Έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων έδειξε ότι οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια του νέου κορονοϊού, αλλά ακόμη και αυτές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας δεν μπορούν να αποκλείσουν τελείως τον κίνδυνο μετάδοσης.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο έφτιαξαν έναν ασφαλή θάλαμο με κεφάλια από κούκλες που αντίκριζε το ένα το άλλο. Στο ένα κεφάλι είχε προσαρμοστεί ένας νεφελοποιητής, με τον οποίο γινόταν προσομοίωση βήχα και εκπομπής σωματιδίων νέου κορονοϊού. Στο άλλο κεφάλι γινόταν προσομοίωση της φυσιολογικής διαδικασίας της αναπνοής, με τη χρήση ενός θαλάμου συλλογής των ιών που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της αναπνευστικής οδού.
Μια βαμβακερή μάσκα μείωνε την ιική πρόσληψη από την κούκλα που “ανέπνεε” έως και 40% σε σύγκριση με τη μη χρήση μάσκας. Μια μάσκα N95, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες της υγείας, απέκλειε έως και το 90%. Ωστόσο ακόμη και όταν η μάσκα N95 προσαρμοζόταν με ταινία στο κεφάλι της κούκλας, ορισμένα ιικά σωματίδια εξακολουθούσαν να καταφέρνουν να περνούν.
Όταν προσαρμοζόταν μάσκα και στο κεφάλι της κούκλας που “έβηχε”, οι βαμβακερές μάσκες και οι επαγγελματικές απέκλειαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% την μετάδοση του νέου κορονοϊού.
“Υπάρχει ένα διαδραστικό αποτέλεσμα όταν και ο δέκτης του ιού και αυτός που τον μεταδίδει φορούν μάσκα”, επισημαίνουν οι ερευνητές σε έκθεσή τους που έδωσαν χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας τείνουν να συμφωνήσουν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα. Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) αναθεώρησαν τις κατευθυντήριες οδηγίες τους αυτόν τον μήνα σημειώνοντας ότι ο ιός μπορεί να παραμένει στον αέρα για ώρες.
Μια ξεχωριστή ομάδα Ιαπώνων ερευνητών χρησιμοποίησε προσομοιώσεις από υπερυπολογιστή για να δείξει ότι η υγρασία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην αερογενή διασπορά ιικών σωματιδίων.