Σημαντικές παραλείψεις, κωλυσιεργία και σειρά λαθών φέρνει στην επιφάνεια η έρευνα που έκανε η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για το ναυάγιο της Πύλου.
Τα βασικά συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:
Οι επίσημες έρευνες σχετικά με τους αξιόπιστους ισχυρισμούς ότι οι ενέργειες και οι παραλείψεις του ελληνικού Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) που συνέβαλαν στο ναυάγιο και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών ανοιχτά της Πύλου, στην Ελλάδα, πριν από έξι μήνες, έχουν σημειώσει ελάχιστη ουσιαστική πρόοδο.
Μια πλήρης αναφορά σχετικά με το τι συνέβη είναι υψίστης σημασίας προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η αλήθεια και η δικαιοσύνη, τόσο για τους επιζώντες όσο και για τις οικογένειες των θυμάτων, και αφετέρου να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι στο μέλλον.
Οι αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι ισχυρισμοί σε βάρος αξιωματούχων του Λιμενικού Σώματος και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων θα τύχουν εμπεριστατωμένης έρευνας και ότι θα φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους αξιωματούχους για τους οποίους υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για διάπραξη αδικήματος.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι επίσημες έρευνες σχετικά με τους αξιόπιστους ισχυρισμούς ότι οι ενέργειες και οι παραλείψεις του ελληνικού Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) συνέβαλαν στο τραγικό ναυάγιο και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών ανοιχτά της Πύλου, στην Ελλάδα, πριν από έξι μήνες, έχουν σημειώσει ελάχιστη ουσιαστική πρόοδο, δήλωσαν σήμερα η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος «Adriana» ανατράπηκε νωρίς το πρωί της 14ης Ιουνίου 2023, παρασύροντας μαζί του στον θάνατο περισσότερους από 600 ανθρώπους. Είχε ξεκινήσει το θαλάσσιο ταξίδι του από τη Λιβύη πέντε ημέρες νωρίτερα μεταφέροντας περίπου 750 μετανάστριες/-στες και αιτούσες/-ντες άσυλο, μεταξύ των οποίων και παιδιά, κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Από τα άτομα που επέβαιναν, διασώθηκαν μόνο 104, ενώ περισυνελέγησαν 82 σοροί.
«Το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται να αποτελεί άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της αποποίησης ευθυνών από μέρους των ελληνικών αρχών για τη διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν στη θάλασσα», δήλωσε η Judith Sunderland, αναπληρώτρια διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Μια πλήρης αναφορά για όσα συνέβησαν είναι υψίστης σημασίας προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η αλήθεια και η δικαιοσύνη, τόσο για τους επιζώντες όσο και για τις οικογένειες των θυμάτων, και αφετέρου να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι στο μέλλον».
Έξι μήνες μετά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στο ναυάγιο της Πύλου, νέα έρευνα από την @amnesty και τη @hrw και τη Human Rights Watch δείχνει ότι οι ενέργειες του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος συνέβαλαν στο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. pic.twitter.com/hJz0nPc8kH
— Διεθνής Αμνηστία (@AmnestyGreece) December 14, 2023