Έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της άννοιας

Κοινοποίηση:
b1

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή σημάδια άνοιας αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκ. ως το 2050 και οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το πολύ σημαντικό θέμα προσπαθούν να βρουν λύσεις, εστιάζοντας στο θέμα της πρόληψης.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες ειδικοί στο θέμα της άνοιας, το 50% των περιστατικών της θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή, έστω, να καθυστερήσει σημαντικά, αν είχαν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα εκ μέρους των ασθενών.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προσδιόρισαν 14 παράγοντες κινδύνου, που ξεκινούν να εμφανίζονται από την παιδική ηλικία και μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση της ασθένειας. Η καθηγήτρια Gill Livingston, επικεφαλής της μελέτης, μίλησε στην εφημερίδα Guardian για το θέμα:

«Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο πιστεύουν ότι η άνοια είναι αναπόφευκτη, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ενώ η επί μακρόν έκθεση σε κίνδυνο συνεπιφέρει αποτελέσματα, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να δράσουμε».

Η Dr. Livingston επεσήμανε ότι η άνοια μπορεί να προληφθεί ακόμα και από την παιδική ηλικία, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στους νέους παράγοντες ρίσκου που προσδιορίστηκαν στη μελέτη: Περίπου το 7% των περιπτώσεων άνοιας συνδέονται με τα ποσοστά υψηλής «κακής χοληστερίνης» από την ηλικία των 40 ετών και πάνω, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 2% σχετίζεται με προβλήματα οράσεως που δεν έχουν αντιμετωπιστεί όπως πρέπει.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την άνοια είναι τα προβλήματα ακοής, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η μελέτη αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο πρόληψης και καθυστέρησης της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πράγμα που είναι πολύ ενθαρρυντικό. Η αντιμετώπιση των πιο πάνω επιβαρυντικών παραγόντων μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και τους ασθενείς που ήδη έχουν εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα και προσπαθούν να καθυστερήσουν τυχόν έξαρσή τους.

Η Dr. Livingston ανέφερε ότι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος ενάντια στην άνοια είναι η ήπια άσκηση, που μπορεί να περιλαμβάνει από το χαλαρό περπάτημα ως και τεντώματα που γίνονται από την καρέκλα του γραφείου. Πέραν αυτού, συμβουλεύει το κοινό να πραγματοποιεί τακτικά γενικές εξετάσεις και να αποφεύγει κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: