«ΕΡΧΟΝΤΑΙ» ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ – ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Κοινοποίηση:
stratos

«Σαρωτικές» είναι οι αλλαγές που «έρχονται» στην στρατιωτική θητεία, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να προτεραιοποιεί το ζήτημα και να προαναγγέλει τροποποιήσεις με βάση το «φινλανδικό μοντέλο».

Ειδικότερα, από τις πρώτες αλλαγές που θα εφαρμοστούν είναι η ψηφιοποίηση των στρατιωτικών εγχειριδίων, αντικαθιστώντας τα με τάμπλετ που θα παρέχονται στους νεοσύλλεκτους για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους.

Μάλιστα, θα δίνεται στους στρατιώτες η δυνατότητα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, που θα χωρίζονται σε υποχρεωτικές και εθελοντικές.

Στις υποχρεωτικές θα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση γνωστικών ψηφιακών δυνατοτήτων, η διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης για ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές και η παροχή πρώτων βοηθειών.

Στις εθελοντικές περιλαμβάνονται τεχνικές δεξιότητες, με προγράμματα από τα κέντρα δια βίου μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων και υπό σκέψη βρίσκονται ο βοηθός φαρμακοποιού, ο βοηθός οδοντιάτρου, ο μάγειρας, ο αρτοποιός, ο τεχνικός υγιεινής ασφάλειας, ο διασώστης και το μέλος πληρώματος ασθενοφόρου.

Το απολυτήριο τους θα συνοδεύεται από πιστοποιητικό εκπαίδευσης.

Το «φινλανδικό μοντέλο» και η διάρκεια της θητείας

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είχε μιλήσει για τις επικείμενες αλλαγές σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην «Καθημερινή», τονίζοντας ότι η διάρκεια της θητείας δεν πρόκειται να αυξηθεί, ενώ απέρριψε και το μοντέλο του επαγγελματικού στρατού.

Στη συνέντευξή του σημείωσε πως θα ισχύσει μια νέα πραγματικότητα στην στρατιωτική θητεία, με γνώμονα το να μετατραπεί από «θητεία – αγγαρεία» σε «θητεία-ευκαιρία».

Όσον αφορά το φινλανδικό μοντέλο, ο ίδιος εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτόν «η θητεία θα προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης θα του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – που θα γίνουν σταδιακά – θα επιδιωχθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

«Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25 και 30% διεσπαρμένες ανά την χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Κ», Βασίλη Νέδου, αν αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται και αύξηση της θητείας, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απάντησε:

«Όχι, δεν σημαίνει αύξηση στον χρόνο θητείας. Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση.

Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα».

Κατά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις διότι αντιμετωπίζει πραγματικές απειλές.

«Δεν το κάνει επειδή το επιλέγει, μακάρι να ήμασταν ένα κράτος σαν το Λουξεμβούργο. Μια επιλογή θα ήταν ένας αμιγώς επαγγελματικός στρατός. Η δική μου προσωπική απάντηση και η κυβερνητική απάντηση είναι αρνητική. Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη.

Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός, οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες. Μονάδες με 25% πληρότητα, των οποίων το 75% θα συμπληρωθεί από εφέδρους οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν είναι αξιόμαχες μονάδες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.Δένδιας.

Ποιο είναι το «φινλανδικό μοντέλο» στρατιωτικής θητείας

Κατά το Σύνταγμα της Φινλανδίας «κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην υπεράσπιση της πατρίδας ή να τη συνδράμει σύμφωνα με το νόμο».

Έτσι κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος για στρατιωτική θητεία, ενώ οι γυναίκες μπορούν να το ζητήσουν σε εθελοντική βάση.

Η στρατιωτική θητεία διαρκεί κατά περίπτωση έως έναν χρόνο: είναι πχ διαφορετική για κάποιον που εκπαιδεύεται για καθήκοντα βαθμού που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και διαφορετική (μεγαλύτερη) για όσους ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία.

Μετά τη στρατιωτική θητεία, το προσωπικό εντάσσεται στην εφεδρεία στην οποία παραμένει μέχρι την ηλικία των 50 ετών (αξιωματικοί και υπαξιωματικοί μέχρι τα 60), λαμβάνοντας επανεκπαίδευση που μπορεί να φτάσει τμηματικά ακόμη και τις 150 ημέρες (200 για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

30 Σχόλια

  1. Εγώ λέω αυτά τά καθηκια μία πού μας έχουν αντικαταστήσει με λαθρομετανάστες,καί τούς δίνουν και επιδόματα,,καλα θα κάνουν να παίρνουν από αυτούς εδώ, βρωμιάρηδες πολιτική, καθηκια.

  2. οι φιλανδοι ειναι Ρατσα τουρκομογγολικη οπως οι βουλγαροι και οι Ουγγροι.

  3. Παλιά η στρατιωτική θητεία ήταν για τους στρατιώτες 28 μήνες και για τους δόκιμους αξιωματικούς 34 μήνες!!! Τότε ήταν πραγματικός στρατός!!! Αλλά είπαμε ότι τότε μας έφταιγε η Κάκια Χούντα!!! Και που είμαστε ακόμα! Πολλά θα δούμε!!!

  4. ΠΟΙΟΙ θα πηγαίνουν στρατό; Οποιος δηλώσει, Λεσβίος, Λοακτι, Γκει, Αμφιδρομοκωλάριος, Τραβέλιος, “το τζέισον” τι θα γίνει; Τώρα όλα ίσα και όμοια λέει. Εντάξει. Ολοι μαζί; Θα εξαιρούνται αυτοί; Με τα σκουλαρίκια τι θα γίνει; Θα πηγαίνουν στρατό με τα σκουλαρίκια;

  5. Κατάλαβες τι θα κάνουν; τους προοριζουν για ορτινατζες της πολιτικής προστασίας. Όχι προστασία της χώρας απο εχθρούς αλλά από πλημμύρες και χιόνια. Αυτα.τσ ξεκίνησε ο μοσχαροκεφαλος που το παίξε για λγ διάστημα υφυπουργός Άμυνας τρομάρα του και έδειξε στους Τούρκους απόρρητο χάρτη. Και αντί να τον στείλουν από εκεί που ήρθε και ακόμα παραπέρα ο παπάρας ο Κούλης τον επιβραβεύσε κιόλας. Εντάξει δεν υπάρχει σωτηρία λεμε

  6. Τι μαλακίες είναι αυτές; Ελεος πια μαζί τους. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με την Φιλανδία; μήπως έχει γείτονες Τούρκους, Αλβανούς, Σκοπιανούς, Βούλγαρους και το κακό συναπάντημα και δεν το ξέρουμε;
    Ή θα έρχονται για στρατιωτική θητεία και θα βγαίνουν φουρναροι;
    Θα δίνει, λέει, αντί για όπλα …τάμπλετ σαν ναναι πρωτακια γυμνασίου.
    Ρε άντε συνέλθετε γτ η κοινωνία άλλες μαλακίες σας ΔΕΝ αντέχει.

  7. Ο ΘΕΡΜΟΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΟΛΕΘΡΟΣ ΘΑ ΤΑ ΣΤΡΩΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΣΤΑΚΙΑ

    1. Θες μια θερμοπυρηνική βόμβα στον κώλο για να στρώσεις.

  8. Μ ε ταμπλετ θα πολεμανε απο εδω και περα οι Ελληνες φανταροι ? Δενδια πηγες φανταρος ? Η δηλωσες τραβελι Ι5 για να τη γλυτωσεις ? Δε ριχνετε τα φραγκα σε κανενα οπλο λεω εγω η σε κανενα ντρον παραπανω μπας και εχουμε καποια ελπιδα ? Και απο εκει θα παρετε μιζες. Το ιδιο ειναι για εσας . Ο στρατος χρειαζεται οπλα οχι ταμπλετς και ιντερνετ να παιζουν τα παιδακια ολη μερα. Φυσικα καταργειστε τη θητεια και ριξτε τα λεφτα σε μισθοφορικο στρατο. Μονο ετσι εχουμε ελπιδες απεναντι σε εχθρους. Τα αλλα ειναι κουραφεξαλα βγαλμενα απο ονειρα που βλεπει ο καθε Δεντιας αεργος στον υπνο του. Μπορουμε να φτιαξουμε ενα πλανο δεκαετιας κλεινοντας ολα τα στρατοπεδα και κεντρα εκπαιδευσης και φτιαχνοντας μονο μοναδες μισθοφορικου στρατου,ναυτικου και αεροποριας. Ο προυπολογισμος θα μειωθει μεχρι και 50% στις δαπανες των ενοπλων δυναμεων.

  9. Το στρατο θα το φταξουν οι πολιτικοι που δεν εχουν παει στρατο?
    Τι αλλο α=θα ακουσουμε απο τον αποτυχημενο Δενδια. Σπιτι σου να βρασεις πατατες, αχρηστε

  10. Ποιο φιλανδικο μοντελο ρε παπαρα γλομπε; Εχει η φιλανδια γεωστρατιωτικα σχεση με την ελλαδα; Εχει αιγαιο με 500 νησια να φυλαξει και διπλα γειτονες τουρκομογγολους αλβανους σκοπιανους βουλγαρους και ολους τους αρκουδιαραιους;
    Ρε παπαρομουτρη η φιλανδια συνορευει με νορβηγια σουηδια λαπωνια και ρωσια και αν δεν εμπαιναν στο νατο οι μακακες μονο με τις αρκουδες ειχαν νιτερεσα

    1. Γιωργο ξεχνας οτι το Φινλανδικο μοντελο στρατου εγινε για να υποστηριξει τον ” Δορυφορο ” της Ρωσιας δλδ την Φινλανδια !!!! Απο την στιγμη που μας παρεδωσαν στους Τουρκους αυτα τα γαμημενα σκατανθρωπακια κ μας εκαναν ” Δορυφορο ” της , ποιο μοντελο θα ακολουθουσαν ;;;;;;;; Καταλαβες τωρα τι εχει παιξει ; Μας το λενε μεσα στα μουτρα μας κ εμεις σφυραμε ….

  11. Επαγγελματικός στρατός δεν είναι τα στελέχη που πληρώνονται;;;;

    Η προτιμάτε άλλοι να πληρώνονται και άλλοι να κάνουν το μακακα;

  12. Ξεχασε να αναφερει την πρωτη και σημαντικοτερη υποχρεωτικη δεξιοτητα ολων των στρατευσιμων ολων των βαθμιδων: Φροντιδα και καθαρισμος των Λαθροπιθηκων καθως υποχρεωτικη εκμαθιση των διαιτολογικων τους συνηθειων

  13. Εχει γεμίσει ο στρατός αλβανούς τυχαίο;

    1. Ελληνική ιθαγένεια βλέπεις. Σύντομα και Πακιστανομπαγκλαντεσιανοι

    2. Έλληνες αλβανικής καταγωγής να λες.
      Το ίδιο G3A3 κουβαλήσαμε.
      Στο στρατό είμεθα όλοι ίσοι.
      Φτάνει πια με αυτές τής ρατσιστικές διακρίσεις.
      Δεν την έβγαλα τσάμπα εγώ την ΕΛΔΥΚ όσο εσύ έψαχνες βύσμα για σένα η για το βλαστάρι σού.

    3. Έλληνες αλβανικής καταγωγής να λες.
      Το ίδιο G3A3 κουβαλήσαμε.
      Στο στρατό είμεθα όλοι ίσοι.
      Φτάνει πια με αυτές τής ρατσιστικές διακρίσεις.
      Δεν την έβγαλα τσάμπα εγώ την Κύπρο όσο εσύ έψαχνες βύσμα για σένα η για το βλαστάρι σού.

      1. Μάστορα αν γίνει κάτι θα την κάνεις για την Αλβανία σου σιγά μη κοιτάξεις την Ελλάδα.. υπηρέτησαν και άλλοι παραμεθόριο και παλιότερα από εσάς

  14. Δεν χρειάζεται η θητεία πλέον.Καιρός να μπει στην ατζέντα ό,τι έχει γίνει και στην υπολοιπη ευρώπη τη δεκαετία του 90.Είδαμε και τους αρμένιους με 3 χρόνια θητεία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που έχασαν από τους Αζέρους που δεν έχουν υποχρεωτική θητεία.

  15. Εν το μεταξύ στο μόνο που δεν εκπαιδεύονται είναι να ρίχνουν με όπλα και χειροβομβίδες….

  16. Χαζομάρες. Ας τους κάνουν σωστή στρατιωτική εκπαίδευση καλύτερα.

  17. Η θητεία πρέπει να καταργηθεί, 3 μήνες σοβαρή εκπαίδευση σε ΕΝΑ αντικείμενο και τέλος. Τα άλλα θα έπρεπε να τα κάνουν οι έμμισθοι μόνιμοι καραβάνηδες. Στην εποχή των drones εμείς παίζουμε τις κουμπάρες. Αφήστε τις θητείες και τις λακαμίες και πάρτε 48 rafale f4 και όλα τα f16 σε viper, μαλάκες.

  18. Τι φιλανδικο μοντελο και ηλιθιοτητες βουρλα .Ο στρατος πρεπει να ειναι στρατος και γνωριζουμε πως πρεπει να ειναι.Τι μοντελο της φιλανδιας;;; Η φιλανδια και η καθε φιλανδια επρεπε να ειχε προτυπα απο εμας οπως επρεπε και ειχε προτυπα πριν χρονια ο στρατος μας και οχι οπως τον εχουν καταντησει.Αν γινει μπουμ δεν ξερουν οπλο να πιασουν τωρα για ποιο μοντελο μιλατε ;;; Ειμαστε για γελια σε ολα τα θεματα !

  19. Θητεία 24 μηνών και πειθαρχία-εκπαίδευση μέχρι λιποθυμίας να ισιώσουν οι μπούληδες με τα κινητά και τα αμάξια του μπαμπά.
    Όσοι φοιτευτές και φοιτεύτριες χάνουν χρονιά, άμεσα στο χακί μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

    1. Ετσι ειναι αλλα σε ποιον τα λες; Ο μακακας νεοελληνας θα σε πει το λιγοτερο απο υπερβολικο εως και φασιστα..Αυτος ο λαος πρεπει να σβησει δεν υπαρχει σωτηρια και να μεινουν το πολυ 100 χιλιαδες για να γινει καινουργια αρχη, και ετσι θα γινει στο τελος με τον ενα η αλλο τροπο

    2. Σωστός…εδώ για να αλλάξουν λάστιχο 25 χρόνων με μουσκουλα κ τατού μπαίνουν γιουτιουμπ για να δουν κ μάλιστα δεν τά καταφέρνουν κιόλας.

  20. Ποιο φινλανδικό μοντέλο ρε σουργελα;;;;; Εκπαιδεύσετε επιτέλους τα φανταρια σε ουσιαστικά πράγματα που χρειάζεται ο στρατός να γνωρίζει σε περίπτωση πολέμου!!!! Που τελειώνουν τον στρατό κ δεν ξέρουν να πιάσουν ούτε όπλο! Θα μας κάνουν κάνα ντου οι Τούρκοι κ εμείς θα ασχολούμαστεε τις αλλαξοκωλιες του Κασσελακη και τις λ@@γκρες που θέλουν να γίνουν “μητέρες”!!!!

Comments are closed.