Έρχεται αύξηση κατά 0,10 – 0,15 ευρώ σε πλαστικά και αλουμινένια μπουκάλια

Κοινοποίηση:
87b9fa75-plastic-bottle

Ανατιμήσεις έρχονται και στα εμφιαλωμένα νερά, τους χυμούς και τα αναψυκτικά που διατίθενται σε πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες, από το 2026.

Ωστόσο, αυτά τα χρήματα θα επιστρέφονται στον καταναλωτή εάν ανακυκλώσει την κενή συσκευασία σε κάποιο από τα χιλιάδες ειδικά μηχανήματα που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία. Με αυτό το σύστημα, τόνοι πλαστικού θα επαναχρησιμοποιηθούν σε νέα προϊόντα και δεν θα καταλήξουν στη θάλασσα, για να αποτελέσουν τροφή στα ψάρια.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2026, τα ποτά που αγοράζουμε σε πλαστικές και αλουμινένιες φιάλες θα επιβαρυνθούν με 0,10 – 0,15 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος αυτής, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να το επιστρέφουν σε ειδικά μηχανήματα ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί το πλαστικό.

Αυτό το ποσό θα επιστρέφεται στον καταναλωτή μόλις ανακυκλώσει. Το μέτρο προβλέπεται στο νομοσχέδιο που τίθεται προς συζήτηση στην Βουλή, εισάγοντας έναν νέο μηχανισμό, αυτόν της εγγυοδοσίας.

Περίπου 15.000 ειδικά μηχανήματα ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν, με έξοδα των παραγωγών σε υπαίθριους χώρους σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα. Σε μικρά νησιά και σε απομακρυσμένα χωριά θα εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους. Οι πολίτες, απλώς, θα τοποθετούν τις κενές φιάλες και θα παίρνουν πιστωτικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response