Έρχεται δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις – Οι ρυθμίσεις οφειλών που… σώζονται

Κοινοποίηση:
eforia-1

Το υπουργείο Εργασίας με νομοθετική ρύθμιση που βρίσκεται υπό επεξεργασία, ετοιμάζεται να δώσει δεύτερη ευκαιρία για τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) που χάθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Στο τραπέζι βρίσκεται η επανένταξη στις ρυθμίσεις που χάθηκαν το διάστημα της πανδημίας του κορωνοιού και κυρίως στο σχήμα των 120 δόσεων, για όσους σφαλισμένους – οφειλέτες δεν πλήρωσαν δυο συνεχόμενες δόσεις και απώλεσαν έτσι την ρύθμισή τους. Υπενθυμίζεται πως όλες οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών μεταχρονολογήθηκαν μέσα στην καραντίνα με περίοδο χάριτος 3 μηνών, ώστε να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους εκ νέου από 30 Ιουνίου.

Η μεγάλη ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται:

Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης

Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 01/01/2019

Συνεπώς όσοι δεν πλήρωσαν – για παράδειγμα – τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου και έχασαν την ρύθμισή τους, θα μπορέσουν τώρα να επανενταχθούν στο ευνοϊκό σχήμα και να συνεχίσουν την τμηματική αποπληρωμή των ασφαλιστικών τους οφειλών.

Η νέα ευκαιρία είναι ζωτικής σημασίας κυρίως για όσους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ έχασαν τη ρύθµιση, καθώς κινδυνεύουν µε πλήρη αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεµα προσαυξήσεων και βασικού χρέους µέσω του επανυπολογισµού. Αυτό σηµαίνει πως το χρέος µπορεί να αυξηθεί για όσους εγκαταλείπουν οριστικά τις 120 δόσεις έως και 67%.

Υπενθυμίζεται πως η απώλεια της ρύθµισης των 120 δόσεων οδηγεί στην αναβίωση της οφειλής και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων στην κατάσταση που είχαν κατά την ηµεροµηνία υπαγωγής στη ρύθµιση και μάλιστα πριν από τον τυχόν επανυπολογισµό τους. Αυτό σημαίνει πως μια ενδεχόμενη απώλεια της ρύθμισης των 120 δόσεων θα είχε πολύ σημαντικό κόστος για αρκετούς ασφαλισμένους – οφειλέτες.

«Πριν 10 μέρες το υπουργείο Οικονομικών έκανε ανακοινώσεις συνολικά για το θέμα των ρυθμίσεων και πως θα τακτοποιηθούν. Πως θα επανενταχθούν, δηλαδή, στις 120 δόσεις αυτοί που επλήγησαν και την έχασαν. Και ταυτόχρονα συμπληρωματικές ρυθμίσεις για τις δόσεις τις φορολογικές. Ετοιμάζουμε στο υπουργείο Εργασίας ένα αντίστοιχο πλαίσιο στο τμήμα που μας αφορά. Αυτό θα έρθει με νομοθετική διάταξη. Το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών και η ένταξή τους στις 120 δόσεις, το πως θα γίνει αυτό και το πότε θα γίνει», αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι Συμβαίνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να αποπληρωθούν οι δόσεις που έχουν χαθεί από το σχήμα των 120 δόσεων, προκειμένου να ισχύει η επανένταξη, αλλά να δοθεί παράλληλα – ως κίνητρο – η δυνατότητα ταυτόχρονης ρύθμισης των οφειλών του 2019 και του 2020 σε 12 δόσεις.

Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Συνεπώς η νέα ευκαιρία αναμένεται να έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά:

Καταβολή του συνόλου των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές ως προϋπόθεση για την επανένταξη

Δυνατότητα ένταξης των νέων βεβαιωµένων εκτός ρύθµισης οφειλών – δηλαδή οφειλών του 2019 και του 2020 – στην ρύθμιση των 12 δόσεων.

Σε αντιστοιχία με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το σενάριο να μεταχρονολογηθούν και οι δόσεις Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, ώστε η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Οκτώβρη και οι δόσεις που μετακυλήθηκαν να προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΚΕΑΟ, στο τέλος Μαρτίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις του Ν.4611/2019 (ρύθμιση 120 δόσεων) έφτασαν σε πλήθος τις 433.474 για οφειλές περίπου 4 δισ. ευρώ. Στα τέλη Μαρτίου είχαν ήδη χαθεί 51.596 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 892,66 εκ. ευρώ.

Οι δόσεις που έληγαν 31/3, 30/4 και 31/5 έπρεπε να πληρωθούν από 30/6 και μετά. Δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις πάγωσαν μέσα στην καραντίνα και οι πληρωμές των δόσεων μεταχρονολογήθηκαν για 3 μήνες, τα στοιχεία είναι σχεδόν ίδια και στις 30 Ιουνίου. Οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις του ν.4611/2019 έφτασαν στο τέλος του Ιουνίου 2020 τις 447.332 για οφειλές 4.028.239.612 ευρώ. Αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου είχαν χαθεί σωρευτικά 51.847 ρυθμίσεις συνολικού ύψους 900,85 εκ. ευρώ, δηλαδή 251 ρυθμίσεις επιπλέον.

Οι περισσότερες απώλειες, ωστόσο, θα καταγραφούν στην τρίτη 3μηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, που θα αποτυπώνει τις κινήσεις της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, όταν οι ρυθμίσεις είχαν ξεπαγώσει και οι υποχρεώσεις αποπληρωμής είχαν επιστρέψει.

Σε 12 – 24 δόσεις οι οφειλές του lockdown

Παράλληλα με την αναβίωση των 120 δόσεων και σε αντιστοιχία με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και η αποπληρωμή σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% των οφειλών της καραντίνας προς τον e-ΕΦΚΑ.

Οι μεταχρονολογημένες ασφαλιστικές οφειλές του lockdown, από τρέχουσες εισφορές σε παράταση, θα ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων που έρχεται και για τους φόρους.

Ο λόγος για τα παγωμένα χρέη της πανδημίας προς τον e-ΕΦΚΑ από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία θα ενταχθούν στην κορωνο – ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει:

12 άτοκες δόσεις ή

24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και αποπληρωμή από τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των “παγωμένων” χρεών προς τα Ταμεία, που διαμορφώθηκε στην περίοδο της καραντίνας, με διαδοχικές υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες πάγωσαν και μετακυλήθηκαν οι σχετικές υποχρεώσεις καταβολών. Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών σε αναστολή, τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι εργατικές, καλύπτονται κατά 100% από το κράτος και δεν βαρύνουν τον εργοδότη για όλη την χρονική περίοδο της αναστολής στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζομένου. Συνεπώς οι εισφορές που πάγωσαν και πήραν παράταση αποπληρωμής όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είναι αυτές που «έτρεξαν» έως την απαγόρευση λειτουργίας ή έως την έναρξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Συνολικά έχουν παραταθεί ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαΐου, οι οποίες ανεστάλησαν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μεταχρονολογήθηκαν, ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν παγώσει και αναμένεται τώρα να μπουν στην ρύθμιση είναι:

τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πάγωσαν και πήραν παράταση ώστε να πληρωθούν έως 30/9/2020 (έως 10/10/2020 για το πρώην ΝΑΤ), έως 31/10 (έως 10/10 για το πρώην ΝΑΤ) και έως 30/11 (έως 10/11 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.

τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων  επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πήραν παράταση ώστε να εξοφληθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9 για τις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου – Μαρτίου και 31/10 για τις τρέχουσες εισφορές Απριλίου – Μάιου.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: