Έρχεται νόμος για μαζικές νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό!

Κοινοποίηση:
paralia

Νομοσχέδιο για την γενικευμένη νομιμοποίηση δημόσιων αλλά και ιδιωτικών αυθαιρεσιών στον αιγιαλό και στην παραλία προωθείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» πρόκειται για διατάξεις πολύ ευνοϊκές για όσους έχουν παρανομήσει σε σύγκριση μάλιστα με τις αντίστοιχες που είχαν παρουσιασθεί το 2014 και είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα να αποσυρθούν.

Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία αλλά και σε παρόχθια ζώνη ποταμού ή λίμνης αρκεί μια απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Το νομοσχέδιο που προωθείται η εκτίμηση είναι ότι όλες οι παρανομίες θα παγιωθούν και μετά τη νομιμοποίησή τους δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής. Μάλιστα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», παρότι γίνεται διαχωρισμός προ και μετά του Ιουλίου του 2011 η ημερομηνία που θέτουν οι τρεις νόμοι για τα αυθαίρετα αφήνει «παράθυρο» για νομιμοποίηση από το 2011 και μετά!

Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση των έργων ή την χορήγηση άδειας θα πρέπει να υπάρχει νόμιμος διακανονισμός της αποζημίωσης που καθορίζεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία έως και πέντε έτη αναδρομικά. Η ετήσια αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, θα υπολογίζεται με βάση, το αντίστοιχο αντάλλαγμα για τη χρήση του χώρου του έργου, προσαυξημένο κατά ένα τρίτο.

Ο ιδιώτης εντός διμήνου θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για εξαίρεση από την κατεδάφιση ή αδειοδότηση των αυθαίρετων κατασκευών. Εάν απορριφθεί, θα έχει περιθώριο τριών ετών για να τα κατεδαφίσει.

Το σχέδιο νόμου, προβλέπει ότι η διατήρηση παράνομων κτισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους έργων, μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν κατασκευαστεί έως τις 28.7.2011, συνδέονται λειτουργικά με τα νομίμως κατασκευασθέντα έργα και ότι δεν είναι επικίνδυνα.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να εξαιρείται από την κατεδάφιση, μια ευρεία γκάμα έργων που κατασκευάστηκαν μετά την 28.7.2011 (Εθνικής Άμυνας και ασφάλειας, εθνικής σημασίας, υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας, ΑΠΕ, διεθνούς, εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, δημοτικών οδών κ.α).

Στο μενού των παραχωρήσεων χρήσης, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν νησίδες, βραχονησίδες, ύφαλους, θαλάσσιες εκτάσεις κ.α για εξυπηρέτηση γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών, υδατοκαλλιεργητικών, ναυταθλητικών, τουριστικών σκοπών, ενέργειας, ΑΠΕ κλπ. Η παραχώρηση θα γίνεται πάντα έναντι ανταλλάγματος.
Όσον αφορά στις παραχωρήσεις για απλή χρήση του αιγιαλού (ξαπλώστρες, ομπρέλες) θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τριών μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τετραγωνικών μέτρων.

Σήμερα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι παραχωρήσεις μπορούν να φτάνουν τα 500 τ.μ. ενώ η ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 μέτρων σε μήκος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: