatrofi-egkefalos

Η κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια εκτενή μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, η οποία περιλάμβανε τη συμμετοχή 2 εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μόλις δύο φετών ζαμπόν ημερησίως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 15%. Αυτή η έρευνα παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

 

Διαβήτης Τύπου 2: Μια παγκόσμια πρόκληση

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί σοβαρή παγκόσμια υγειονομική πρόκληση, καθώς πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με αυτήν την πάθηση. Ο διαβήτης αυτός είναι γνωστός για τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει, όπως η τύφλωση, η νεφρική ανεπάρκεια, οι καρδιακές προσβολές, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων. Η ανάγκη για στρατηγικές πρόληψης είναι επιτακτική.

Εκτός από τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς βάρους και της σωματικής δραστηριότητας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η βελτίωση της διατροφής μπορεί να είναι ένας από τους κύριους τρόπους για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Η προσοχή στη διατροφή μας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση δεδομένων που αφορούσαν 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της ανατολικής Μεσογείου, της νοτιοανατολικής Ασίας και του δυτικού Ειρηνικού, και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Nita Forouhi, δήλωσε: «Η έρευνά μας παρέχει τα πληρέστερα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του υψηλότερου μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει τις συστάσεις περιορισμού της κατανάλωσής τους, για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 31 ομάδες μελέτης μέσω του InterConnect – ενός έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε διάφορους πληθυσμούς.

 

Επεξεργασμένο και μη επεξεργασμένο κρέας

Διαπίστωσαν ότι η συνήθης ημερήσια κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος – που ισοδυναμεί με δύο φέτες ζαμπόν – σχετίζεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.

Η κατανάλωση 100γρ. μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με μια μικρή μπριζόλα – συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η συνήθης κατανάλωση 100 γρ. πουλερικών την ημέρα συσχετίστηκε με 8% υψηλότερο κίνδυνο. Όταν πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω αναλύσεις για να ελεγχθούν τα ευρήματα υπό διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών έγινε ασθενέστερη, αλλά οι συσχετίσεις με τον διαβήτη τύπου 2 για το επεξεργασμένο κρέας και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας παρέμειναν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα δεδομένα του InterConnect επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα να λάβει ευκολότερα υπόψη της «διάφορους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής ή οι συμπεριφορές υγείας, που μπορεί να επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και του διαβήτη», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Chunxiao Li, επίσης από το Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν συγκεντρώσει τα υπάρχοντα αποτελέσματα, η νέα ανάλυση εξέτασε τα δεδομένα από μεμονωμένους συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη. Η τεχνική αυτή επέτρεψε στους ερευνητές να παράσχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης διαφόρων ειδών κρέατος και του διαβήτη τύπου 2 από ό,τι ήταν δυνατό προηγουμένως.

Σωστή διατροφή και άσκηση
Ο Δρ. Duane Mellor, του Πανεπιστημίου Άστον, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι το συνολικό μήνυμα για μέτρια κατανάλωση κρέατος συνάδει με τις συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.

«Αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τακτική σωματική δραστηριότητα για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Mellor.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ετσι.! Μην ξαναφάτε 2 σκουπίδια την ημέρα, να τρώτε μόνο 1.

Comments are closed.