Έτος Μικρασιάτικου Ελληνισμού για την Κρήτη, με ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα

Κοινοποίηση:
ΚΡΗΤΗ

Ως Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού κήρυξε το 2022 η Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης συναντήθηκε με τον καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό, καθώς σχεδιάζεται μια μεγάλη επετειακή δράση από κοινού με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης της Εταιρείας Ιστορικών Κρητικών Μελετών (ΕΚΙΜ).

Στο επίκεντρο θα είναι η άφιξη των Μικρασιατών και η ιδιαίτερη συμβολή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του νησιού.

Έτσι, θα «τρέξει» ένα ερευνητικό πρόγραμμα για τη μελέτη και την ανάδειξη του ζητήματος της εγκατάστασης και ενσωμάτωσης των προσφύγων σε παγκρήτια κλίμακα από το 1922 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Επιλεγμένη ομάδα θα συλλέξει και θα μελετήσει αρχειακό υλικό και προφορικές μαρτυρίες ώστε να δημιουργήσει ένα «αποθετήριο» ιστορικής πληροφορίας με πολλαπλή χρησιμότητα, τόσο σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας όσο και επίπεδο δημόσιας ιστορίας.

Για την προβολή στο ευρύ κοινό των πληροφοριών και των συμπερασμάτων που θα προκύψουν σχεδιάζεται ένας δεύτερος κύκλος δράσεων, στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου, η ανάπτυξη ανάλογης ψηφιακής εφαρμογής και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες.

«Η σύμπραξη της περιφέρειας Κρήτης με την ΕΚΙΜ και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης διασφαλίζει ότι η επιστημονική ανάδειξη των γεγονότων που συνδέονται με την έλευση των προσφύγων, την υποδοχή και εν τέλει την ενσωμάτωσή τους θα αναδειχθούν με την ανάλογη επιστημονικότητα και την ιστορική ακρίβεια,», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιστορικών Κρητικών Μελετών Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης, αφενός με την έρευνα και αφετέρου με τη διάχυση των αποτελεσμάτων στο γενικό κοινό, αλλά και ιδιαιτέρως στην εκπαίδευση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: