Έρχεται νομοθετική ρύθμιση στις ΗΠΑ για την προστασία των ανηλίκων από τα Social Media

Κοινοποίηση:
instagram-smartphone-1_0

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο έρχεται νομοσχέδιο για την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο και ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, που αποτελεί το πρώτο σημαντικό νομοθετικό κείμενο με στόχο τη σχετική ρύθμιση της βιομηχανίας τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

 

Το νομοθετικό κείμενο, που υιοθετήθηκε από την Αμερικανική Γερουσία και που περιμένει το πράσινο φως για να εγκριθεί κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων διατάσσει από τις πλατφόρμες Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να θεσπίσουν διατάξεις για την προστασία των ανηλίκων από προβληματικό και επικίνδυνο περιεχόμενο που αφορά κυρίως τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την παρενόχληση μέσω διαδικτύου και την προώθηση της αυτοκτονίας και των διατροφικών διαταραχών.

Επίσης, αποσκοπεί να περιορίσει την ικανότητα των χρηστών (βασικά ενηλίκων και όχι με «θεμιτούς σκοπούς») να επικοινωνούν με παιδιά μέσω διαδικτυακών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και να επιβάλει μεγαλύτερο γονεϊκό έλεγχο. Τέλος, ένα άλλο σκέλος του κειμένου επιδιώκει να ενισχύσει τα πρότυπα εμπιστευτικότητας για τους ανηλίκους και να απαγορεύει τη στοχευμένη διαφήμιση για παιδιά στο διαδίκτυο.

 

Σε ό,τι αφορά τις εταιρίες που κατέχουν και διαχειρίζονται τις σχετικές πλατφόρμες, οι όμιλοι Microsoft, X (πρώην Twitter) και Snapchat εξέφρασαν υποστήριξη για το κείμενο, ενώ το Meta (Facebook, Instagram) και το TikTok δεν έδειξαν σαφή στήριξη. Απ΄ την άλλη, ο πρόεδρός του Μeta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε σχετική ακρόαση στο Κογκρέσο στα τέλη Ιανουαρίου, είχε ζητήσει μια σπάνια συγγνώμη από τα θύματα των καταχρήσεων των ψηφιακών πλατφορμών.

Έντονες αντιδράσεις ήταν και από συλλόγους, που ισχυρίστηκαν ότι οι έφηβοι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με απομόνωση.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη νομοθεσία που προωθείται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, σχεδόν τριάντα αμερικανικές Πολιτείες άσκησαν διώξεις ήδη από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου κατά της Meta, κατηγορώντας τις πλατφόρμες της, το Facebook και το Instagram, ότι βλάπτουν την “ψυχική και τη σωματική υγεία των νέων”.

Ωστόσο, η Μeta, καθώς και οι υπόλοιπες ψηφιακές πλατφόρμες έχουν μέχρι στιγμής προστατευθεί σε μεγάλο βαθμό από κάθε νομική ευθύνη όσον αφορά τα περιεχόμενα που κοινοποιούνται στον ιστότοπό τους. Επομένως τίθεται ένα ζήτημα, αν όπως έχουν τα πράγματα με τις νέες τεχνολογίες, το ίντερνετ, ειδικότερα τα social media και βέβαια την παγκοσμιοποιημένη διάδοση και δικτύωσή τους, μπορεί να βρεθεί στέρεη νομική βάση για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ στη συζήτηση εξετάζεται και το τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ενώ πρωτοπορεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, δείχνει να υστερεί στα θέματα της ρύθμισης των social media για ανήλικους χρήστες

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: