Η μελέτη δείχνει ότι ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες επηρεάζει αρνητικά τόσο τον βαθύ ύπνο όσο και την ανάκαμψη των ικανοτήτων του σώματος που ο ύπνος προσφέρει
Ηαιολική ενέργεια έχει επικριθεί, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι δεν είναι επικερδής, αλλά και ως αναποτελεσματική, αναξιόπιστη και περιβαλλοντικά επεμβατική.
Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει τώρα ότι μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής και για την ανθρώπινη υγεία.
Ο ήχος που παράγουν οι ανεμογεννήτριες δεν είναι μόνο ενοχλητικός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά επίσης προκαλεί σοβαρές διαταραχές του ύπνου.
Στην Σουηδία άνθρωποι που ζουν κοντά στα αιολικά πάρκα, που τώρα εξαπλώνονται στη χώρα με ολοένα και πιο γρήγορο ρυθμό, υπέφεραν από προβλήματα ύπνου, εκτός από την ταλαιπωρία που βιώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον θόρυβο που προκαλούν οι γεννήτριές τους.
Αλλά, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο θόρυβος από την αιολική ενέργεια είναι πραγματικά ο ένοχος του προβλήματος.
Ωστόσο, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ δείχνει τώρα ότι όσοι υπέφεραν από προβλήματα ύπνου δικαιολογούνται να κατηγορούν τις ανεμογεννήτριες.
“Οι άνθρωποι που ζουν δίπλα σε μια ανεμογεννήτριες ανέφεραν ότι ενοχλούνται στον ύπνο τους, αλλά δεν έχουμε επιστημονική υποστήριξη γι ‘αυτό”, λέει η Kerstin Persson Waye, καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Η μελέτη δείχνει ότι ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες επηρεάζει αρνητικά τόσο τον βαθύ ύπνο όσο και την ανάκαμψη των ικανοτήτων του σώματος που ο ύπνος προσφέρει.
Το επίπεδο θορύβου δεν χρειάζεται επίσης να είναι πολύ υψηλό για να θέσει σε κίνδυνο την υγεία.
“Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον.
Εν μέρει θεωρώντας ότι βλέπουμε τον αντίκτυπο σε τόσο χαμηλά επίπεδα, και εν μέρει επειδή βλέπουμε ότι τα αντικειμενικά δεδομένα υποστηρίζονται από αυτά που οι ίδιοι οι άνθρωποι λένε ότι έχουν βιώσει”, λέει η Persson Waye.
Συγκεκριμένα, η μελέτη διεξήχθη έτσι ώστε 50 άτομα να κληθούν να κοιμηθούν σε εργαστηριακό χώρο υγιούς περιβάλλοντος για αρκετές νύχτες.
Οι μισοί από αυτούς ζουν πιο κοντά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ενοχλητικά αιολικά πάρκα για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ οι άλλοι μισοί δεν έχουν συστήματα ανεμογεννητριών κοντά στα σπίτια τους.
Ενώ κοιμόντουσαν στο εργαστήριο, εκτέθηκαν σε θόρυβο αιολικής ενέργειας ενώ καταγράφηκαν αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τις κινήσεις των ματιών και τον καρδιακό ρυθμό και αυτά τα στοιχεία τέθηκαν σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δεδομένα για νυχτερινό ύπνο χωρίς διαταραχές της αιολικής ενέργειας.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα.
Ο ύπνος με το θόρυβο της αιολικής ενέργειας σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να βυθιστεί σε βαθύ ύπνο κανείς και ότι ο ύπνος γίνεται συντομότερος.
Ο κακός ύπνος ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Η έρευνα έδειξε ότι ο βαθύς ύπνος ή ο λεγόμενος ύπνος REM είναι σημαντικός για τις ψυχικές μας λειτουργίες.