Τα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως και αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς η νόσος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις, καρκίνο και άνοια.
Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας από 216.695 συμμετέχοντες. Η διατροφή τους αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για συνολικό διάστημα έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, αλλά και με γαλακτοκομικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αντικατάσταση μίας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων σχετιζόταν με 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και η αντικατάσταση με μία μερίδα γαλακτοκομικών σχετιζόταν με 22% χαμηλότερο κίνδυνο.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά μας και προηγούμενες εργασίες, θεωρούμε ότι ένα όριο περίπου μίας μερίδας κόκκινου κρέατος την εβδομάδα θα ήταν λογικό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία τους», αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Διατροφής και επικεφαλής συγγραφέας, Βάλτερ Βίλετ.
Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υγιεινές φυτικές πηγές πρωτεΐνης, εκτός από τα οφέλη για την υγεία, θα βοηθούσε και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής και θα είχε και άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαλακίες κλασικά των γιατρών. Αντι να πούνε την αλήθεια, ότι η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα σάκχαρα προκαλούν τα προβλήματα, δαιμονοποιούν τροφές αθώες όπως το κοκκινο κρέας, τα υγιή λιπαρά, και σε βάζουν να τρως υθδατάνθρακες (δηλαδή σάκχαρα) ως δήθεν υγιεινή διατροφή. Βλακείες για θύματα.
Γι’αυτο μα@@κες ν’ακουτε τους καριολοειδικους κι’απο δω και περα να τρωτε εντομα και σκουληκια για να εχετε την υγιεια σας
Ερευνητές αλλά που; Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρρώστιες είναι μέσα στο αίμα και αυτές οι έρευνες έγιναν στους απολίτιστους Δυτικούς που τρώνε το κρέας σχεδόν ωμό μόλις πάρει χρώμα το βγάζουν το βγάζουν από τη φωτιά και μόλις το κόψεις τρέχει αίμα. Οι ΄Ελληνες είναι μάγκες και ξέρουν πως το ψήνουν γι’ αυτό φάτε άφοβα και μην ακούτε μ@λ@κίες δυτικών.