Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα διαχρονικό μυστήριο, μαγεύοντας ερευνητές και ιστορικούς για αιώνες. Αν και η ακριβής τοποθεσία του παραμένει άγνωστη, οι περιγραφές από αρχαία κείμενα μας χαρίζουν μια γοητευτική ματιά στην πιθανή του μορφή και ιστορία.
Μετά τον θάνατό του στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ., ο Αλέξανδρος, ο θρυλικός κατακτητής, έλαβε την τιμή που άρμοζε στο μεγαλείο του: ένα φέρετρο από σφυρήλατο χρυσό, στολισμένο με πορφυρό μανδύα κεντημένο με χρυσό. Το ταφικό άρμα, σύμβολο της δόξας του, έλαμπε καλυμμένο με χρυσό, αντάξιο του ηγέτη που άλλαξε τον κόσμο.
Αρχικά θαμμένος στη Μέμφις της Αιγύπτου, ο Αλέξανδρος βρήκε την τελική του κατοικία στην Αλεξάνδρεια, όπου το χρυσό φέρετρο παρέμεινε άθικτο για αιώνες. Μνημείο της αθάνατης κληρονομιάς του, ο τάφος του γοήτευε προσκυνητές και ηγέτες, μαρτυρώντας το μεγαλείο της αυτοκρατορίας του.
Ωστόσο, η μοίρα επιφύλαξε μια απρόσμενη τροπή. Περίπου στις αρχές του πρώτου αιώνα π.Χ., ο Πτολεμαίος Χ, σε μια πράξη ιεροσυλίας, λεηλάτησε τον τάφο, αρπάζοντας και λιώνοντας το χρυσό φέρετρο. Η αίγλη του αρχικού μνημείου χάθηκε, αφήνοντας ένα κενό που σφράγισε την ιστορία.
Στη θέση του χρυσού φέρετρου, ο τάφος απέκτησε μια νέα μορφή, σύμφωνα με τον Στράβωνα: μια γυάλινη σαρκοφάγο. Η ερμηνεία του “γυαλιού” πυροδότησε συζητήσεις. Κάποιοι θεωρούν ότι επρόκειτο για κρυστάλλινο βράχο, ενώ άλλοι προτείνουν αλάβαστρο, ένα ημιδιαφανές υλικό που χρησιμοποιούνταν συχνά στην Αίγυπτο. Η πιθανότητα χρήσης αλάβαστρου ενισχύεται από την ονομασία του, η οποία προέρχεται από την αιγυπτιακή πόλη Alabastron.
Αργότερα, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος, σε μια ένδειξη σεβασμού προς τον θρυλικό ηγέτη, τοποθέτησε ένα χρυσό στεφάνι στη σαρκοφάγο, αποδίδοντας έστω και μερικώς την αίγλη που είχε χάσει.
Παρόλο που η ακριβής μορφή του τάφου παραμένει άγνωστη, οι αρχαίες αφηγήσεις και τα ιστορικά τεκμήρια συνθέτουν μια εικόνα γεμάτη μυστήριο και μεγαλοπρέπεια. Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν και λεηλατημένος και αλλοιωμένος, στέκει ακόμα ως μνημείο ενός από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της ιστορίας, υπενθυμίζοντάς μας το μεγαλείο και την κληρονομιά του.
Αν θελετε να δειτε που βρισκετε ο ταφος ρωτειστε την κυρια Σουβαλτζη που τον βρηκε στην ερημο της Σιουα και μπηκε και μεσα αλλα πεσανε να τη φανε τα λαμογια του ΠΑΤΣΟΚ τοτε γιατι υπηρχαν αλλα σχεδια για την Μακεδονια τοτε.
Μου αρεσει που χρονια γραφετε για ταφο και ταφο δε βλεπουμε.. Και ακομη μου κανει εντυπωση πως ειστε σιγουροι οτι τον εθαψαν.. Χιλια δυο μπορει να συνέβησαν τον καψανε να τον πεταξανε καπου να τον φαγανε τα αγριμια και αλλα πολλα… πολεμος ηταν και κατακτητης.. ολα παίζονται
τελείωσαν οι παρελάσεις του Ιουνίου και πιάσαμε δουλειά?